Categorii
Evenimente si Proiecte pe care le sustin

La plimbare prin Bucuresti, sa descoperim femeile din istoria Romaniei!

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate organizeaza, in perioada 28 iunie – 30 septembrie 2016, evenimentul “TraseELE Culturale din Bucuresti”, care va cuprinde plimbari la pas cu adolescenti de 13-18 ani in scopul descoperirii si popularizarii femeilor care au marcat istoria si cultura romaneasca si care nu se regasesc neaparat in manualele de istorie.

In fiecare luna vor fi organizate cate 4 trasee diferite in Capitala sub supravegherea expertelor CPE, trasee prin care vor fi evidentiate cladiri, monumente si locuri asociate cate unui model feminin remarcabil al istoriei Romaniei si al lumii.

“TraseELE Culturale din Bucuresti sunt o ocazia de a descoperi la o plimbare placuta pe strazile Capitalei cladiri, monumente si personalitati feminine care au marcat istoria Romaniei si a lumii. Programul este conceput in special pentru popularizarea contributiilor femeilor din istoria si cultura romaneasca in randul adolescentilor, multe dintre ele nefiind consemnate in cartile de istorie”, a declarat Irina Sorescu, presedinta CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Astfel, pe parcursul celor patru trasee, elevii vor face cunostinta cu femei remarcabile din istorie, precum actritele Elvire Popesco si Lucia Sturdza-Bulandra, cantareata Maria Tanase, Virginia Andreescu Haret – prima arhitecta recunoscuta in lume, scriitoarea Cella Delavrancea, Ella Negruzzi – prima avocata din tara noastra, dar si cu reginele Romaniei.

Grupurile vor cuprinde maxim 20 de elevi, iar data si ora traseelor pot fi individualizate.

Proiectul este finantat de catre Administratia Fondului Cultural National. Mai multe detalii gasiti aici: https://www.facebook.com/TraseELECulturale/ !

Trasee:

Traseu 1 – Institutul Francez – Teatrul Bulandra – Scoala Centrala – OAR – COS – ASE – Muzeul Storck

Plimbarea incepe de la cladirea ce adaposteste Institutul Francez si cinematograful Elvire Popesco, amintind de cariera uimitoare a actritei din Romania pe scenele lumii. Continua spre Teatrul Bulandra, rememorand talentul enorm al Luciei Sturdza-Bulandra, iar in imediata apropiere vor putea fi admirate Scoala Centrala sau Pensionatul Domnesc de Fete, locul in care si-au desavarsit educatia cele mai multe dintre femeile celebre ale Romaniei din secolele trecute. Va urma Casa Oamenilor de Stiinta si contributiile importante ale femeilor din Romania in domeniile tehnice, iar apoi in cladirea ASE va fi admirata una dintre cele mai mari picturi murale din Romania, opera Ceciliei Cutescu-Storck, cu al carei muzeu si casa memoriala se va incheia traseul.

Traseu 2 – Cartierul Armenesc

Esential pentru istoria Bucurestilor este Cartierul Armenesc, zona protejata cu o arhitectura presarata cu monumente istorice, imbogatite de multe personalitati, care au trait si creat acolo. Acesta gazduieste povestea primei arhitecte recunoscute lume, Virginia Andreescu Haret, si una dintre casele proiectate de aceasta in stil neoromanesc. Cartierul armenesc este cunoscut si pentru alte femei celebre, precum  Ana Melik, Maria Rosetti, Ana Aslan, Elena Teodorescu si alte cantarete de opera celebre in Romania si in lume, Jeni Acterian si Alice Botez, martore si participante la cultura efervescenta din perioada interbelica.

Traseu 3 – Calea Victoriei (Casa Enescu – Palatul Regal – Ateneul Roman – str. Rosetti – Novotel /Teatrul vechi -Teatrul Constantin Tanase) – Cercul Militar – Universitate

Muzeul George Enescu aminteste de Maruca Enescu, marea iubire a muzicianului, martora de pret a unei epoci disparute. Calatoria o va evidentia si pe longeviva Cella Delavrancea, dar si pe printesa aerului, Marina Cantacuzino-Stirbei, Smaranda Braescu si Escadrila Alba. Ateneul Roman este un prilej de a vorbi despre vocile de aur din istoria Romaniei. Urmeaza Palatul Regal, cu ale sale regine Elisabeta si Maria, dar si cu talentatele femei care au marcat arta autohtona. Si in final Teatrul Constantin Tanase, care aminteste de actritele care au impresionat publicul si criticii pe marile scene ale lumii si de pasarea maiastra a Romaniei, Maria Tanase.

Traseu 4 – La pas prin Cotroceni – Bdul Kogalniceanu – Splaiul Independentei – Str. Dr. Lister – Str. Carol Davila – Bdul Eroilor Sanitari –Bdul Dr Gheorghe Marinescu – Soseaua Cotroceni

Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, cladire de patrimoniu, aminteste despre Ella Negruzzi, prima avocata din Romania si Europa de Est, si de Sarmiza Bilcescu, prima femeie doctor in drept din lume. La Universitatea de Medicina si Farmacie, una dintre cele mai impresionante constructii din Bucurestiul secolelor trecute, se vor aminti femeile care au schimbat lumea, prin contributiile lor la medicina romaneasca si mondiala. Ultima oprire a traseului este Palatul Cotroceni, ctitorie si resedinta a reginelor Romaniei: Carmen Sylva, Regina Maria si urmasele lor.

 

Sursa informatie: comunicat de presa

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.