Categorii
Blog Campanii Travel, Sports & Fun

Limbajele iubirii

love

V-ati intrebat vreodata ce conteaza de fapt cel mai mult pentru voi intr-o relatie cu cineva apropiat – partener de viata, copil, parinti sau cel mai bun prieten? Poate suna a cliseu, dar suntem multi cei care cadem uneori in capcana in care daca nu putem oferi timp cuiva drag, ne gandim ca poate un cadou ar fi un alt semn de iubire pe care acesta l-ar pretui. Sau nu putem ajunge la campionatul de inot al unuia dintre copiii nostri, dar apoi incercam sa compensam alergand dupa mobila de copii, ca sa ii redecoram camera. Cum am putea crede totusi ca atunci cand cineva are niste asteptari de la noi, ar putea sa fie bucuros ca primeste orice altceva?

Experientele si realitatea ne arata ca pentru fiecare dintre noi este important cu totul altceva fata de altii cand vine vorba despre o relatie si asteptarile noastre de la cineva apropiat sunt foarte diferite. Oamenii isi exprima iubirea fata de ceilalti in mod propriu, cum s-ar spune – folosind propriul limbaj al iubirii. Cand am citit prima oara cartea ”Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” scrisa de Gary Chapman & Ross Campbell, m-am oprit din capitol in capitol sa ma gandesc care este de faptul limbajul meu de iubire, dar si al copilului meu si al tatalui lui. Si mi-am dat seama ca filtrul meu prin care apreciez iubirea primita de la ei e tot atat de diferit cum suntem noi toti, unii fata de ceilalti. Si nu este rau deloc sa fii diferit, este foarte bine si sanatos. Important este ca ne-am descifrat fiecare limbajul ceiluilat de iubire si ca incercam mereu sa ne vorbim in armonie cu acesta.

Dar ce spun de fapt autorii legat de aceste limbaje ale iubirii. In primul rand ca sunt 5 astfel de limbaje principale:

  • Limbajul nr. 1 al iubirii: mangaierile fizice

Toti avem nevoie de contact si conectare din punct de vedere fizic, pentru a ne pastra vie legatura cu un om iubit. Probabil ca ati remarcat ca dupa o perioada in care nu v-ati mai imbratisat partenerul de viata, parca simtiti intre voi un fel de distanta. Cam asa se explica. Mai mult, la copiii mici, contactul cu mama si in general cu parintii, inseamna viata si dezvoltare fizica, dar mai ales emotionala si psihologica. Lipsa unui astfel de contact poate duce chiar la pierderea vietii, dupa cum spun specialistii. Copiii au nevoie de imbratisarile parintilor, acestea le dau forta si incredere, pentru a deveni adulti sanatosi din toate punctele de vedere.

  • Limbajul nr 2 al iubirii: cuvintele de incurajare

Nu doar copiii au nevoie sa fie incurajati ca sa se simta bine cu ei si sa continue sa exploreze lumea, ci si noi, adultii. Mai ales intr-o relatie de iubire. Critica este distructiva pentru o relatie. Un partener vesnic criticat va fi un partener nefericit care nu va simti iubirea celuilalt, ci doar ca in permanenta i se spune ca nu este ceva in regula cu el si cu ceea ce face. Unii dintre noi au nevoie mai mult decat ceilalti de aceste cuvinte de incurajare. Este limbajul pe care il intelegem mai bine si avem nevoie mai mult unii decat altii.

  • Limbajul nr 3 al iubirii: timpul acordat

Nu vreau flori si nici cadouri, draga partener. Pentru mine cel mai important este sa iti faci timp special pentru mine, sa bem o cafea impreuna si sa vorbim, sa vedem un film sau sa ne facem impreuna planuri de vacanta, ca sa nu decid doar eu pentru noi toti, ca in fiecare an. Sa simt ca esti acolo, pentru mine, pentru noi.

  • Limbajul nr 4 al iubirii: darurile

Am crede ca tuturora ne plac darurile si ca sunt importante pentru noi toti. Insa pentru a deveni limbaj al iubirii trebuie sa fie un pic mai mult. Sunt oameni pentru care orice cadou cat de neinsemnat are o o semnificatie aparte. Stiu povestea din jurul lui si o spun cu mare bucurie. Insusi momentul in care primesc acel dar este unul aparte, in care se manifesta zgomotos si le sunt recunoscatori celor de la care primesc darul in nenumarate moduri. Este clar ca pentru ei un dar insemna mai mult decat pentru noi, ceilalti.

  • Limbajul nr 5 al iubirii: serviciile

Cand esti parinte, pentru o perioada de timp, esti in serviciul copiilor tai. 🙂 Cam primii 20 de ani asa, cu inca o rezerva de timp, pana se pun pe picioare si vezi daca iti mai solicita sau nu unele dintre aceste servicii. Oricum, e clar ca iubirea care ne leaga de copiii nostri ne determina sa le oferim din inima tot ceea ce facem pentru ei. Si intre adulti, intr-o relatie, tot intervin anumite tipuri de servicii pe care le oferim, ca semn al iubirii noastre, pentru partener. Acestea nu reprezinta o obligatie si nici nu trebuie luate ca pe un dat de catre celalalt. Dar daca ne face placere si am observat ca celuilalt ii place mult ca sambata dimineata sa facem noi micul dejun in timp ce el mai petrece 1 ora in pat, e un limbaj al iubirii cu care ajungem la inima lui.

Acestea sunt principalele 5 limbaje de iubire, care pot fi identificate atat la copii, cat si la adulti. Important este sa le recunoastem. De fapt, cel mai dificil. Le putem observa si singuri, sau ii putem intreba pe cei de langa noi. Va fi si pentru ei un proces de introspectie. Dar din acest prim pas de identificare, avem cu totii de castigat: vom vorbi pe limba celuilalt, si nu pe langa. E posibil ca intr-o perioada a vietii, sa rezonam la un limbaj principal si sa mai avem 1-2 secundare. Care, dupa un numar de ani, sa se schimbe. Pentru ca noi ne schimbam si nu mai suntem aceiasi si ceea ce eram important cu vreme in urma pentru noi, acum paleste in comparatie cu alte lucruri. Face parte din dezvoltare si este un proces continuu, pentru o relatie vie cu noi insine si cu ceilalti!

Sursa foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.