Categorii
Blog Parenting

7 lucruri care mă supără în parc și soluții pentru ele

Mersul în parc nu e întotdeauna cel mai plăcut și simplu lucru pentru părinți. Copiii sunt desigur extaziați și e normal să fie așa. Dacă trecem peste faptul că o mamă cu 2-3 copii, după ce îi îmbracă și îi pregătește de ieșit pe ușă, simte nevoia să iasă la pensie sau să își ia concediu medical, mai sunt câteva lucruri care nu o ajută. Poate veți râde de mine, dar ultima oară era cât pe ce să ies din casă în pijamale și papuci. Eram fericită că totul era gata, de la pice la cea mare, rucsacul cu lucruri și bunătăți pregătit. Iar de mine am uitat. Dar să zicem că nu ăsta e cel mai mare inconvenient. Cele mai neplăcute lucruri pentru o mamă se petrec, de fapt, în parc. Să vedeți cum și de ce și ce soluții am găsit noi pentru ele. 

Dacă ați supraviețuit etapei de pregătire de acasă, în funcție de viteză, experiență și numărul de copii, ajungeți în parc. Evident, puhoi de copii și părinți. La fel, în funcție de zi, de zonă, de parc și de vreme. Că dacă a dat o ploaie cât de mică, sigur toată lumea e în casă, să nu răcească copiii. 🙂 

Nu știu ce vă enervează pe voi cel mai tare, dar pe mine, în ordinea menționării, mă supără următoarele:

  • Mâncatul în parc

După ce mânuțele pufoase au explorat tot nisipul și tot pământul, iarba și toate jucăriile atinse de toată lumea, hopa, încep pachetele să se desfacă și să foșnească. Chiar dacă eu am regula că în parc nu se mănâncă și chiar dacă abia ne-am ridicat de la masă, fetele văd și sunt copii, na, tot încep să protesteze și să ceară. Nu sunt obsedată de curățenie, cu toate acestea, consider igiena mâinilor cea mai importantă la copii. Boala mâinilor murdare e o amenințare pe care nu o pot ignora. 

Soluția: ca să nu simtă că sunt prea diferite de restul copiilor, planificăm un picnic, din când în când. Pentru igienizarea mânuțelor și fructelor am identificat mai multe soluții, una din ele e recentă și ne place mult – povestesc mai jos.

  • Servitul copiilor străini cu biscuiți, bomboane, acadele

Sau cu orice. La urma urmei, nu contează ce mănânci tu, contează că îi oferi unui alt copil din mâncarea copilului tău. Fără să îi întrebi mama dacă e ok și are voie. Cum m-am întors un pic pe o parte, să văd ceva, când am revenit la loc cu privirea copilul meu roade la un biscuite. Ca să înțelegeți ce zic, e un interval de 5 secunde, nu mai mult. Zici că am fost pândită. Pentru o mamă cu copil alergic e o misiune complicată.

Soluția: nu cedez și dacă cumva insistă părinți sau bunici le zic direct că sunt alergice și le poate lua salvarea imediat. Arunc imediat la coșul de gunoi ce au primit. 

  • Copii și căței în aceeași iarbă sau nisip

Doar să știți că și eu iubesc animalele, însă pur și simplu nu mă simt confortabil ca locul de joacă din parc să fie comun pentru picime și căței. Din mai multe motive, pe care cred că le intuiți – de la siguranță (unii ar trebui să poate botniță), până la partea de igienă. 

Soluția: nu mai frecventez parcurile care nu separă locurile de joacă copii – animale. 

  • Mame care fumează la locul de joacă

Este fix problema lor dacă fumează lângă copiii lor, dar nu doresc să îi expun pe ai mei fumatului pasiv. Cred că mingea e la noi, adulții. Adică autocontrolul și responsabilitatea. Iar faptul că țineți la spate țigara, dragi mămici, nu, nu e mai puțin nociv!

Soluția: semnalez paznicului de parc să le atragă atenția. Îi sugerez acestuia că există legi în acest sens și el trebuie să fie exigent cu aplicarea lor. 

  • Părinți care nu își supraveghează copiii deloc

Prin urmare, ajunge un părinte să fie cu ochii pe mai mulți copii, doar ca să îl ferească pe al lui de agresiuni mai mari sau mai mici la locul de joacă. În primul rând, un adult ar trebui să le spună copiilor lui în ce locuri are voie să se joace. Așa s-ar evita situația în care copiii de vârste mai mari acaparează leagăne de bebeluși sau alte aparate pentru primii 2 ani de viață. Fiecare părinte ar trebui să interacționeze cu picii lui, că nu e ok nici să vorbesc eu cu un copil care nu m-a văzut în viața lui. Și poate, în sfârșit, am vedea cum părințiilor le spun o dată pentru totdeauna copiilor cum se folosește topoganul, ca să nu se mai accidenteze puștimea. 

Soluția: identific părintele și îi stric conversațiile de pe telefon, rugându-l să vorbească el cu cel mic al lui. E mare deranjul, dar mi-l asum. 

  • Părinți care aruncă suldame altor copii decât celor proprii

Este opusul celor care au viața lor în parc, în timp ce copiii devastează locul. Cum ziceam, să ne păstrăm obiceiurile și vorbele grele pentru acasă, parcul e un spațiu comun de petrecere a timpului liber. Și un loc în care copiii pot învăța minime reguli de socializare cu alți copii, dacă au de la cine. 

Soluția: ori părăsim locul de joacă ori rugăm adultul să își cenzureze limbajul, având în vedere audiența.

  • Copiii puși la copăcel sau tufă pentru pipi sau numărul 2

Știu prea bine despre cât e de dificil să ieși în aer liber cu un copil pe care abia l-am scăpat de pampers. Dar ghiciți ce? Am găsit olița portabilă, care acasă e folosită pe post de colăcel și în deplasare se transformă în oliță, cu un săculeț aferent pentru fiecare acțiune. În care, la final, arunc și șervețelul umed. Și pac, la coșul de gunoi. Nu mai trebuie decât să mă spăl pe mâini și eu și copilul. Am soluție și pentru asta, vă zic imediat. Dar ideea e să nu ne transformăm copilul în cățel, că nu e. Merită și el un moment corect și igienic, plus deloc umilitor. Așa cum merită și grupul în care suntem un minim respect. 

Soluția: aici nu am găsit încă o modalitate în care să bat alți părinți pe umăr și să le zic că nu e deloc ok ce fac. Dar poate nu ar fi rău să începem să penalizăm direct astfel de maniere în spațiul public. Voi ce ziceți?

(P) Soluții pentru igiena înaintea mesei sau după folosirea oliței

Soluții există pentru fiecare din cele de mai sus și alte câteva. Pentru că e clar că nu putem să ne ferim de mediu și să ne conservăm intacte obiceiurile noastre din familie. E greu să evităm gustările în parc, precum și folosirea oliței. Așa că în bagajul nostru pentru afară e mereu un pachet de servețele umede și o soluție pentru curățat mâinile. Pe lângă săculeți de gunoi și olița portabilă de care ziceam, cu săculeții ei. 

Despre șervețele umede aș putea să scriu o carte, după 10 ani și jumătate de când am tot încercat mărci diferite. Cel mai mult mă deranjează la ele mirosul de parfum. Am tot căutat până să găsesc variante fără parfum și care să fie echilibrate din punct de vedere umezeală. Erau ba prea umede, ba prea uscate. Mai mult, pentru un bebeluș cu dermatită atopică parfum și multele ingrediente din compoziție știți și voi că sunt o problemă. Mai nou sunt interesată de astfel de produse să fie și prietenoase cu planeta. Parcă mă simt vinovată de fiecare dată când folosesc produse neconforme cu mediul. 

  • Șervețelele umede Aquaint sunt ultimele pe care le-am testat și care m-au convins că sunt potrivite atât pentru copii cu pielea foarte sensibila, cât și pentru adulți (inclusiv pentru demachiere). Sunt și eco-friendly, biodegradabile – ceea ce mă bucură. Sunt potrivite încă de la naștere, sunt moi și blânde, fără parfum și fără miros. În compoziția lor nu intră alcool, doar apă purificată și sunt confecționate din fibre vegetale de celuloză dispersabilă. Nu conțin plastic (0% poliester). Un pachet de 60 de șervețele costă în jur de 15 lei. 
  • Apa sanitară Aquaint îmi place că îmi oferă posibilitatea să curăț mânuțe pufoase și curioase, tetine  sau jucării căzute pe jos, fructe pe care am uitat să le spăl acasă. E un proces natural de curățare, pentru că e 100% naturală, fără alcool sau alte ingrediente chimice și nici parfumul despre care vorbeam și care pe mine mă deranjează extrem de tare la astfel de produse. Poate fi folosită în siguranță pentru toată suprafața corpului. Ok, nu cred că vreți să vă spălați părul în parc. 🙂 Dar dacă ați stranspirat alergând după copil cred că e ideal. Mai ales că nu necesită ştergere sau clătire. Prin urmare, atât timp cât nu aveți o sursă de apă și de săpun la îndemână, în orice călătorie în afara casei – mai scurtă sau mai lungă, apa sanitară e foarte utilă. Sunt 2 variante pe care le am eu – recipientul mic și cel mare, de 50 ml și 500 ml. În funcție de distanța călătoriei, alegeți pe care îl luați cu voi.

în parc

Pentru copii, AQUAINT poate fi folosit cu încredere pentru curățarea rănii, atunci când cel mic cade și se rănește. E potrivită și pentru schimbarea scutecului copilului mic, când nu aveți sursă de apă și săpun la îndemână. 

Cam acestea sunt acele lucruri care se petrec în parc, pentru noi. Sper să vă înspire și pe voi! Vacanță minunată și jucăușă să aveți!

Urmăriți rubrica de PARENTING, ne așteaptă o vară interesantă! 🙂

Sursa foto: arhiva personală și arhiva Aquaint

2 răspunsuri la “7 lucruri care mă supără în parc și soluții pentru ele”

Servetelele umede le stiu de mult. Se gasesc si la Bebetei si le consider absolut minunate si nechimice. In ce priveste parcul la noi cel mai neplacut lucru e ca toata lumea are gustari nesanatoase la care pofteste bineinteles si copilul meu, gen stiksuri, chipsuri si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.