Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Soluții pentru dinții sparți, inegali, deformați, prea mici sau cu strungăreață

Mă uit pe fotografii cu Teo când era mică. Acum îmi dau seama: uau, ce dinți urâți avea! Până să înceapă tratamentul ortodontic, mamă mamă ce era în gura ei! După care, în nici 3 luni, au început să se vadă rezultatele. Dar, din nefericire și ghinion, și-a spart incisivii frontali. Din fericire, erau încă în creștere și traumatismul, deși grav, nu a fost fără soluție și nici la maximum de gravitate. Noi, părinții, am făcut echipă bună atunci cu medicii ei (dentist și ortodont) și intervenția de pe moment a fost de succes. E doar un exemplu și e legat de experiențele noastre. Dar sunt multe situații în care avem nevoie de soluții de cosmetică dentară și deci de intervenția medicului specializat în estetică dento-facială. 

Pe scurt, adulți și copii deopotrivă, pot avea nevoie cel puțin o dată în viața lor de intervenția unui astfel de specialist. Poate că strungăreața care în copilărie și în prima tinerețe ne prindea, azi nu ni se mai pare la fel de atrăgătoare. Ori poate, dintr-un accident nefericit, chiar în perioada adultă, am pierdut niște dinți, integral sau parțial. Orice se poate întâmpla la orice vârstă, din păcate. Ori poate ne-am născut cu dinți prea mici sau prea mari, iar în copilăria noastră astfel de neconcordanțe nu puteau fi corectate. Nu exista nici tehnologia necesară și nici experiența ori priceperea medicilor în acest sens. Pur și simplu e normal, ca în orice domeniu, știința evoluează în timp și practicienii odată cu ele. Ceea ce e perfect, pentru că și noi, clienții adulți, putem beneficia de ele, chiar dacă cu ceva întârziere. 

Bonding – este numele procedurii pe care a suportat-o fetița mea după ce și-a fracturat incisivii

Repararea dinților ciobiți sau fracturați poate fi realizată printr-o procedură numită „bonding”. Medicul folosește un material compozit de ultimă generație, cât mai aproape de culoarea dentinei și a smalțului. Materialul este aplicat manual de către medic, în straturi, pe suprafața dintelui care a suferit accidentul și este modelat tot manual. El ia forma naturală a dintelui, este apoi fotopolimerizat, conturat și finisat și astfel ascunde perfect fractura sau ciobitura. Rezultatul e de durată, iar pacientul trebuie să fie cu băgare de seamă la alimentele pe care le consumă. Din păcate, mușcatul direct cu incisivii nu va mai fi posibil. 🙁 

Voi apela și eu la cosmetică dentară

Abia aștept! După ce finalizez tratamentul ortodontic voi recurge la restaurări – sunt câteva coroane pe care trebuie să le schimb și câteva restaurări protetice, care îmi vor reîntregi zâmbetul și vor menține rezultatele tratamentului ortodontic. Iar, la final, voi alege albirea dentară, pentru zonele unde e posibil. 

Așadar, cosmetica dentară nu e un moft!

Majoritatea celor care au apelat la ea au observat, în timp, îmbunătățiri în plan al stimei de sine. Păi cum altfel dacă abia așteptăm să ne arătăm zâmbetul la birou și dantura dreaptă și strălucitoare? Aveți idee de numărul persoanelor care se feresc să își afișeze zâmbetul, de jenă? Că le lipsesc dinți, că sunt ciobiți, că sunt pătați iremediabil? Mulți, nu trebuie decât să ne uităm pe statistici.

”Estetica dento-facială și cosmetica dentară oferă nenumărate posibilități pentru persoanele care sunt nemulțumite de zâmbetul lor. Dacă stomatologia are ca obiectiv igiena orală și prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor orale, estetica deto-facială și cosmetica dentară au în vedere partea de aspect al dinților și al zâmbetului. Ceea ce fac estetica dento-facială și cosmetica dentară pentru oameni este să le ofere șansa unei stime de sine noi, în mod natural și pe termen lung, ceea ce nu e puțin lucru. De aceea, costurile asociate acestor intervenții sunt practic investiții, care își arată rezultatele în alte moduri în viața oamenilor de zi cu zi, personală și profesională.” – spune dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializare estetică dento-facială. 

Beneficiile tratamentelor de estetică dentară:

  • Armonia feței –  este una dintre cele mai importante, mai ales că vrem să nu se observe intervenția și totul să se integreze natural;
  • Aspect cat mai aproape de natural;
  • Durată pe viață;
  • Rezultate imediate – nu durează mult astfel de tratamente;
  • Nuanțele dorite pentru culoarea dinților.

Ce corectează estetica dento-facială:

  • Traumatisme dentare;
  • Dizarmonie facială;
  • Culoarea dinților – pete sau decolorări;
  • Înghesuiri ale dinților sau spații;
  • Dimensiunea (dinți mai mari sau mai mici sau dinți asimentrici);
  • Textura diferită a unor dinți.

Tipuri de tratamente de estetică dentară:

  • Fațete dentare – pot fi din plastic sau din porțelan și sunt recomandate și în cazul spațiilor dintre dinți sau al înghesuirilor dentare moderate;
  • Restaurare prin implanturi;
  • Coroane dentare;
  • Albire dentară – probabil cea mai folosită procedură de cosmetică dentară. Adesea, dinții sunt pătați din cauza fumatului, alimentației, băuturilor sau a unei igiene orale necorespunzătoare. Albirea  dinților poate îmbunătăți simțitor înfățișarea zâmbetului.
  • Aparate dentare;
  • Încrustații dentare.

De ce e nevoie să vă adresați medicilor specializați în estetică dento-facială? 

Pentru că, în plus față de medicii dentiști, ei au experiență și expertiză, la modul următor:

  • Au cunoștințe în ceea ce privește principiile şi criteriile obiective de apreciere ale frumosului în medicina dentară (da, nu e după ureche, este și aici o știință);
  • Recunosc și diagnostichează dizarmoniile dento-faciale;
  • Aplică examinare complementară specifică esteticii dentare în scopul diagnosticării dizarmoniilor;
  • Aplică modalităţi practice de remediare a dizarmoniilor dento-faciale prin tehnici terapeutice miniminvazive (directe şi indirecte) şi tehnologii de vârf.

În concluzie

Așadar, soluții de cosmetică dentară există! Având în vedere armonizarea trăsăturilor feței, care se produce după corectarea danturii, putem spune că rezultatul nu este doar în plan al zâmbetului, dar și al look-ului general, mult mai tineresc. Odată cu dinții restaurați, mușchii feței se reașează și, uneori, aspectul de îmbătrânire prematură se schimbă, lăsarea feței se corectează, pacientul întinerește efectiv. Dincolo de stima de sine, per ansamblu, calitatea vieții omului crește. Ceea ce, dragile mele, mi se pare cel mai important lucru, de fapt! 

Material realizat cu sprijinul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro,  Facebook și răspunde la e-mail [email protected].

soluții cosmetică dentară

Pentru mai multe idei și informații, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING!

3 răspunsuri la “Soluții pentru dinții sparți, inegali, deformați, prea mici sau cu strungăreață”

La copiii care au fracturi, carii avansate sau alte probleme cu oricare dintre dinți, cea mai bună soluție o reprezintă coronițele.

Există coronițe metalice (se folosesc doar pentru posteriori, dar eu nu i-aș pune copilului meu așa ceva în gură never-ever, pentru că sunt extrem de urâte. Au avantajul că sunt ieftine și că păstrează locul dintelui temporar pe arcadă până cade și cresc cei definitivi și asigură funcția masticatorie).

Și mai există coronițele integral din zirconiu, care sunt ceva mai scumpe, dar arată impecabil. Țin până când îi cad dinții temporari în mod natural copilului, sunt foarte rezistente și copiii pot mușca din orice fără probleme (să nu le dați, totuși, să spargă nuci :P).

Cele metalice nu sunt cele pe care le-am avut noi? Eu am una și acum, din vechime. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.