Categorii
Food and nutrition Sănătate și wellbeing

MamaPan – Brutarie de paine cu maia

IMG_7501Astazi, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate – a lansat oficial MamaPan – Brutarie de Paine cu Maia, prima intreprindere sociala care angajeaza mame singure, precum si femei care au mai mult de doi copii si care se afla in situatii de dificultate. Am fost acolo cu blogul de viata sanatoasa, pentru ca am auzit si am citit lucruri despre painea cu maia, insa nu stiam de unde o pot cumpara, fara multa bataie de cap. Noua de place painea si de aceea, ne dorim sa o pastram in alimentatie. Azi am primit multe insight-uri, asa incat sa o putem pastra, dar sa avem si alternative sanatoase la ea.

Evenimentul s-a desfasurat la Chef Parade, intr-un cadru familiar si nu numai ca papilele erau total confuze de ce miroseau acolo – paine delicioasa, placinta cu mere, dovleac si varza murata, cozonaci cu fructe, saratele si fursecuri cu nuca, dar si noi eram intr-un zumzet teribil – jurnalisti si bloggeri deopotriva. S-au spus povesti frumoase, cu multe emotii; despre cum s-a nascut ideea proiectului, despre intalnirea cu primele brutarese, despre primele retete de paine, coapte in bucataria CPE si testate de toata echipa, despre visurile pentru viitor. S-a vorbit si despre importanta alimentatiei si a micului dejun, am vazut de ce la MamaPan se face doar paine cu maia si care sunt beneficiile ei. A fost o intalnire ca intre prieteni. Andrei Rosu a povestit despre paine si de ce a ales sa o consume, Gianina Corondan a trecut si ea pe acolo si, noi toti am avut un mic dejun pe cinste, neasteptat, dar care a dovedit ce asocieri sanatoase se pot face cu aceasta paine minunata.

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate lanseaza brutaria MamaPan – este o intreprindere sociala nascuta din nevoia de a oferi sprijin mamelor singure si femeilor cu mai mult de doi copii, dar si din dorinta de a crea un produs natural, sanatos si autentic. Brutaria produce paine si patiserie artizanala cu maia, fara drojdie industriala, din ingrediente naturale si coapta pe vatra, iar o parte din produse este oferita gratuit unor familii care se confrunta cu dificultati materiale. Mamele-brutarese pregatesc si coc in fiecare zi opt sortimente de paine, cu faina alba, intermediara sau 100% integrala, cu faina de secara, cu seminte, cu usturoi sau ceapa, dar si placinte cu dovleac, cu mere, cu varza murata, fursecuri cu unt, saratele si cozonac cu nuca si fructe.

Multe dintre femeile care isi cresc singure copiii sau care au trei sau mai multi copii au situatii dificile, gasesc cu mare greutate un loc de munca sau un mediu de lucru permisiv si sustinator in ceea ce priveste nevoile lor legate de viata de familie. Am pornit in acest proiect in primul rand de la nevoia de a oferi sprijin in mod direct acestor femei. Apoi, am vrut sa cream un produs natural, viu si sa dezvoltam o afacere sustenabila. Am construit, cu ajutorul femeilor aflate in situatii de dificultate economica si sociala, un produs sanatos, pe care il putem oferi in mod responsabil comunitatii”, spune Irina Sorescu, Presedinte Executiv CPE.

Painea cu maia este recunoscuta pentru proprietatile nutritive aduse de graul integral; are indice glicemic redus si gust foarte bun. Prepararea dureaza mai mult decat in cazul unei paini industriale, aproximativ 18 ore, din care cea mai mare durata este dedicata producerii prefermentului (maiaua) – 12 ore. Pe parcursul acestui proces indelungat si migalos de preparare, o parte din glutenul din aluat este inlaturat; prin urmare, painea cu maia poate fi bine digerata chiar si de catre persoanele cu sensibilitate la aceasta proteina vegetala. Painea MamaPan se poate pastra si consuma pentru un timp mai indelungat decat cea obisnuita, fiind, de asemenea, foarte hranitoare si satioasa.

Produsele MamaPan pot fi comandate online, pe www.mamapan.ro, transportul fiind gratuit pentru o comanda minima de 50 de lei sau pot fi cumparate din magazinele partenere (Ki-Life, BacaniaVeche, Legume de Tara, PravaliaMica, Moara cu pietre, Bacania cu suflet Donia, Micii producatori). Pretul unei paini de 600 de grame este intre 10 si 12 lei. De asemenea, brutaria MamaPan poate livra, pentru diferite tipuri de evenimente, produse de patiserie delicioase si foarte sanatoase; tot prin intermediul brutariei noastre puteti alege sa donati paine sau produse de patiserie unor familii, organizatii sau centre care ar putea avea nevoie de ele.

Brutaria MamaPan este un proiect finantat din fonduri europene, avand un buget de aproximativ 185.000 Euro. In prezent, la brutarie sunt angajate 8 femei care isi cresc singure copiii sau care au 3 copii minori in intretinere. CPE isi propune sa continue dezvoltarea afacerii si sa creasca numarul de angajate in viitorul apropiat

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. POSDRU/168/6.1/S/145501 „S.E.S. – Sa Evoluam Sustenabil”.

Revin zilele urmatoare cu un material dedicat painii cu maia. Ramaneti pe blogul de viata sanatoasa!

Sursa foto: Mama Pan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.