Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Știați de manifestările cutanate în Covid 19?

La început, când am auzit de virusul corona, știam că se manifestă prin: febră mare, tuse seacă, respirație îngreunată. După care, pe măsură ce virusul se răspândea, au apărut și alte simptome: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și dureri musculare. Am aflat apoi că se poate manifesta și prin lipsa mirosului și a gustului. După care, acum, în aprilie, au apărut câteva simptome noi. De fapt, s-au observat o serie de manifestări cutanate care apar la unii dintre pacienții confirmați cu Covid 19. 

Manifestări cutanate în Covid 19: piele marmorată pe membre și pete vineții pe degetele de la picioare

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog Dr. Leventer Centre, spune că sunt importante 3 lucruri legate de aceste manifestări noi:

  • apar la debutul bolii;
  • seamănă cu urticaria;
  • sunt niște erupții care apar la 20% dintre pacienții cu Covid 19

„Pacienții pot avea erupții nespecifice, asemeni urticariei. Mai frecvent a apărut aspectul de livedo reticularis, adică un desen marmorat roz albăstrui localizat pe membre. Multe persoane prezintă acest tip de piele și în mod natural. De data această, însă, vorbim despre o erupție livedoidă nouă, la o persoană care n-a mai avut niciodată așa ceva. Un alt semn a fost observat mai ales la nivelul degetelor de la picioare – apariția unor pete vineții, numite medical aspect de pernioză. Și acest semn este prezent în alte boli de piele dar, dacă este observat la persoane fără antecedente dermatologice, atunci este un semnal de alarmă. Ar putea fi dat de infecția cu noul coronavirus.”, explică Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog Dr. Leventer Centre.

De altfel, multe afecțiuni virale prezinte semne și pe piele, astfel că nu este neobișnuit ca și noul coronavirus să provoace o astfel de manifestare, adaugă dr. Leventer.

Am dat și eu fuga la medicul nostru dermatolog, dr. Monica Dărmănescu, de la centrul medical Dermaceutica, ca să aflu mai multe detalii. Mi-a spus că, la fel ca la multe alte infecții virale, pot apărea manifestări cutanate și la Covid 19, sub diferite forme clinice. Se pare că în ultimele 2 luni au fost publicate articole care raportează aceste aspecte, plecând de la fenomene gen rash eritematos, urticarie generalizată, erupții papuloveziculoase asemănătoare varicelei (erupții variceliforme) cu prurit absent sau ușor. Unele raportări estimează un procent de 20.4 %. De asemenea, sunt citate apariția de pete și și erupții livedoide tranzitorii (semne de ocluzii vasculare ale vaselor de mic calibru), dar toate aceste manifestări cutanate trebuiesc integrate în contextul clinic al pacientului și judecate de la caz la caz.  Manifestările cutanate nu se corelează cu severitatea bolii. Aceste manifestări cutanate sunt cumva similare altor boli virale.

Recomandarea medicului dermatolog este ca la apariția uneia dintre aceste manifestări cutanate să faceți imediat o programare dermatologică, clasică sau online. Medicul specialist dermatolog are expertiza necesară să recunoască aceste aspecte pe piele și poate deosebi leziunile comune de leziunile suspecte. După care, vă va îndruma legat de ce puteți face în continuare. 

Aveți mai multe imagini aici, din UK și aici.

La sfârșitul lui martie, un medic italian a trimis o scrisoare editorului șef de la the Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, unde descria manifestări cutanate care afectează 20% din cei 88 de pacienți cu covid 19 analizați în regiunea Lombardia. Aici e scrisoarea, dacă vreți să o citiți.

Puteți citi aici un alt articol din presa internațională, pe aceeași temă.

În orice caz, e bine să fim în continuare vigilenți la fiecare nou simptom care apare pe neașteptate și să apelăm la medic. Telemedicina e și ea acum folosită de toată lumea medicală, așa că nu e greu să luăm dignosticul unui specialist. De pildă, la Dermaceutica este 100 lei consultația online și primim și indicații despre cum să facem fotografiile pentru zonele de interes. Mai mult, există și varianta de videomedicină (150 lei).

Vă aștept în continuare la rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.