S-a discutat atât de mult despre măști în spațiul public și atât de contradictoriu, încât oamenii sunt confuzi. În același timp, pentru o perioadă, nu au mai fost măști pentru vânzare în farmacii. După care, oameni de bine ne-au învățat cum să ne croim acasă măști. Și a venit și vremea să reapară de cumpărat, însă la niște prețuri nu tocmai comode pentru toată lumea. Însă întrebarea rămâne: ne protejează măștile de coronavirus? Și care tip de mască e potrivit pentru noi, cei care nu facem parte din personalul medical?
Așa că am vorbit cu Dr. Farm. Roxana Gavriloaia, expert în aprobarea medicamentelor și dispozitivelor medicale și fondatoarea Pharma Pro – companie de consultață și training în domeniul sănătății, ca să aflăm pe înțelesul nostru ce trebuie să știm despre măști. Ca să știm pe ce dăm banii și când e bine să le purtăm.
Când purtăm mască
Măștile faciale se folosesc pentru protecție în comunitate, în special în vizităm spații ocupate, închise, cum ar fi magazinele alimentare, centrele comerciale, centre medicale sau când folosim transportul public.
Despre măști
Există câteva tipuri de măști care se găsesc pe piață: măști de bumbac, măști care filtrează praful, măști de carbon activ, măști chirurgicale și măști respiratoare.
Dar sunt câteva mari categorii de măști – testate și care sunt fabricate dupa un standard specific sau fără standard. Ca să știți voi, pentru echipamente de protecție și pentru dispozitive medicale există standarde care specifică cerințele de performanță și metodele de testare:
- măști faciale de protecție care filtrează/protejează împotriva particulelor de praf (standardul european EN 149) – nu sunt dispozitive medicale;
- măști faciale de uz medical care filtrează/protejează împotriva bacteriilor (standardul european EN 14683) – sunt dispozitive medicale;
- măști de protecție respiratorie (standardul european EN 149) – nu sunt dispozitive medicale;
- măști faciale de protecție respiratorie (standardul european EN 14683) – sunt dispozitive medicale;
- măștile simple “artizanale” – nu sunt testate sau fabricate dupa un standard european specific, nu sunt dispositive medicale sau echipamente de protecție în sensul legal.
Măștile simple de protecție
Sunt destinate protejării utilizatorului, împotriva amestecurilor de substanțe sau/și substanțelor purtătoare de particule, potențial nocivi, praf etc.
Măștile faciale de uz medical au următoarele scopuri:
- să protejeze pacientul de agenții infecțioși și în anumite circumstanțe să protejeze purtătorul împotriva stropirilor de lichide potențial contaminate sau aerosoli;
- pot fi purtate de pacienți și alte persoane pentru a reduce riscul de răspândire al infecțiilor, în special în situații epidemice sau pandemice;
- o mască medicală pentru față cu o barieră microbiană adecvată poate fi eficientă în reducerea emisiilor de agenți infecțioși din nasul și gura unui purtător asimptomatic sau a unui pacient cu simptome clinice.
Măștile medicale de uz medical au fost aprobate în urma rezultatelor din următoarele teste:
- eficiența filtrării bacteriene;
- respirabilitate;
- rezistență la stropire (sânge sintetic) – curățenie microbiană;
- biocompatibilitate.
Măștile de uz medical sunt de 2 tipuri (tip I și tip II), în funcție de eficiența filtrării bacteriene.
Măștile de față medicale de tip I si tip II pot fi utilizate de către personalul medical (Tip II) pentru pacienți și alte persoane (tip I și tip II), pentru a reduce riscul de răspândire a infecțiilor, în special în situații epidemice sau pandemice.
Măștile de protecție respiratorie/semi-măşti filtrante împotriva particulelor/măști ppE
- Scopul lor principal este protejarea purtătorului;
- Trebuie să fie purtate în principal de personalul medical, conform OMS;
- Aceste măști PPE filtreaza aerul inhalat protejând purtătorul și unele tipuri filtrează și aerul expirat (protecție către exterior).Trebuie să se potrivească strâns la față și să fie purtate corect (au 2 seturi de curele și formează o etanșare strânsă la față). Întregul respirator este confecționat din material de filtrare.O semi-mască filtrantă împotriva particulelor acoperă nasul, gura şi bărbia şi poate conţine supapă (supape) de inspiraţie şi/sau expiraţie. Semi-masca este constituită integral sau în cea mai mare parte din material filtrant sau conţine o piesă facială în care este montat nedetaşabil filtrul (filtrele) principal (principale). Este destinată să asigure o etanşeitate adecvată faţă de atmosfera ambiantă la nivelul feţei purtătorului, atunci când pielea acestuia este uscată sau umedă şi când acesta mişcă capul. Aerul pătrunde în semi-masca filtrantă şi ajunge direct în zona nasului şi a gurii din piesa facială sau prin intermediul supapei (supapelor) de inspiraţie dacă există. Aerul expirat este evacuat direct în atmosfera ambiantă prin materialul filtrant şi/sau o supapă de expiraţie dacă există.
Priviți imaginea de mai jos
Ne arată dimensiunea particulei de coronavirus, în comparație cu alte molecule mici cum ar fi globulele rosii, de exemplu.
Eficiența măștilor
Standardele privind măștile faciale de uz medical au cerințe mai mari referitoare la captarea particulelor de virus de dimensiuni foarte mici (de pana la 0,1 microni), cu toate acestea standardele variază în funcție de regiune;
Măștile de protecție respiratorie (asa numitele respiratoarele) captează în mod obișnuit> 90% din particulele de virus.
I-am adresat dr. farmacist Roxana Gavriloaia și câteva întrebări specifice, anticipând un pic întrebările voastre:
1. Pot măștile să capteze particulele de coronavirus? Daca da, care dintre tipurile de măști sunt cele mai eficiente?
Da, măstile de protecție de tip respiratoare (N95/FFP2 și N99/FFP3) sunt fabricate și testate astfel încât au dovedit că protejează purtătorul de prarticulele în suspensie, bacterii, virusuri și alte particule de dimensiuni foarte mici.
2. Măștile confecționate de noi acasă, din bumbac, sunt eficiente?
În lipsa altei protecții, putem folosi aceste măști “artizanale”, care, în funcție de densitatea materialului folosit și de numărul de straturi pot asigura o protectie minimă (20-30%) față de particulele de dimensiuni mari de praf și pot asigura o oarecare protecție pentru ce cei din jur pentru particulele eliminate dacă sunt purtate de persoanele bolnave.
Trebuie menționat că aceste măști nu sunt testate sau aprobate de nicio autoritate în domeniu și nu se poate certifica utilitatea și eficiența acestor tipuri de produse.
3. Care sunt cele mai utile și sigure măști?
Conform recomandărilor OMS și în conformitate cu caracteristile de protecție pentru fiecare tip de mască, măștile de protecție N95/FF2 și N99/FFP3 sunt cele mai eficiente în privința protecției personale față de noul coronavirus (filtrează între 95 și 99% particule de până la 0.3 microni).
Acest lucru nu înseamnă că celelelte măști nu sunt eficiente, însă din punct de vedere protecție 360, atât față de particulele în suspensie din mediu cât și a protecției celorlalte persoane, aceste tipuri de măști, purtate corect, asigura o etanșeitate totală care nu permite aerului nefiltrat să intre, față de celelalte tipuri de măști care nu sunt etanșe.
4. La ce să fim atenți când alegem măștile?
- Existența standardelor europene pe ambalajul măștilor achiziționate (EN 149 sau EN 14683);
- Schimbarea frecventă a măștilor (există perioadă specifică de purtare pentru fiecare tip de mască, care certifică eficiență în unitatea de timp);
- La tipul de mască și protecția de care avem nevoie în funcție de context (cumpărături, contact cu persoane suspecte etc).
În loc de concluzie
Măștile chirurgicale și așa numitele respiratorii sunt mijloace de protecție testate și verificate după standarde specifice și ambele blochează particulele mari și bacteriile. Din nefericire, virusurile corona sunt mai degrabă transmise pe calea aerului decât cărate de particulele mari, ceea ce înseamnă că pot fi filtrate în mod eficient de masca tip N95, nu de măștile chirurgicale.
Dar pentru că măștile respiratoare vor recircula dioxidul de carbon din aerul expirat, acest lucru va cauza amețeală la utilizarea îndelungată. De aceea, nu este recomandat să purtăm o mască N95 pentru timp îndelungat, în general, ci mai degrabă să folosim tipul de mască potrivit pentru situația specifică în care ne aflăm.
Resurse pentru a documenta subiectul mai mult
La final, vă invit să citiți și acest material legat de măști, purtarea lor și ce se întâmplă în alte țări, ca să ne formulăm o imagine de ansamblu asupra subiectului. Și aici, dacă aveți răbdarea necesară.
Aici sunt recomandările de la Food and Drug Administration (FDA), organismul care reglementează în USA tot ce ține de medicamente și dispozitive medicale.
Urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, pentru mai multe informații de la specialiști, utile pentru sănătatea noastră.
6 răspunsuri la “Ce trebuie să știm despre măști și eficiența lor împotriva coronavirusului”
Buna ziua!Lucrez pe sectie de terapie intensiva,in Franta.Poate este de ajutor cuiva sa stie cum se face aici.N95/FFP2 este folosit in terapie intensiva doar cand cei implicati fac manopere generatoare de aerosoli,aceasta se schimba la 8 ore.In rest,se folosesc măști chirurgicale,care trebuie schimbate la 4 ore.Si una si alta se schimba daca sunt atinse cu mâna,pentru ca devin contaminate.Filtrul e comun de fapt,ambele protejează circa 98%,diferențele fiind intr-adevar etanseitatea si rezistenta in fata umiditatii (de aici,intervalul orar diferit).Nu folosim N99/FFP3.Dupa umila mea parere,pentru toti ceilalti,mastile chirurgicale sunt suficiente,atat timp cat nu sunt purtate corect (bara metalica apasata pe nas,snururile bine stranse) si schimbate la 4 ore/dupa contaminare.Multa sanatate!
*atat timp cat sunt purtate corect
Buna ziua, asa cum spuneti ambele masti sunt bune purtate corect insa in ceea ce priveste filtrarea/blocarea particulelor una (masca chirurgicala) filtreaza 98%particule de pana la 3 microni, iar mastile N95/FFP2 si N99/FFP3 filtreaza aproape 100% particule de pana la 0.3 microni. Ceea ce le diferentiaza extrem de mult in privints capacitatii se filtrare/blocare particule, in plus mastile de tip FFP2 si 3 sunt recunoscute atat pentru protectia dinspre si inspre exterior, pe cand mastile chirurgicale sunt testate si recomandate ca protectie dinspre purtator spre mediu.
Multumesc pentru completari.De aceea,FFP2/FFP3 porti daca esti expus asa cum sunt cei care lucreaza cu bolnavi,cu mentiunile de mai sus..noi,in Franta,pentru examenul fizic al bolnavului si orice altceva ce nu implica aerosoli nu purtam FFP,ci masca chirurgicală.Pentru ca dincolo de masca,raman alte gesturi poate mult mai importante.Degeaba iti pui masca,daca te freci la ochi.
F uitl articolul. Eu lucrez intr-un fel de banca, unde vin diversi oameni( cate unul pe rand in fata ghiseului). Am in fata ghiseului un paravan de plastic si port o masca simpla, de unica folosinta. Intrebarea este daca este utila o astfel de masca ( dat fiind faptul ca am paravan) si tot 4 ore se recomanda purtarea unei astfel de masti? multumesc.
Medicii și asistentele trebuie să schimbe mastile de fiecare dată când văd un nou pacient. In general mastile medicale se schimba la fiecare 4h de purtare continua. Pentru publicul larg, măștile medicale/chirurgicale sunt adecvate. Ideea este că dacă respectați distanțarea socială, cantitatea de particule de la o tuse sau un strănut nu vă va atinge. Singura modalitate de a opri răspândirea asimptomatică este de a face pe toată lumea să poarte o mască. Scopul principal este de a proteja publicul împotriva persoanelor infectate asimptomatice. Scopul său secundar este de a împiedica orice virus transmis prin picături să nu vă atingă gura și nasul. Scopul terțiar este de a împiedica mâinile să vă atingă nasul sau gura.
Părerea mea: purtați o mască, chiar dacă este o mască chirurgicală. Realitatea este că virusul este transportat într-o picătură de lichid, saliva, care este cel mai probabil mediu de transmisie. În acest caz, o mască chirurgicală va fi eficienta ( u conditia sa achizitionati una de calitate care respecta standardele medicale impuse).