Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Nu-i mai spune că o iubești așa cum e!

Aveam peste 20 de kilograme la ambele sarcini, până să nasc. Nu îmi era ușor, deși știam că e o stare temporară. Și că perioada sarcinii va trece și oricum sunt alte aspecte sunt importante. Dar mă îngrijoram nu doar pentru aspect, ci și pentru sănătatea copilului. Și a mea. Asta în timp ce toți din jur se preocupau să mănânc și eu aveam arsuri permanente și nu mai știam cum să gestionez acul cântarului. Timp în care soțul îmi spunea liniștit: ”Eu te iubesc așa cum ești, ești frumoasă oricum ai fi!”. Mă rog, prima oară, m-am consolat cu mesajul. Eram mai tânără și fără experiență. Dar a 2-a oară, l-am luat direct și fără ocolișuri la rost: ”Te rog, nu îmi mai spune asta! Nu mă ajută acum, pentru că nu asta e ideea!”. Omul nu înțelegea cu ce a greșit, că el dorea pesemne să mă susțină, nu să mă enerveze.

De-a lungul anilor am tot întâlnit femei supraponderale cumva împăcate cu acest lucru. Multe dintre ele mi-au șoptit că e genetic, altele că au probleme cu glanda, altele că din cauza sarcinii au rămas așa. Trecând peste faptul că cea mai mare importanță în ceea ce privește greutatea o au obiceiurile alimentare și nu respectivele argumente, o parte din ele au parteneri normoponderali. Oameni care au grijă de ei, de ceea ce mănâncă, merg la sală sau practică alte sporturi de care sunt pasionați. Cu toate acestea, nu am văzut vreunul să își susțină partenera în demersul ei de a scăpa de kilogramele în plus. Cei mai mulți dintre ei le consolează exact așa: ”Iubito, ești frumoasă oricum ai fi, eu te iubesc exact așa cum ești!”. Și le mai oferă o prăjitură, ca semn al iubirii. Păi în aceste condiții, cum să mai fie femeia motivată să se uite cu atenție la ea, să își monitorizeze starea de bine, să stea cu lupa pe sănătate și pe numărul de kilograme? El o iubește, altceva nu mai contează!

Vedeți cât de disfuncțional este mesajul, de fapt? Și cum ne îndepărtează de scopul cel mai mare – sănătatea noastră? Și de ce zic eu mereu că totul și mai ales partea legată de greutatea optimă trebuie raportat la motivație? Și că e nevoie să săpăm mult de tot, până aflăm pentru ce anume vrem să facem unele schimbări? Ne va fi foarte greu pe acest parcurs, vor fi piedici, unele dintre ele vor fi aruncate chiar de cei dragi și fără ca ei să își dea seama. Dar dacă ne întoarcem mereu la acel ”de ce”, lucrurile vor putea fi puse mai ușor pe făgaș.

Dragă partener, soț, iubit, dacă o iubești cu adevărat, nu îi mai spune că o iubești așa cum e. Sigur, asta e ideea în iubirea adevărată și ar fi foarte rău să îi pui condiția de a slăbi, că altfel nu o mai iubești! Sigur că voi 2 trebuie să știți că așa e în iubire și să vă transmiteți asta în fiecare zi a voastră împreună, prin tot ceea ce faceți. Dar nu o mai consola așa când vine vorba de forma fizică și de sănătate. Îi pui practic un mare stop când începe să se gândească la schimbare, nu o motivezi deloc și o ajuți de fapt să rămână pe loc, când ea tocmai s-a gândit să facă ceva!

Ce să îi spui? Ai putea să îi spui așa: ”Iubito, sunt alături de tine în orice hotărâre ai lua. Dacă vrei să faci o schimbare în alimentație, te suțin și vom experimenta împreună. Dacă vrei să te apuci de mișcare, haide să alergăm împreună, ne facem un program.” Și, mai ales: ”Promit să nu mai aduc în casă nimic de la fast food sau nimic dulce, timp de x luni!”. Sau chiar ”Aloc eu pentru tine buget de sală și de nutriționist!”. E, cum ar fi? Ăsta da cadou de 8 martie, de exemplu, nu un platouaș de toate dulciurile, fie el și de la cel mai pricopsit butic de dulciuri raw vegane.

Varianta dacă aveți copii și nu puteți părăsi amândoi incinta în același timp: ”Iubito, eu pot sta cu ștrumfii în ziua aia și aia, ca tu să mergi la sală.” sau ”Fac eu cumpături din piața de legume, o dată pe săptămână!”. Știu că varianta cu ”gătesc eu” e cam SF, așa că mă abțin. Dar poți să îi mai zici: ”Stau eu cu picii, iar tu mergi să dormi!” Știți că odihna influențează dramatic greutatea pe care o avem. E datorat hormonilor care se secretă în timpul somnului, în anumite perioade. Deci, nu subestimați valoarea somnului!

Așadar, nu o mai mângâia pe cap în această situație și nu o consola să rămână pe loc, că sigur va rămâne. Nu are atât de mult timp, energie și răbdare să parcurgă acest drum anevoios al schimbării singură. În 2, totul e mai ușor. O femeie singură, copleșită de toate problemele zilnice, numai la ea nu se gândește. Plânge în dulap când vede hainele care nu o mai încap și trece în bucătărie, unde mănâncă compulsiv de supărare. După care, își înghite lacrimile și merge mai departe, pentru că, nu-i așa, familia a învățat-o să fie puternică. Își vede de copii, că ei sunt prioritatea acum, nu fițele ei cu slăbitul și trăitul sănătos. Iar hainele sunt doar niște cârpe, la primii bani își cumpără altele, pe măsura ei.

Nu uita, cu toții avem nevoie să fim bine, sănătoși și să ne bucurăm de viață! Niciun om cu multe kilograme în plus nu este și nu va fi așa. Implicațiile kilogramelor în plus sunt nenumărate, de la apariția bolilor, până la stima de sine și deci sănătatea emoțională. Cu greutatea nu e de joacă, dacă ținem la viața noastră și la calitatea ei!

Acest mesaj e scris cu ocazia zilei de 8 martie și este dedicat tuturor bărbaților care iubesc o femeie! Dragilor, puterea cuvintelor e mare! Folosiți cu înțelepciune cuvintele și pentru a face bine iubitei voastre! 

4 răspunsuri la “Nu-i mai spune că o iubești așa cum e!”

Ce bine ai pus punctul pe i aici! Si reciproca e valabila, sustinerea sotiei in demersul partenerului de a slabi. Pentru ca e important ca intreaga familie sa fie sanatoasa pentru starea noastra de bine.

Cred ca asta se intampla mai des, de aia nu am incadrat asa povestea. Sau cel putin in capul meu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.