In familia de astazi, obiceiurile alimentare sunt dintre cele mai diverse. Unele din ele au fost preluate de la parintii nostri si intretinute astazi, prin faptul ca inca mai stam cu parintii nostri sau copiii nostri petrec destul timp cu ei. Pe altele, ni le-am format singuri in timp. E drept, nu ne ajuta prea mult nici diversitatea opiniilor legate de nutritie pe care le auzim sau le citim din diferite surse.
Eu am invatat in anii acestia doua lucruri: ca seara, inainte de culcare, daca nu mai planuiesc sa ies undeva, cina e bine sa fie cat mai usoara si, daca pot, cat mai devreme – oricum nu mai tarziu de ora 20.00. Si al doilea – cantitatile conteaza enorm. De altfel, e si o problema la nivel mondial cu aceste cantitati, care au devenit unul dintre motivele principale ale obezitatii.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist – specialitatea diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, consultant medical la blogul de viata sanatoasa, mi-a raspuns la cateva framantari personale legate de alimentatie si obiceiuri sanatoase, de adoptat de catre familiile active de astazi. Sper sa va foloseasca si voua, caci mie mi-a confirmat din nou ca planificarea meselor este foarte importanta, asa incat corpul sa nu intre in criza si nici sa nu ajung sa mananc lucruri nedorite, doar pentru ca nu am altceva la indemana in perioade aglomerate, departe de bucataria proprie!
Familiile de astazi traiesc sub o presiune continua, din cauza activitatilor continue pe parcursul unei zile – serviciu, scoala, activitati extrascolare, cumparaturi, activitati sociale etc. De aceea, suntem multi cei care reusim mai putin sa fim disciplinati cu mesele in familie – numarul si calitatea acestora. Cum sa facem, in asa fel incat sa putem manca sanatos, daca nu prea suntem acasa, de dimineata pana seara?
Un prim pas ar putea fi sa alegem mancaruri simple, fara sosuri sau prajite si sa respectam cele trei mese principale ale zilei. Daca ne cunoastem programul zilnic, ne putem acorda timp astfel incat sa luam mancare de acasa sau de la restaurant care sa fie preparata sanatos.
In multe familii, masa de seara este singura masa pe care o iau impreuna membrii familiei. De cele mai multe ori, atunci se servesc ciorbe sau mancaruri mult prea grele pentru ora respectiva. Ce sfaturi aveti pentru noi si sugestii de feluri de mancare, in asa fel incat sa prevenim indigestiile sau chiar kilogramele in exces?
Programul incarcat pe care trebuie sa il parcurgem zi de zi ne ofera un motiv, des invocat de catre oameni, pentru lipsa unui program regulat de mese. De obicei, sarim peste micul dejun, luam pranzul ocazional si ajungem seara inapoi, acasa, obositi si nemancati. Masa de seara, in multe familii este singura masa pe care o iau impreuna membrii familiei, dar ea nu trebuie sa fie singura masa din acea zi. Daca pe parcursul zile respectam mesele principale, vom ajunge ca seara sa nu mancam mult cantitativ, astfel incat sa nu avem probleme de sanatate precum indigestiile, cresterea in greutate. Seara se pot consuma lactate semidegresate, legume (sub forma de mancaruri, salate, ciorbe/supe), carne slaba (piept sau pulpa de pui sau curcan, pește preparate pe gratar, fierte, la cuptor sau in aburi).
Este adevarat ca dupa ora 18.00 nu mai trebuie sa mancam sau este doar un mit? Dar ce facem, daca ajungem acasa dupa ora 20.00?
Pe parcursul zilei trebuie respectate cele trei mese principale – mic dejun, pranz si cina. Orele pot fi flexibile, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca pe masura ce vine seara, metabolismul nostru incetineste si se consuma mai putine calorii pentru activitatile efectuate. Cand ajungem la ore tarzii acasa, putem respecta indicatiile de mai sus in ceea ce priveste tipul alimentelor consumate la masa.
De ce nu se mananca fructele seara si nici nu se bea suc de fructe?
Studiile recente arata ca daca mancam intai alimentele cu carbohidrati (precum cereale, fructe, paine, orez, paste, cartofi etc) pe parcursul zilei vom manca mai mult cantitativ si vom ajunge sa punem kilograme in plus. Dupa consumul de carbohidrati apare o senzatie de foame care duce mai departe la ingestia de noi alimente. Seara este bine sa folosim alimente care dau senzatie de satietate precum cele care contin proteine: lactate, carne, peste.
Ne puteti spune cateva obiceiuri pe care ar fi bine sa ni le insusim si care ne pazesc de foame in timpul zilei si seara de mancat in exces?
Intodeauna trebuie sa ne facem timp sa mancam micul dejun – el este masa care ne aduce energie pentru intreaga zi. Daca respectam pauza de masa si vom manca la pranz, cand vom ajunge acasa seara sa luam o cina usoara.
Cum procedam cu copiii nostri in zilele in care, dupa scoala merg la alte activitati, care sunt solicitante atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual?
Activitatile extrascolare trebuie sa tina cont de capacitatea fizica, intelectuala si psihica a copilului. Acesta nu trebuie suprasolicitat cu un program in care nu are timp sa manance sau timp liber, in care sa se odihneasca/recupereze dupa scoala.
In familii, barbatii sunt mai putin orientati catre o alimentatie 100% sanatoasa. Cum procedam ca sa ii convingem si pe ei de beneficiile meselor si gustarilor sanatoase, inlocuind astfel sendivisurile din timpul zilei si alte rontaieli nocive?
In general, daca restul familiei are obiceiuri sanatoase, in timp, toti membrii familiei vor incerca sa le respecte.
Cata paine e bine sa mancam zilnic – adulti si copii?
Recomandarile actuale in ceea ce priveste consumul de paine nu vizeaza neaparat o anumita cantitate, ci mai ales se refera la calitate, fiind promovate painea si cerealele integrale. De asemenea, momentul din timpul mesei in care e mancata pare a fi important deoarece s-a constatat ca daca mancam intai sursa de carbohidrati (cum este si painea) si apoi carnea, lactatele sau legumele, vom manca mai mult in timpul zilei.
Sursa foto: Pinterest