Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Inovație pentru pacienți: de acum, este posibilă ortodonția fără extracție

Pentru mine, pacient care a petrecut mulți ani pe scaunele cabinetelor de stomatologie și apoi ortodonție, o veste de genul acesta – că va fi posibilă și la noi ortodonția fără extracție – este ceva de genul wow, m-am urcat pe Star Treck, în sfârșit. Pentru că doar cel care are experiențe nenumărate cu un tratament, ajunge să își dea seama de cât de simple și ușoare au devenit unele lucruri, grație tehnologiilor noi, inovatoare. Practic, ceea ce medicii rezolvau în urmă cu mulți ani prin intervenții ample, dureroase și invazive, dar mai ales de lungă durată, pe care pacienții le simțeau din plin pe pielea și emoțiile lor, astăzi a devenit mult mai simplu. Și, ceea ce mi se pare spectaculos, este faptul că astăzi nu mai e nevoie să suportăm extracții. Extracțiile sunt niște traume, orice ați zice, cu toate anesteziile și tehnica modernă. Știu ce spun, am trecut prin ele și prin câteva operații, cum am mai povestit deja. Ce vreau să spun e că noua ortodonție sau ortodonția fără extracție sau conceptul Sagital First a apărut și la noi. Și dacă noi nu am putut beneficia de ele la vremea când aveam nevoie (și pentru mine e târziu, finalizez curând tratamentul ortodontic), măcar copiii noștri să se bucure de ele.

Ce spune dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială

”Odată cu evoluția tehnicilor de tratament, am căutat soluții terapeutice care să evite extracția unor dinți sănătoși in scop ortodontic, în special premolari, pentru a permite obținerea spațiului necesar alinierii celorlalți dinți.

Tratamentul în două etape mi-a oferit soluția pe care o căutăm de multă vreme. Acesta presupune folosirea în prima etapă a unui aparat simplu, minimalist, acționat de purtarea unor elastice pentru a permite crearea spațiului în zona frontală și ulterior alinierea dinților cu aparat fix sau cu gutiere tip alignere, în funcție de dorința pacientului.

Frumusețea acestui tip de aparat constă în faptul că poate fi folosit atât la copii cât și la adulți, în unele cazuri evitând aplicarea mini-implanturi ortodontice sau a unor aparate voluminoase, dificil de purtat. Durata de purtare a aparatului fix ulterior se scurtează considerabil. 

Rezultatele acestui tip de tratament sunt: atât alinierea dinților și corectarea ocluziei (mușcăturii) dentare, cât și echilibrarea aspectului facial în etajul inferior al fetei, adică armonizarea profilului facial.

Pe scurt, despre conceptul de ortodonție fără extracție

– În urmă cu mulți ani, când am fost eu evaluată de câțiva medici pentru un plan de tratament, mi-au propus toți în jur de 3-4 dinți pentru extracție. Acest lucru m-a speriat foarte tare și am renunțat atunci la tratamentul ortodontic din acesta cauză. Chiar sunt necesare extracțiile în ortodonție? De ce? Doar pentru adulți sau și pentru copii?

In unele cazuri, când sunt înghesuiri dentare importante sau decalaje între maxilar si mandibulă, este necesar să se recurgă la extracții ale unor dinti sănătoși. Spațiul astfel obținut este închis prin deplasarea dinților adiacenți și, in acest mod, se aliniază dinții și se corectează rapoartele de ocluzie (mușcătură).

– Înțeleg că domeniul a evoluat atât de mult, încât astăzi nu mai este nevoie de extracții pentru planurile de tratament. Cum așa? 🙂

In unele cazuri, prin lărgirea arcadei dentare în plan transversal se poate obține spațiul necesar alinierii dinților, însă aceasta nu se poate face in toate cazurile. O altă modalitate prin care se poate obține spațiu pe arcadă este deplasarea dinților laterali către partea posterioară a arcadei, adică distalizarea lor, deplasare în plan sagital (de unde si conceptul Sagital first). Până acum, această deplasare se făcea mutând practic dinte cu dinte, ceea ce consuma mult timp.

Apariția Distalizatorului Carriere a însemnat un pas important, deoarece deplasarea dinților laterali se face în grup, se distalizează practic împreună molarii ți premolarii, iar prin această tehnică se scurtează semnificativ timpul de tratament.

Aparatul se aplică doar pe canini și molari, în etapa inițială si acționează prin purtarea unor elastice între cele două maxilare, cazul fiind ulterior finalizat cu aparat fix purtat o perioada mult mai scurtă.  

– Noua ortodontie sau ortodonția fără extracție este posibilă pentru toate cazurile sau doar pentru cele mai simple?

Se aplică în foarte multe din cazurile pe care le rezolvam prin extracții dentare, totuși, în cazurile în care dinții au dimensiuni mai mari decât media obișnuită, ceea ce noi numim macrodonție, există și limite.

Disignul minimalist și faptul că pentru pacienții adulți este disponibilă și varianta transparentă, fac acest aparat foarte ușor de purtat. De aceea, gradul de acceptare al pacienților este foarte mare.

– Eu sunt un caz complicat al dvs și mă aflu cu bucurie la final de tratament. Dacă ne vedeam azi pentru prima oară, când este posibilă ortodonția fără extracție, mi-ați fi propus acest tratament?

La cursul de specializare pe care l-am urmat ca să pot utiliza această tehnică, am văzut multe cazuri complicate rezolvate cu ajutorul Distalizatorului Carriere. Și, da, sigur aș fi luat în considerare varianta aceasta pentru cazul dvs.

– Vorbiți-ne de controalele periodice, durată și costurile estimate ale unui asemenea tratament revoluționar, vă rog.

Pentru etapa inițială, distalizatorul trebuie purtat o perioadă de aproximativ 6 luni, în care pacientul vine la control la 2-3 luni. Nu este o tehnică foarte ieftină, însă punând în balanță faptul că reduce necesitatea extracțiilor dentare și scurtează cu 35-40% timpul total de tratament, avantajele sunt certe.

– Posibilitatea recidivei există la tratamentele acestea?

Din studiile efectuate de Dr. Louis Carriere, cel care a patentat acest tip de aparat, reiese că riscul de recidivă este foarte redus.

Cum se petrece această aliniere – rezultatele remarcabile 

AICI veți vedea cum se petrece această aliniere pentru pacient.

ortodonția fără extracție

Eu am urmărit fascinată explicațiile doamnei doctor, în timp ce pe ecran se derula filmul unei alinieri fără extracție, un vis frumos pentru mine.

Testimoniale ale pacienților care au beneficiat de ortodonție fără extracție

AICI este site-ul unde puteți aprofunda informație despre noua ortodonție, care va fi în curând posibilă și la noi în țară, în cabinetele dr. Anca Oltean. Pentru mai multe detalii puteți suna la 0314315198  sau trimite întrebări la adresa de e-mail [email protected] sau [email protected]. Pentru mai multe informații despre dr. Anca Oltean și despre tratamentele pe care le propune pacienților, intrați pe site-ul https://ancaoltean.ro!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: dr. Anca Oltean

3 răspunsuri la “Inovație pentru pacienți: de acum, este posibilă ortodonția fără extracție”

Buna Florina, si eu am nevoie pentru fiul meu de un medic ortodont bun. Imi poti spne la ce clinica o pot gasi pe doamna doctor ? imi poti da cateva detalii despre preturi? multumesc.

Cu toata increderea. Dr. Anca Oltean este medicul nostru – o tratează și pe Teo și pe mine, cu rezultate foarte bune și vizibile. O poți găsi la unul din cabinetele dânsei – în Piața Națiunile Unite și la Centrul Medical Victor Babeș. În articol ai telefon și email. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.