Categorii
Blog Jurnal începator la sală

Exercițiile de Pilates ajută la slăbit? Jurnal de începător la sală 17

Merg înainte cu ”Jurnalul de începător la sală”. Deși zilele trecute vorbeam cu antrenorul pe acest subiect: dacă mă mai pot considera începător. Mi-a apreciat întrebarea și mi-a răspund că tipul de exerciții pe care îl efectuam chiar atunci nu e deloc pentru începători. Pentru că presupune mult control muscular. E vorba de ridicarea de greutăți cu propriul corp. Mi-a plăcut răspunsul și am căpătat pe loc și mai multă încredere în mine. 🙂 Mai mult, de ceva vreme încoace, am introdus și orele de yoga și pilates în rutina săptămânală. Am avut chiar și 4 antrenamente într-o săptămână. S-a întâmplat ca în ziua 5 am fost și 6 ore pe munte. Deci, funcționează. Dar despre pilates vreau să vă povestesc azi puțin. Și, mai ales, să vă răspund la întrebarea: exercițiile de pilates ajută la slăbit?

Ce este Pilatesul

Pilates este un program de antrenament sigur, funcțional și eficient, care vizează mușchii posturali de bază – cei care ne ajută să ținem coloana corect aliniată. De asemenea, lucrează forța, mobilitatea și flexibilitatea întregului corp. Pilates este un program dezvoltat de Joseph Pilates la începutul anilor ai secolului trecut. Acesta s-a născut în Germania în 1880 și, de-a lungul copilăriei lui, s-a confruntat cu o stare de sănătate precară. Ca să devină mai puternic din punct de vedere fizic, a început să facă body buidling, gimnastică și scufundări. S-a mutat în Anglia, dar când a început primul război mondial, a început să lucreze ca stagiar într-un spital. Așa a intrat în contact cu mulți răniți și a început să își dezvolte programul său de Pilates cu acest scop – de a-i ajuta pe pacienți.

Credința lui era că dezechilibrele din corp și modelele clasice de mișcare cauzează accidentări. Așa că a creat un program bazat pe reeducare și realiniere posturală. S-a mutat în 1926 în New York și a deschis un studio de Pilates, care foarte repede a devenit forma favorită de exerciții pentru dansatori și atleți. În anii care au urmat, Pilates a devenit unul dintre cele populare forme de mișcare, care nu numai că au îmbunătățit forma corpului și postura, dar au susținut beneficii pentru sănătatea corpului, per ansamblu.

Pilatesul este recomandat de lumea medicală și de terapeuți, ca o formă de reabilitate pentru problemele spatelui, ca și o formă de prevenire a acestora. Sportivii folosesc din ce în ce mai mult acest program de exerciții ca o formă de a-și îmbunătăți forța și echilibrul core-ului.

Filosofia Pilatesului este de a antrena mintea și corpul, ca să lucreze împreună. Este un program despre calitate, nu despre cantitate, este despre autocontrol și echilibru. Așadar, el urmărește controlul mușchilor cu ajutorul minții.

Ce fac exercițiile de Pilates pentru corpul nostru

Corectează postura corpului;

Lucrează spatele – întărește mușchii și reduce durerile;

Îmbunătățesc mobilitatea – a articulațiilor, dar și overall;

Cresc flexibilitatea;

Reduc nivelul de stres;

Cresc energia;

Ne fac mai conștiente de corpul nostru;

Ne remodelează întregul corp;

Ne subțiază talia;

Tonifiază și definesc musculatura;

Ajută la menținerea greutății optime.

Cât de des putem practica Pilatesul

Dacă abia ați început să vă familiarizați cu Pilatesul, încercați de 2 ori pe săptămână clasele, ca să vedeți ceva rezultate. Puteți merge și clase mai avansate, ca să testați, cum ar fi Pilates reformer, ori la combinațiile yoga și pilates ori pilates și boxing. Experții spun că aceste combinații ajută la arderea de calorii, mai mult decât ați face-o într-o clasă de pilates tradițională. Mai puteți să le alternați cu exerciții cu greutăți pentru forță ori cu cele de cardio, pentru rezultate optime. Ori urmați doar clasele tradiționale de pilates, dacă acestea vă plac.

Exercițiile de Pilates ajută la slăbit?

Așadar, clasele de Pilates din când în când, vor avea un efect grozav asupra corpului, așa cum povesteam mai sus, la beneficii. Dar pentru slăbit e nevoie de disciplină mai multă. Clasele susținute atent săptămânal, completate de o alimentație curată. Atenție la cantitățile de mâncare și la calitatea mâncării. Clasele sunt solicitante și veți obosi. Tentația de a mânca mult după aceea poate fi mare.Cantitatea de calorii care pot fi ”arse” la o clasă de Pilates depinde de ce greutate aveți, de ce tip de exerciții faceți, dar și de nivelul de dificultate al claselor.În medie, la o clasă de 50 de minute, se pot pierde de la 175 calorii, până la 420, la prográmele de avansați, clasele de Pilates Reformer. Dacă după ele însă mâncați junk food ori chiar sănătos, dar cantități intens calorice, rezultatele vor fi sabotate.Programul de dietă e foarte important, în perioada claselor de Pilates. Concentrați-vă pe proteine slabe, de calitate, cereale integrale, fructe și legume. Reduceți carbșii.Studiile pe temă sunt mixte și încă se simte nevoie de reprezentativitate, ca să se poată răspunde strict la întrebarea dacă exercițiile de pilates ajută la slăbit. Adică eșantioanele să fie mai mari și femeile respective să fie urmărite o perioadă mai mare de timp.

În orice caz, dacă vă doriți să pierdeți în greutate, e bine să consultați un nutriționist, care să vă sfătuiască, alături de exercițiile de pilates pe care le executați, acasă sau la sală.Un control medical este și el indicat, înainte de a începe orice formă de mișcare.

Despre Pilates, în articole viitoare, pentru că sunt multe de spus despre cum ne ajută pe noi, femeile.

”Jurnal de începător la sală” – un proiect florinabadea.ro

Este un program dedicat comunității, cu scopul de a o motiva ca să aleagă mișcarea ca stil de viață. Proiectul este abordat într-o manieră personală și a început în decembrie 2018.Cele 16 episoade anterioare pot fi urmărite AICI.

Mai e cineva care face pilates? Cum vi se pare, vă ajută, își arată beneficiile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.