Categorii
Blog Food and nutrition Retete si idei in bucatarie

Mi-e poftă de dulce! Ce desert sănătos pot mânca?

E o întrebare care apare des pe buzele oamenilor cu care lucrez și chiar acasă la mine, că nici noi nu suntem sfinți. Un lucru e cert însă: nu avem zahăr în casă și nu gătim nimic cu zahăr. Nu punem zahăr în cafea sau în ceai și nici în deserturile pe care le facem. Pe scurt, încercăm pe cât putem, conștient, să nu adăugăm zahăr la ceea ce preparăm noi, dintr-un motiv foarte simplu: există zahăr ascuns în toate alimentele pe care le cumpărăm, iar cele 6-9 lingurițe de zahăr despre care vorbește Organizația Mondială a Sănătății ca limite pentru femei și pentru bărbați, pot fi foarte ușor depășite. Cu toate acestea, copiii vor desert după niște sărbători cu dulciuri din belșug, fie ele și de casă. Iar nouă, cu tot autocontrolul, tot ne e greu să ne dezlipim cu totul de pe creier ideea de desert. Așa că m-am gândit să fac o listă pentru noi, toți, care ne dorim să avem la îndemână opțiuni pentru un desert sănătos.

Câteva cuvinte importante despre desert

Încercați să scăpați de ideea că desertul trebuie mâncat zilnic, după fiecare masă. Știu că în vacanță ofertele restaurantelor așa ne-au învățat, dar gata cu vacanța! 🙂 Stabiliți 1-2 zile pe săptămână când puteți mânca ceva de calitate, de preferință preparat de voi, cu ingrediente atent alese și eventual fătă zahăr adăugat.

Momentul cel mai bun de a servi un desert este după prânz, însă nu imediat după masă. Aștepați cam 1 oră după felul principal, astfel încat carbohidrații să poată fi metabolizați mai bine și transformați în energie.

Sunt persoane care gândesc că dimineața pot consuma un desert, căci astfel nu se adună caloriile consumate. Poate la calorii nu se vede, însă în corp începe jocul insulinic încă de la prima oră a zilei, ceea ce înseamnă că toată ziua veți simți nevoia de dulce, iar dulcele cere dulce.

Atenție la dulciurile raw vegane, pot fi adevărate bombe calorice! Studiați etichetele cu valorile nutriționale, dar și lista ingredientelor!

Idei de desert sănătos

În casă e bine să mâncam la fel cu toții. Nu există mâncare de copii și mâncare de oameni mari, decât dacă aveți bebeluși. În rest, nu îi puteți păcăli pe copiii mai mari cu astfel de idei. 🙂 Cel mai bine e să îi implicați în prepararea dulciurilor de casă. Vor fi foarte cooperanți și fericiți.

În plus, la fiecare dorință de dulce, răspunsul nostru este: ”mănâncă fructe!”. Nu întâmpinăm rezistanța fetelor pe partea aceasta, pentru că fructele fac parte din viața lor încă de la diversificare.

Iată ideile noastre, pe care le rulăm, pe rând:

  • Mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și scorțișoară (fără miere, efectiv nu este nevoie de ea);
  • Fursecuri de ovăz – rețeta AICI;
  • Bomboane cu fructe uscate și nucă de cocos – rețeta AICI;
  • Tortilla cu fructe – rețeta AICI;
  • Orez cu lapte, scorțișoară și lămâie rasă;
  • Fideluță cu lapte, presărată cu goji, merișoare și stafide;
  • Cocktail de iaurt cu bucăți de fructe – e un desert improvizat pentru zile de vară, ca să păcălim pofta de înghețată; se pune iaurtul grecesc în cupa de înghețată și se adaugă bucăți de fructe de sezon; la final se poate rade un praf de ciocolată neagră sau, la fel de bine, se poate presăra vanilie sau cacao;
  • Dovleac copt;
  • Fructe uscate, fără adaos de zahăr: prune, curmale, stafide, merișoare, goji, stafide;
  • Clătite cu gem de prune făcut în casă, fără zahăr;
  • Brioșe cu fructe (revin cu rețeta noastră);
  • Budincă de cereale cu măr ras deasupra – bebe se linge pe buze;
  • Compot de prune, fără zahăr adăugat (să încercați și voi toamna, pur și simplu nu e nevoie să adăugați zahăr la fiert);
  • Bundincă cu paste și brânză la cuptor – e o rețetă cu de toate de prin frigider, pe care am învățat-o de la soacra mea: iaurt, brânză dulce și sărată, ou. Toate acestea se amestecă cu paste/fidea/penne și se dau la cuptor, într-o tavă de sticlă. Este minunată! Se poate mânca simplă sau cu gem/dulceață de casă pe deasupra;
  • Smootie-urile sunt o alternativă la prăjituri sau sucuri și sunt pline de nutrienți. Cel mai simplu pentru această perioadă este cel din iaurt, banană și fructe de pădure congelate. La final, puteți adăuga scorțișoară pe deasupra sau vanilie.

Voi ce desert simplu preparați în casă, așa încât să vă bucurați cu toții de el?

Nu uitați, în orice, doza face diferența! Reducerea porțiilor de desert ar trebui să fie și ea o prioritate pentru noi toți.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.