Categorii
Wellbeing

POINTS OF YOU – un concept inovator de autocunoastere

untitled (3)Cum incepe totul                        

Ne dorim sa comunicam cu ceilalti intr-o maniera armonioasa, asa incat sa obtinem de la ei ceea ce credem ca ne este de folos si sa ne integram social cat mai usor. Ne dorim sa avem succes in relatiile profesionale si personale, succes tradus in beneficii si in relatii de lunga durata. Dar apar momente cand blocajul pune stapanire pe noi, cand orice am face, nu reusim sa trecem mai departe de un zid care intervine intre noi si ceilalti. Unii dintre noi invoca lipsa de cooperare a celorlalti sau reaua lor credinta, iar ceilalti se intreaba ce anume din ei a provocat esecul si cum au contribuit ei insisi la acea situatie. Acesta poate fi inceputul unui proces de introspectie si de autocunoastere. Asa incepe, cu o intrebare sau mai multe. Cu o pauza si cu un moment de auto-observare.

Cum a fost la mine inceputul

M-am intalnit cu Points of YouTM la inceputul acestui an, mai exact pe 2 ianuarie. Eram intr-o perioada de reflectie asupra vietii mele profesionale, pe care o luam cumva de la capat, dupa multi ani in care mai degraba ma dusese drumul in anumite directii, decat sa imi desenez eu drumul. Fusese un drum frumos si coerent, dar care se sfarsise recent. Pentru ca nu mai aveam ce invata din el, la fel ca in orice relatie – cand se termina, inseamna ca nu mai ai nimic de invatat din ea. Era inceput de an si inceput de drum. Era nevoie sa ma hotarasc incotro voi merge si in ce format, ce voi face din ceea ce stiam sa fac. Erau multe idei la mine in cap si in suflet, rezolutii multe si ambitioase.

In acest moment m-a prins intalnirea cu metoda. A aparut la o intalnire intre prieteni noi, care abia asteapta sa se cunoasca mai bine. S-a asezat la masa discutiei sub forma unor intrebari care mi-au ciripit in ureche si sub forma unui joc – Coaching game, frumos ambalat si chiar cu funda. 🙂 Cunoscatorii stiu ca vorbesc serios, cei care isi doresc sa afle mai multe, vor vedea la ce ma refer. Si am inceput procesul. Cu o intrebare, o pauza, apoi reflectie asupra unui card colorat si sugestiv. Si prin intrebari, am ajuns sa imi dau seama despre cat de diverse sunt perspectivele si cum, desi la inceput nu vedeam mai nimic intr-o situatie, la final aveam multe directii referitoare la una si aceeasi situatie. Am fost uimita sa ma descopar pe mine, atat logica, cat si creativa in acelasi timp. Mi-am dat singura raspunsuri la intrebarile pe care le aveam si am plecat acasa cu un prieten nou. Mi-am promis ca voi aprofunda si, in prima parte a anului am participat la toate workshopurile si seminariile pe aceasta tema; in a doua parte a anului eram deja practician certificat in aceasta metoda. Devenise inceputul unei frumoase prietenii.

Cu ce m-a ajutat pe mine intalnirea cu metoda

Intalnirea noastra m-a deblocat din situatii aparent fara iesire, mi-a oferit claritate si mi-a extins perspectivele. M-a invatat ca nu exista situatie fara iesire si ca depinde in ce loc ma asez ca sa vad lucrurile. Mi-a redus din spaimele legate de necunoscut si mi le-a transformat in bucuria pentru neasteptat si pentru surprize. Inainte, nu imi placeau niciodata suprizele. Mi-a dat voie sa simt mai mult si sa ma bazez mai mult pe intuitie. M-a ajutat sa ma desprind de material si sa ma indrept mai mult catre experiential. Ma ajuta in comunicare, am devenit mai empatica, am descoperit si practic beneficiile ascultarii, asa incat sa ma bucur de relatii autentice cu oamenii. Mi-a dat focus si mi-a dat voie sa ma bucur de el, fara sa ma mai las distrasa. M-a motivat mai mult decat orice catre actiune, pe baza unui plan pe care l-am vazut singura. Mi-a dat mai multa incredere in mine si mai multa siguranta.

Ce este de fapt POINTS OF YOUTM?

DSC_0358poy (4)Este un concept unic de instrumente profesionale educationale, o gama de jocuri creative dezvoltate pentru a ne fi de ajutor in: inspiratie, introspectie, comunicare, invatare si dezvoltare personala. Produsele pe care aceasta metoda le foloseste au la baza utilizarea principiilor profesionale de foto-terapie si a metodelor de coaching. Sunt produse inovatoare create de compania Points of You™, instrumente creative puternice, care faciliteaza crearea unor stari de reflectie interioara, de claritate personala si faciliteaza obtinerea unor noi puncte de vedere diferite cu privire la aspecte si provocari personale obisnuite, intalnite zilnic in activitati personale sau profesionale. Ne ajuta sa dobandim curajul de a privi lucrurile si situatiile obisnuite altfel decat o facem in mod normal. Au rolul de a ne oferi puncte de vedere diferite si de a extinde perspectivele noastre asupra oricarui subiect dezbatut in fiecare proces de joc. Pentru ca cel mai util mod de a produce o schimbare, este sa iti schimbi perspectiva despre cum alegi sa privesti aceasta provocare.

Pe scurt, este vorba despre puncte de vedere. Pentru fiecare persoana, obiect, situatie sau opinie experimentata, exista nenumarate puncte de vedere. Provocarea pe care ti-o ofera acest instrument pentru dezvoltare personala este sa reusesti sa vezi diverse puncte de vedere, altele decat cele pe care le stii deja, sa vezi lucrurile din alta perspectiva. Abia atunci incepe schimbarea – cand incepem sa vedem celelalte puncte de vedere. Odata cu ele, incepe si  procesul de dezvoltare si progres, fie ca e vorba de plan personal, profesional, sau organizational. Poate fi vorba despre relatia noastra de cuplu, relatia cu copiii, cariera, sanatatea sau orice alt subiect care ne supara sau de care suntem ingrijorati si asupra caruia avem de luat o decizie. Dupa ce am reusit sa ne extindem punctul de vedere, procesul ne indeamna sa alegem, din toate optiunile noi aparute in timpul acestuia, pe aceea care este cea mai potrivita pentru noi si sa planificam actiunile urmatoare, care sa ne aduca progresul in atingerea obiectivului propus.

DSC_0358 poypunctum (2)Metoda utilizeaza 2 instrumente – “The Coaching Game” si “Punctum”, care stimuleaza gandirea paralela, creativitatea si introspectia, crearea unor discutii sincere si autentice, cat si un grad mare de cooperare intre oameni. Ele reprezinta un instrument indispensabil pentru orice persoana interesata de dezvoltare personala (care poate juca singur, cu prietenii si/sau familia pentru o experienta memorabila, prin care se vor cunoaste, intelege si apropia), pentru profesionisti in relatii interumane (pentru tolba de instrumente a fiecarui trainer, coach, manager, psiholog, terapeut, formator, facilitator, profesionist HR, profesor), sau pentru organizatii –  se poate adapta la orice tip de public, proces sau metoda de lucru; dezvolta activitati creative pentru echipe, provoaca echipele sa rezolve divergentele aparute in cadrul companiei intr-o noua perspectiva; ideal pentru teambuilding-uri, programe de dezvoltare leadership si activitati de resurse umane.

Ce beneficii ofera intalnirea cu o astfel de metoda pentru dezvoltare personala

  • Vei deprinde obisnuinta de a privi situatiile si provocarile din viata, intr-un alt mod decat o faci in mod obisnuit; vei incepe sa observi noi moduri si perspective ale intamplarilor din viata ta.
  • Vei invata sa iei o pauza de relaxare si regasire.
  • Vei incepe sa recunosti gandurile si emotiile tale.
  • Iti vei formula obiective clare si iti vei putea stabili planuri de actiune concrete si mai ales masurabile.
  • Vei incepe sa petreci timp de calitate cu tine insati si sa cercetezi provocarile tale personale.
  • Te vei cunoaste mai bine, vei obtine mai multa claritate, iti vei putea dezvolta cariera sau afacerea proprie, vei intalni oameni noi cu care poti lega relatii, in virtutea obiectivelor de viata comune.
  • Vei intelege cum poti folosi instrumentele de coaching pentru a-ti intelege mai bine oamenii din echipa si pentru a-i ajuta sa creasca si sa devina mai eficienti, daca esti intr-o pozitie de management sau antreprenoriala.
  • Vei descoperi tehnici de abordare a situatiilor tensionate si vei putea crea spatiul necesar pentru reflectie si comunicare de calitate intre oameni.
  • Vei completa ”tolba” de instrumente pe care le ai deja, cu unele dintre cele mai creative jocuri care au aparut pe piata in ultimii ani.

Sunt doar cateva beneficiile generale ale intalnirii cu aceasta metoda, fiecare dintre voi veti descoperi in mod unic toate darurile pe care POINTS OF YOUTM le poate aduce in viata voastra! Sa ne fie cu folos!

Am scris aici cateva idei despre certificarile in aceasta metoda:

https://www.florinabadea.ro/la-brat-cu-points-of-you-pe-calea-dezvoltarii-personale/

Acest material a aparut ca Guest Post aici:

http://wahm.ro/guest-post-points-of-you-trade-mark-un-concept-inovator-de-autocunoastere/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.