Povestea despre gluten nu e chiar poveste, dacă citiți nițel mai mult și dacă stați de vorbă cu oameni afectați de ea. Am cunoscut câteva persoane cu boală celiacă și pot spune că oamenii aceștia chiar au nevoie să fie 100% atenți la prezența glutenului în viața lor, nu e glumă. Poate știți sau nu, dar sunt lucruri diferite. Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imun, declanșată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Sensibilitatea non-celiacă la gluten este o formă de intoleranță la gluten, care nu îndeplinește criteriile de diagnostic pentru boala celiacă sau alte afecțiuni înrudite, cum ar fi alergia la grâu și nu cauzează inflamația sau deteriorarea intestinului subțire. Ideea articolului despre produse cosmetice fătă gluten a răsărit din discuția cu persoane pe care le-am cunoscut și care suferă de intoleranță la gluten și consideră că se simt mai bine atunci când folosesc produse cosmetice fără gluten. Dar totuși, cum stau lucrurile, de fapt?
Fără gluten – o modă?
Cu toate acestea, sunt și persoane care nu mai consumă gluten din convingere proprie și și-au făcut din ”fără gluten” o filosofie de viață, care se întinde dincolo de mâncare, acoperă și produse de îngrijire și cosmetice fără gluen. JAMA Intern Medicine a publicat recent un articol care a inclus analiza datelor de la National Health and Nutrition Examination Survey, care arată că aproximativ 2.7 milioane de americani evită glutenul în diete și totuși doar 1,76 milioane suferă de boală celiacă.
Glutenul este “cleiul” care păstrează ingredientele legate împreună. Evident, produsele cosmetice nu sunt alimente, deci dacă se întâmplă să fie gluten în produsele cosmetice, chiar există motiv de îngrijorare – ne putem întreba? Adevărul e că aplicarea machiajului care conține gluten pe pielea noastră poate provoca reacții variind de la erupții cutanate și urticarie la arsură și mâncărime. Așa spun mulți dintre cei care suferă de astfel de boli. Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să cheltuim banii pe un fard de pleoape care în loc să ne facă să arătăm mai bine, ne face pleoapele roșii și inflamate. Nu uitați. pielea noastră este cel mai mare organ al corpului și absoarbe ca un burete tot ce îi oferim. Exemple perfecte de modul în care pielea absoarbe este plasturele corporal care transferă medicamentele prin piele (plasturele de nicotină, precum și plasturi pentru ADHD și depresie).
Pentru “populația generală” grâul sau ovăzul în loțiuni pot calma pielea (ele sunt adesea folosite în loțiuni de eczeme). Dar pentru aceia dintre noi care suferă de boală celiacă sau intoleranță la gluten, glutenul în baie și în produsele din corp poate provoca reacții cutanate.
Produse de îngrijire și cosmetice fără gluten – da sau nu?
Opiniile diferă foarte mult în ceea ce privește produselor cosmetice fără gluten, dacă îi afectează sau nu pe bolnavi și care sunt cele care i-ar putea afecta. Chiar dacă șamponul nostru preferat conține gluten, riscurile de a-l ingera e destul de mic. Unele voci consideră că producătorii de cosmetice au profitat de această tendință și că au adăugat “fără gluten” produselor lor în scopuri pur comerciale. Alții susțin că studiile privind boala celiacă se află încă într-o fază preliminară. Și din moment ce fenomenul este încă încă neînțeles pe deplin de știința medicală, este mai bine să nu ne asumăm niciun risc, mai ales că toate consecințele ar putea fi grave. Pentru alții, este clar – dovada este acolo: glutenul este motivul bolilor lor, făcând esențială evitarea completă și totală. După cum puteți vedea, opiniile diferă.
Robyn Gmyrek, un dermatolog din New York City care are o formă rară de boală celiacă numită dermatita herpetiformis (DH), spune: “Glutenul aplicat local nu este absorbit prin piele – moleculele proteinei sunt mult prea mari – astfel încât nu poate declanșa formarea acelor anticorpi care au ca rezultat simptome de erupție cutanată”. Cercetatorii au facut teste pe persoanele cu boala celiacă [aplicarea produselor cu conținut de gluten la nivelul pielii], și pur și simplu nu este o problemă. Dacă avem eczeme, totuși, merită observat că proteina obținută din grâu hidrolizat poate provoca o reacție asemănătoare stupilor/albinelor atunci când este aplicată pe pielea anumitor persoane, dar, spune Gmyrek, “aceasta nu are nicio legătură cu boala celiacă sau enteropatia sensibilă la gluten”.
Totuși, mulți oameni cu boală celiacă, intoleranță la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiac reacționează la glutenul conținut de produsele cosmetice. Din păcate, nu este neobișnuit să se găsească “gluten” enumerat pe lista ingredientelelor din machiaj, îngrijirea părului și produse corporale. Pentru a evita eventualele reacții adverse și dacă știm că suferim de una din afecțiunile de mai sus, e nevoie să citim cu atenție etichetele pentru identificarea glutenului ascuns, să fim atenți la modul în care reacționează corpul nostru și să ne informăm despre companiile cu mărci de produse cosmetice certificate fără gluten. Acest lucru poate părea copleșitor pentru o persoană, însă vestea bună e că s-au făcut progrese uimitoare în ultimii ani și chiar au apărut astfel de produse.
O altă preocupare este existența glutenului în produsele dentare, cum ar fi pasta de dinți, sau pasta folosită pentru curățarea dinților în timpul examenului dentar. Când aveți dubii, întrebați întotdeauna sau contactați direct producătorul. Ați experimentat dumneavoastră sau copilul dvs. efectele bolii celiace nediagnosticate asupra dinților? În plus față de glutenul care ne atacă intestinul, ne poate provoca și daune asupra dinților.
Citiți cu atenție toate etichetele produselor de îngrijire și fiți pregătiți de surprize! Glutenul în șampoane, balsamuri, geluri și alte produse sunt mai frecvente decât credem. Știați că grâul (și alte forme de gluten) sunt frecvent utilizate în balsamuri pentru a adăuga moaliciune și putere părului?
Ce se întâmplă când glutenul apare în produsele de machiaj, piele și produse de îngrijire a părului? Ce spun exeperții – produsele cosmetice pot provoca probleme?
Este posibil, potrivit dr. Robyn Gmyrek, dar nu este neapărat cazul pentru fiecare celiac. “Cantitatea de gluten necesară pentru a provoca o reacție variază de la o persoană la alta”. Cu toate acestea, gastroenterologul și fondatorul Tula Skincare, Dr. Roshini Raj, spune că, deși este posibil, șansele de a se întâmpla sunt rare. ”Simptomele pacienților cu boală celiacă variază în ceea ce privește sensibilitatea și există un segment mic de oameni extrem de sensibili la cantități chiar mici de gluten și pot avea o reacție din partea produselor cosmetice “, explică Raj.
Experții sunt de acord că molecula de gluten este prea mare pentru a fi absorbită local prin piele – deci suntem în siguranță – dar problema constă în produsele pe care le consumăm în mod inadecvat. “Dacă utilizați un produs cosmetic care conține gluten și este aproape de zona buzelor, există potențialul de a-l ingera și, prin urmare, să aveți o reacție alergică”, explică Raj. Rujul de buze, balsamul de buze și fondul de ten sunt principalii vinovați, adaugă Gmyrek. Și, deși șansele unei reacții sunt scăzute, ambii medici sunt de acord că este posibil să aveți o reacție prin spălarea mâinilor după aplicarea unui produs cosmetic și transferarea acestuia pe orice alimente pe care o mâncați după aceea.
Reacțiile pe care le-ar putea avea un celiac în urma ingerării unui produs cosmetic ce conține gluten sunt aceleași pe care le-ar simți atunci când mănâncă produse cu gluten, spune Raj. Acestea includ balonare, diaree, durere abdominală și gaze. Cu toate acestea, Gmyrek afirmă că unii pacienți cu celiachie (estimat la 15-25%) își manifestă simptomele pe piele prin intermediul dermatitei herpetiformis. “Apoi, ei ar experimenta o erupție cutanată mâncărime cu blistere mici pe piele”, explică ea.
“Dacă aveți o sensibilitate, aș recomanda verificarea oricăror produse pentru ingredientele cu gluten”, spune Gmyrek. “Deci, fără grâu, proteine de grâu hidrolizat, orz, ovăz sau derivați de ovăz, deoarece acestea pot fi contaminate încrucișat cu grâu”.
Unde putem găsi cosmetice fără gluten
Conform site-ului Urban Taste Bud:
- Elf: susțin că toate produsele sunt fără gluten;
- Lancome: susține că niciun produs nu conține gluten;
- L’Oreal: spun că niciun produs nu conține proteina sau ingrediente cu gluten, dar cu toate acestea, producătorii nu pot garanta 100%;
- Maybelline:la fel, se pare că niciun produs nu conține gluten.
În plus:
- Site-ul www.fara-gluten.ro;
- Site-ulwww.organik.ro.
Voi ce branduri de produse cosmetice fără gluten cunoașteți?
Părerea mea e însă că, indiferent de ceea ce spun producătorii, e bine să citim întotdeauna etichetele și, în funcție de afecțiunea de care suferim și de reacțiile pe care știm că le are corpul nostru, să luăm deciziile de cumpărare.
Atenție la etichetele produselor și lista ingredientelor
Unele ingrediente cosmetice sunt enumerate uneori folosind termeni neobișnuiți pentru clienți. Serios, fizica atomică nu se studiază chiar la fiecare liceu. 🙂 Nu este de mirare faptul că putem găsi găsi grâu, orz, secară, ovăz enumerate pe partea din spate a oricărui produs cosmetic. Acest lucru se datorează în principal faptului că majoritatea companiilor tind să utilizeze nume științifice, dintre care majoritatea nu sunt cunoscute în mod obișnuit de către noi, clienții.
Deci, cuvintele științifice pentru gluten găsite în produsele cosmetice includ:
Triticum Vulgare (grâu)
Hordeum Vulgare (orz)
Avena Sativa (fulgi de ovăz)
Dacă doriți să aflați informații care vă pot ajuta pentru starea voastră de bine, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici
2 răspunsuri la “Produse cosmetice fără gluten – da sau nu?”
Felicitari! Foarte bine v-ati documentat. Informatiile medicale sunt corecte si explicate foarte clar. Sunt medic si am celiachie. Inca o data felicitari!!
Of, imi pare tare rău să aud asta. 🙁
Vă mulțumesc însă foarte mult pentru aprecieri!
Îmbrățișări!