Categorii
Blog Carieră Sănătate și wellbeing

Profesia pe care o respect – farmacist!

Ne-am obisnuit sa contestam tot ce este in jurul nostru – de la rasaritul soarelui pana la institutiile statului. Sigur, nu e un lucru rau sa punem sub semnul intrebarii ce se intampla in jurul nostru si ce ni se propune sa gandim si sa asimilam, de catre oameni sau grupuri de interese, de catre companii sau branduri. Cu toate acestea, sunt profesii fara de care nu stiu cum ne-am descurca si institutii fara de care un stat nu ar putea functiona. Chiar si asa, invocam mult prea adesea coruptia si lipsa de etica a unor branse profesionale si ne-am pierdut cu totul respectul pentru ele. Sunt de acord, padure fara uscaturi nu exista. Dar daca dam uscaturile la o parte, putem vedea frumusetea unor profesii si pasiunea unor oameni, respectul lor pentru noi si bunavointa. E drept, pentru a le vedea pe acestea, avem nevoie de ochi pentru ele. Avem nevoie sa simtim in noi niste lucruri, ca sa le putem vedea la altii.

Sunt 2 profesii pe care eu personal le admir si le respect. Cred ca nu oricine poate imbraca halatul alb al medicului sau al farmacistului. Indiferent ce aflu din presa legat de aceste branse, nu ma poate convinge de cum stau lucrurile. Medicii mei – de la medicul de familie la medicii specialisti (pediatru, stomatolog, ortoped, ortodont, dermatolog etc) sunt niste specialisti si niste oameni minunati, cu care comunic asa cum imi doresc si am nevoie si carora nu am ce sa le reprosez. E valabil pentru farmacistii cu care am interactionat, de la farmacii de proximitate sau locale – pe care nici nu i-am vazut decat o data, in locul in care s-a intamplat sa fiu in vacanta. E drept, aflandu-ma intr-o relatie continua cu multi dintre ei, dar si lucrand in proiecte pe sanatate, stiu multe insight-uri si multe lucruri din spate despre ei si despre profesii in general. Poate contribuie si acest lucru la cat de bine ne intelegem fiecare nevoile celuilalt – de tratament si ingrijire, dar si de comunicare.

Nu imi propun sa va conving, dar va indemn sa le dati ocazia acestor profesionisti sa se arate cum sunt ei de fapt, fara sa ii judecati, fara sa ii condamnati si fara sa ii agresati. Da, pentru ca de fapt multi dintre ei simt agresivitatea pacientilor, se confrunta cu ea zilnic si nu e tocmai usor sa comunici cu un om bolnav si agresiv. Va propun sa va ganditi ca agresivitatea naste agresivitate si ca ura pentru anumite profesii ne va duce la slabirea increderii si pe un drum pe care singuri nu ne putem descurca!

Am vorbit cu Sorina Aurica, de profesie  farmacist, cu  peste 15 ani experienta in diferite ramuri ale industriei farmaceutice. Pentru ca a inteles cat de importanta este sanatatea, a ajuns din pasiune trainer, consilier pentru dezvoltare personala si membru fondator al Asociatiei Investeste in Sanatate – al carei scop este promovarea educatiei in privinta sanatatii, a principiilor de sanatate fizica, mentala, social- rationala si spirituala.

poza SorinaSorina va spune cum stau lucrurile pe scurt, din perspectiva farmacistului si ce inseamna aceasta profesie. E viziunea unui tanar pasionat, caruia ii sclipesc ochii cand vorbeste de profesia lui. Ce frumos! M-am simtit inspirata si incurajata in demersul meu de a va prezenta profesiile pe care le admir si le respect, in materiale ulterioare, aici, pe blogul de viata sanatoasa!

 

Cat timp trebuie sa studiezi ca sa poti profesa ca farmacist? Tinerii absolventi ce drum au de obicei dupa terminarea facultatii – trebuie sa urmeze un stagiu similar cu rezidentiatul?

Sunt de parere ca pentru a profesa ca farmacist, indiferent de ramura industriei farmaceutice in care un farmacist isi desfasoara activitatea, pentru a fi profesionist, este impetuos necesar sa studieze si sa invete tot timpul. E drept ca durata studiilor la Facultatea de Farmacie este de 5 ani, ani presarati cu nenumarate cursuri de chimie, fizica, farmacologie, toxicologie etc si o multitudine de lucrari practice, dar acesta este doar inceputul.

In acest sens, Colegiul Farmacistilor din Romania organizeaza, supervizeaza si vegheaza ca toti farmacistii sa parcurga anual ore  de educatie farmaceutica continua prin abonarea la reviste de profil, participarea la manifestari stiintifice, simpozioane si congrese.

Cat despre stagiu, tinerii farmacistii, inca din timpul facultatii, au obligatia de a efectua  practica de vara, iar absolventi fiind, isi desfasoara activitatea sub atenta supervizare a unui farmacist experimentat.

Care este maximul din aceasta profesie pe care il poate atinge un farmacist ca sa poata spune ca este implinit profesional?

Precum in viata, deopotriva si in sfera profesionala, as zice ca important este sa fii omul potrivit la locul potrivit.

Precum fiecare om, fiecare farmacist are propriul sau maxim, in functie de aptitudinile si personalitatea sa. Pentru un farmacist cu spirit tehnic si analitic, maximul sau poate fi sa lucreze in zona de reglementare sau de asigurarea calitatii medicamentelor. Pentru un farmacist empatic si aplecat catre oameni, maximul sau este in zona de recomandare, in farmacie. A sti cine esti, a avea constienta juramantului facut la absolvire ca “in intreaga mea activitate, voi da dovada de o activitate profund umana fata de om si colectivitate”, inseamna implinire profesionala, dupa parerea mea.

Care sunt cele mai mari dificultati cu care se confrunta acesti profesionisti? Dar cea mai frumoasa parte a acestei profesii?

As propune sa nu le spunem dificultati, ci noi si noi provocari, care apar ca urmare a societatii in continua schimbare in care traim. Preturile se schimba, legile se schimba, ne aliniem la normele europene si partea frumoasa este atunci cand se gasesc cele mai bune solutii in beneficiul oamenilor, al pacientilor.

Cand au disparut laboratoarele proprii ale farmaciilor si de ce?

Dezvoltarea accelerata a industriei farmaceutice, dezvoltarea de noi molecule, inlocuirea unor preparate magistrale, ba chiar si oficinale cu unele industriale, desi benefica, a avut ca si consecinta si o diminuare treptata a artei prepararii medicamentelor in farmacie.

Exista ideea conform careia farmacistii sunt mai stabili financiar decat medicii? Este doar o idee preconceputa?

Banii sunt un instrument de plata si  eventualele diferente financiare in plus sau in minus, pot aparea datorita structurilor diferite in care isi desfasoara activitatea cele 2 profesii. E bine stiut ca in sectorul public salariile sunt mai mici decat in mediul privat.

S-au spus atatea lucruri negative despre farmacisti, incat oamenii au uitat care este de fapt rolul acestora in viata noastra? Si care este diferenta dintre medic si farmacist – pana unde se intinde competenta acestuia si unde incepe cea a medicului?

Este posibil ca, pe alocuri, adaptarea la schimbari sa fi avut si aspecte negative dar, un lucru este cert, farmacistul este specialistul in domeniul medicamentului. Cel mai cunoscut mod de exercitare a profesiei de farmacist este acela  de acordare de informatii si consultanta privind medicamentele. Medicul este acela care stabileste diagnosticul si planul de tratament, iar farmacistul, in conformitate cu pregatirea sa universitara, este competent sa colaboreze cu medicul pentru stabilirea si urmarirea terapiei pacientului.

Care sunt cele mai importante lucruri care tin de codul de etica al farmacistului – ex: trebuie sa prezinte pacientului variantele cele mai ieftine de medicamente etc?

Indiferent de domeniul de activitate profesionala, respectiv cercetare, industrie, export, distributie angro de medicamente, laborator de analize, invatamant, farmacie, farmacistul are ca si scop ocrotirea sanatatii publice, exercitandu-si profesia in respect fata de viata si fata de oameni. Cat despre informatiile furnizate pacientului despre medicamente, acestea trebuie sa fie impartiale, relevante si actuale, sa aiba in vedere eliberarea medicamentelor cele mai adecvate pacientului, cu cel mai bun raport beneficiu-cost, in functie de resursele disponibile.

Care este cea mai nastrusnica cerere din partea unui client – pacient, pe care ai primit-o vreodata?

La inceputul carierei de farmacist, lucrand in farmacie, un pacient, un domn venerabil, avand si o admiratie deosebita pentru aceasta profesie si sustinand-o printr-o pledoarie pe masura, si-a  incheiat-o prin a ma peti pentru fiul dumnealui. Comunicarea cu pacientul a continuat si in urma schimbarii jobului meu la vremea respectiva si in pofida altor alegeri personale. 🙂

Foto: arhiva personala Sorina Aurica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.