Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Oameni, opriți-vă o dată! Și purtați masca în mod corect!

Am venit de la mare (depărtare de casă), de pe o plajă pustie și un pescăruș și am fost șocată când am intrat într-un București plin ochi de oameni. Aglomerație și pentru pietoni și pentru mașini. Contrast puternic față de cât de reținuți ar trebui să fim în perioada aceasta. Așa că, la nici o săptămână de când m-am întors, nu am intrat în niciun supermarket și nici măcar la piață. Nu am văzut rostul să mergem toți 4 într-o baie de mulțime, când cazurile de corona cresc de la zi la zi.

Eu am o problemă legată de mască și trebuie să îmi spun oful măcar la mine pe blog. Nu înțeleg sub nicio formă de ce nu se aplică amenzi pentru nepurtarea măștii + purtarea INCORECTĂ a ei? Am văzut în prea multe medii oameni care poartă masca ba sub bărbie, ba sub nas, ba în toate pozițiile cât mai aiurea, încât nu înțeleg de ce își mai bat capul cu ea. Știți cum e cu masca aia purtată aiurea (inclusiv refolosită)? Ca și cum ți-ai pune centura de formă, doar ca să se vadă în faară că e pe acolo. Sau cum ai folosi a 2-a oară un prezervativ. Serios, oameni, voi vă vedeți în oglindă? Vă dați seama cât de hilari sunteți?

Nu mai pot nici cu argumentul ăsta legat de cost. E scumpă masca, domnule, nu ne permitem 2 măști pe zi, să zicem. Măi oameni buni, doamnelor, dragilor, la Bebe Tei, spre exemplu, un set de 50 de măști costă 53 lei. Mi-am luat eu până să plec în Grecia și mai am și acum. Deci faceți un calcul, de persoană astea ajung 3-4 săptămâni, depinde de cât de mult umblați într-o zi. Serios acum, cam ce faceți voi cei din bula mea cu 50 de lei? Îi dați zilnic la Mega pe toate prostiile pământului, pe care le puneți pe masă, sau îi dați prin cafenele sau cine știe ce nimicuri vă mai luați cu ei. Vi se pare mult să dați 50 de lei pentru sănătatea voastră?

Eu vreau amenzi pentru nepurtarea măștii ăsteia! Vreau să se poarte și vreau să se poarte CORECT! Am văzut oameni educați în spații închise cu masca pusă la mișto, cu nasul pe afară. Ok, nici eu nu dau în brânci să nu respir, că și așa nu respir corect mereu. Nici mie nu îmi place senzația, nu cred să fie vreunul care să fie în delir după un asemenea accesoriu. Dar dacă ni s-a pasat nouă, cetățenilor, responsabilitatea purtării măștii, de ce nu o îmbrățișăm? Prietene, când mergi la toaletă te duci cu hârtie igienică, ok? Adică sper că așa facem cu toții. Well, un nou obicei trebuie să ni se împământenească până scăpăm odată de situația asta: în geantă, alături de chei, telefon și portofel, o punguță de resigiliat cu 1-2 măști. În fiecare zi a vieții noastre pe pământ, în aceste zile oribile ale existenței noastre, această punguță trebuie să fie în geanta noastră. Punct.

Și: poartă masca aia imediat ce ai intrat în orice loc unde nu ajunge soarele. Indoor. Înăuntru. Orice nu e aer liber. Tu și bărbatul tău. Și copiii tăi. Toată lumea. Învăță-i pe cei mici ca atunci când ies din spațiul respectiv să împăturească masca și să o pună la cel mai apropiat coș de gunoi, nu să o arunce pe jos!! Pentru că facem praf planeta asta dacă pe lângă pet-uri și alte gunoaie aruncăm și mii de măști pe jos! Spălați-vă pe mâini încă o dată și încă o dată. Da, asta e, pielea noastră va avea de suferit. Dar sigur e mai bine decât urâciunea aia de virus care vă poate intra în casă.

Am fost la salonul cosmetic și eu, personal, le-am făcut observație doamnelor care nu voiau să poarte masca sau stăteau cu ea atârnată de ureche (nu mai pot cu gestul ăsta!). Simplu: ”Vă rog, eu fac un efort să o port, haideți să facem efortul împreună! Nimic nu e prea mult pentru sănătatea noastră!”.

Am fost în magazin după cadouri, am rugat vânzătoarea să nu accepte în magazin mai mult de 3 persoane, conform spațiului. Măi, nu e normal să ne suflăm unii altora în ceafă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat!

Am refuzat să îmi intre persoană străină în casă, deși am nevoie ca de aer de cineva pentru curățenie și călcat. Mi-am dat seama că am luat o decizie bună când doamna mi-a spus de final chiar așa: ”Nu știu ce problemă aveți dvs, că eu oricum nu cred în virusul ăsta.” Aș fi vrut să îi dau cuiva de lucru, să îl plătesc pentru ce serviciu îmi aduce, însă mi-am dat seama că e mai important să mă protejez, mai ales când el cu siguranță nu o face, dacă asta e credința lui.

Am scos din lift câțiva care se buluceau peste mine. Le-am arătat ce scrie la intrare – maxim 2 persoane!! Păi dacă analfabestimul funcțional e așa cum e, sigur că ne place la înghesuială, mai zic din când în când. Urât din partea mea.

Da, sunt persoane care poartă masca în mașină. Și unii râd de ele. Dar v-ați gândit că poate tocmai au lăsat un om străin la destinație, de exemplu? Pam, pam.

Ar trebui cumva lămurit de ce nu se poartă mască în mediul spitalicesc. Nu am fost într-un spital de stat recent, am amânat și vaccinul piticei momentan. Dar mi se spune din toate părțile că există personal medical – medici și asistente – care nu poartă mască. Ori personal auxiliar – infiermiere, brancardieri etc. Ne mai mirăm de focarele din spitale, în acest caz? Mai mult, pacienții ce să creadă, dacă tocmai medicii lor sunt cei care nu poartă accesoriul cel mai important într-o interacțiune în spital?

Nu văd de ce o familie de 4 membri trebuie să intre într-o piață în care lumea efectiv se calcă pe picioare! Aici trebuie să ne folosim fiecare mintea și bunul simț, ca să ne dăm seama că un loc hiper aglomerat nu mai e loc de socializare, ci loc de luat fix ce nu vrem să luăm acasă și în viața noastră.

Ca să răspund la întrebări legate de cum mă raportez la momentul prezent, situația e cam așa: ies unde e musai (medici și controale, de obicei, piața o face soțul). Facem plăți online, nu avem treabă cu băncile. Mergem la farmacie, pentru urgențe. Mergem la salonul cosmetic, acolo se poartă masca inclusiv la vopsit. Mergem la biserică. Nu ies în parcuri cu copiii, dar le las la joacă în curte cu vecinele ei, un grup restrâns. De când am ieșit din izolare, am fost la munte în weekend-uri, câte o zi. Locuri izolate, văi de râuri, drumeții. La fel la mare, am fost într-o zonă izolată. Nu ne-am asaltat părinții, i-am văzut de foarte puține ori cu adevărat în izolarea asta. Nu ne vedem cu prietenii. Nu am fost la nicio petrecere. Vom avea un botez, vom fi nași, trebuie să botezăm copilul, face 7 luni, pur și simplu e prea mare. Și oricum anul acesta tot așa va fi. Chiar și aici, am avut grijă ca în cercul încrederii să fie un fotograf cunoscut – îl știm, am fost la el acasă, are și el 2 copii, știm că nu vrea nici el să se riște cu nimic. Cununia părinților lui am amânat-o pentru anul viitor, merită și ei o petrecere adevărată și putem avea răbdare.

Cum ne distrăm? Păi, cum putem. Ne place împreună, ne plimbăm, citim, facem ture cu bicicletele ori trotinetele, stăm pe terasa noastră sau în curte. În general, însă, nu prea avem timp liber. Știu că nu e ok, va trebui să mai lucrăm la asta. Dar pur și simplu a fost și este o perioadă aglomerată pentru noi. Din păcate, va trebui să adăugăm peste vara asta și niște meditații pentru copilul mare. Că tot vorbeam de distracție. 🙂

Oameni buni, mai opriți-vă o dată! Ok, toți ne dorim vacanțe, ieșiri, mare, munte, oameni și viață, în general. Dar nu e momentul băilor de mulțime. Bine, mie nu mi-au plăcut mulțimile since forever, sunt și nițel claustrofobă, chiar și un RMN fac cu mare greutate (și am făcut cu mască, credeți-mă!). Iar când a fost tragedia de Colectiv, nu am fost om luni bune, am empatizat până la sfâșiere cu sufletele celor adormiți și chinuiți și ale familiilor lor. Poate o să ziceți că ce îmi pasă, eu am fost în vacanță și acum dau lecții. Nope, ați văzut pozele. Plaja mea a fost pustie, livada de măslini la fel, tarvena la fel, nu am stat la cozi, nu ne-am înghesuit în supermarket. Îmi pare chiar rău că nu am putut sta toată luna acolo. Nu am stat la cozi să ne testăm (dacă era cu test, nu plecam).

Hai că m-am răcorit acum, că nu mai puteam! Le-am zis la grămadă, ca un platouaș cu de toate. Luați și voi de prin el ce e nou, ce e util, ce e amuzant ori ce e ironic. Sau treceți peste el, dacă vi se pare redundant. Dar mi se pare că e o vreme acum când lucrurile trebuie spuse simplu, cu subiect și predicat. Sau pe șleau, ca să fie și mai clar.

Îmbrățișări, cu drag și dor de oameni!

3 răspunsuri la “Oameni, opriți-vă o dată! Și purtați masca în mod corect!”

De acord cu dvs, numai ca noi suntem diferiti. Eu nu pot sa port masca, am fost la un pas de lesin atunci cand am purtat-o. Nu putem ignora lipsa de oxigenare a creierului, de aceea amendarea mi se pare abuziva. Nici eu nu sunt fan aglomeratie, dar nici nu pot sa stau sub un clopot de sticla.

Da, nici eu nu mă simt bine când o port și după aceea o perioadă. Dar nu am ce face, o port, mi se pare mai responsabil din partea mea așa.

Saracii medici, ei ar trebui sa fie lesinati tot timpul. Ganditi-va cum stau: si cu masca, si cu combinezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.