În fiecare an, în ianuarie, începem o dietă. Uneori e aceeași, știm că a mers în trecut așa. Alteori e alta, e the diet, ținută de zeci de femei din jur, care au reușit cu ea. Și pe care o țin de 3-4 ori pe an, la trecerea dintre anotimpuri. Sesizați cât de nelalocul lor sunt toate acestea? Dacă ceva ar fi eficient, nu ar mai fi nevoie să fie reluat de alte câteva ori. Ar rezolva problema și gata. În lume, în prezent, sunt mii de diete. De ce credeți? Pentru că niciuna nu a fost bună, de fapt. Pentru că însăși ideea de dietă e greșită. Pentru că slăbitul e tratat precum sunt tratatele simptomele unei boli, cu medicamente, fără a fi căutate și îndepărtate cauzele, mai întâi.
După câțiva ani în care am lucrat cu femei care au vrut să slăbească și anii în care eu însămi am avut această dorință obsesivă, mi-am dat seama de câteva lucruri:
- Slăbitul e psihologie, nu e musai bucătărie. Ce se află în spate, în trecut, ceea ce a dus la acumularea kilogramelor e cel mai important: probleme, abuzuri, tristețe, anxietate, nesiguranță, lipsa de iubire. Până când acestea nu vor fi identificate și nu vom face pace cu ele și cu noi, kilogramele nu vor dispărea, de fapt, niciodată. Și, în multe cazuri, nici conștientizate nu vor putea fi tratate așa ușor. Vă invit să citiți cartea ”Foame. Memoriile corpului meu”, de Roxane Gay. E dureroasă, dar ne va arăta cum slăbitul nu este doar o chestiune de voință.
- Slăbitul trebuie să fie un rezultat, o consecință, nu un scop în viață. El se va petrece de la sine când mintea omului și sufletul lui sunt în echilibru. Kilogramele se vor duce odată cu problemele rezolvate.
- Nu începeți diete și niciun plan de alimentație, dacă nu sunteți siguri că îl veți putea ține pe termen lung. Toată viața adică. Și cine poate fi sigur 100% de ceva ce va face peste 20 de ani? Vedeți, de fapt, de ce e atât de nefastă o dietă?
Cele mai multe diete se bazează pe privarea de calorii. Când facem acest lucru, se petrec niște lucruri în corp, fizic și mental: scade nivelul de leptină (hormonul sațietății), crește nivelul de grelină (hormonul care anunță foamea), scade abilitatea corpului de arde calorii, facem din mâncare o fixație, deci ne stricăm relația cu ea pe viață, iar efectele metabolice ale unei diete cronice pot dura ani întregi. Iar dacă facem acest lucru periodic (de câteva ori pe an, mereu), vă dați seama ce se petrece cu hormonii noștri și deci cu sănătatea noastră?
Desigur, o dietă strictă poate funcționa ca un instrument temporar în cazuri în care e nevoie de pierderea în greutate care să ajute o problemă de sănătate: tensiunea arterială, diabet, probleme cardiovasculare și nu numai. Aici se impune o trecere rapidă către un număr de kilograme mai mic, dar și aici apare aceeași provocare: menținerea. Menținerea greutății în limite normale ajută ținerea sub control a bolii respective.
Și, care e soluția?
O alimentație echilibrată reprezintă un stil de viață.
Slăbitul poate fi rezolvat definitiv prin rezolvarea problemelor personale și prin reeducarea comportamentului alimentar, organizare, disciplină și realism.
Mai mult, alimentația sănătoasă trebuie să fie integrată într-un program de viață sănătoasă, cu alegereri echilibrate pe toate planurile vieții, de la job la relații, de la wellness financiar până la fitness emoțional.
Concentrați-vă pe sănătate, nu pe aspectul din oglindă!
Citiți despre sănătate și mâncare sănătoasă, informați-vă singuri!
Mișcați-vă corpul, odihniți-vă și hidratați-vă!
Aveți răbdare și fiți consecvenți! Chiar dacă mai greșiti, luați-o de la capăt și mențineți calea și noile voastre reguli!
Gesturi mici pe care am decis să le fac anul acesta, ca să fiu mai sănătoasă și, implicit, să îmi mențin greutatea:
- Mă voi organiza și mai bine cu mesele, așa încât să nu mai iau mese după ora 19.00. Seara nu fac efort, prin urmare, digestia mea nu e stimulată de nimic, iar toată energia luată din mâncare se duce către grăsimea de depozit;
- Voi diminua cantitatea de zahăr. Dacă până acum am tot spus că mi se pare o decizie extremă, ei bine, anul acesta îmi voi lansa această provocare. Și dacă o pic, tot câștig, ca să zic așa. Adică voi mânca sigur mai puțin zahăr decât anii trecuți;
- Am decis împreună cu soțul că vom renunța la carnea roșie și că în mesele noastre vom include preponderent carne de curcan, pește și ocazional, pentru fete mai ales, vită. Vom fi mai atenți decât până acum la alegerea surselor de carne;
- Voi monitoriza mai avent produsele făinoase pe care le consum. Anul trecut, în post și în afara lui, am urmărit cum mă simt și ce cantități mănânc. E foarte ușor să depășești cantitățile, asta pot spune sigur. Mai mult, am constatat cât de balonată devin și cât de greoaie mă simt, inclusiv în gândire și în luarea deciziilor;
- Voi pune accent pe fibre, chiar dacă și până acum o făceam. Aici, posibilitățile sunt nenumărate, în fiecare anotimp. Știți de ce sunt bune fibrele? Pentru reglarea apetitului, îl țin sub control, pentru că oferă sațietate; pentru confort digestiv, pentru că reglează tranzitul intestinal și previn constipația. Fibrele ne ajută să ne ținem sub control greutatea, glicemia și colesterolul. O sursă bună de fibre naturale este OptiFibre, mai ales pentru oameni ocupați, care totuși vor să se asigure că își iau cele 25 de grame de fibre zilnic. Sunt 100% de origine naturală, cu efect prebiotic, care dizolvate în lichide reci sau calde nu le schimbă gustul și sunt ușor de băut. Bonus: vă scapă de balonare, flatulență ori constipație, nu conțin gluten, aditivi, conservanți sau zahăr și e bun pentru toate vârstele, inclusiv femei însărcinate și copii peste 3 ani. Noi îl avem mereu în casă din luna septembrie.
Din experiențele personale, voi ce părere aveți despre diete?
Un răspuns la “Renunțați la diete pentru totdeauna! Nu ele sunt soluția”
[…] exemplu, în loc să te pedepsești cu diete restrictive sau antrenamente epuizante, te-ai putea concentra pe consumul de alimente hrănitoare cu adevărat […]