Fata cu ouăle, așa mi-a rămas numele de la rețeta de ouă poșate făcută acum 4 ani, la relansarea blogului. Nu m-am așteptat ca un mic dejun atât de simplu să aibă așa mare succes. Fetele care au gătit atunci împreună cu mine încă îmi mai scriu despre cât de bune sunt, mai ales la micul dejun.
Am fost dintotdeauna prietenă cu ouăle. Chiar și atunci când, preocupată ca ceea ce am în farfurie să fie cât mai sănătos, auzeam în dreapta și-n stânga că parcă n-ar fi chiar atât de bune. Că pot provoca alergii, cresc colesterolul și câte alte grozăvii care pot să convingă o mamă să le scoată definitiv din meniul familiei. Nu și pe mine.
Recomandarea mea de mamă de 2 copii, dar și de nutriționist, e să repunem oul în drepturi și nu să îl excludem pe bază de zvonuri.
Oul este proteină de bună calitate. În funcție de vârstă și de starea de sănătate, numărul de ouă pe săptămână e diferit. La copii, se recomandă 1-2 ouă/săptămână – la vârsta de 6 luni-3ani, 2 ouă/săptămână la vârsta de 3-10 ani, 2-3 ouă/săptămână la 10-18ani, cu condiția că dieta să fie echilibrată, cu aport corespunzător pentru fiecare grupă alimentară și cu acoperirea nevoilor de proteine și din alte surse alimentare. Conform studiilor recente, un adult sănătos poate consuma zilnic, fără risc de creștere a colesterolului “rău”, 1 până la 3 ouă întregi, cu condiția să fie gătite sănătos. În schimb, un adult cu probleme cardio-vasculare și diabet zaharat, va fi sfătuit să-și limiteze aportul la 3 ouă/săptămână. Se iau în considerare și ouăle folosite că ingrediente în diverse preparate. M-am consultant acum câțiva ani cu medicul pediatru în acest sens, când fetele mele erau mai mici.
Și altă veste bună despre ouă: dacă nu face parte dintr-o masă foarte bogată chiar înainte de culcare, oul consumat seara poate duce la un somn mai liniștit. Oul, prin conținutul lui de triptofan, combinat la masa de seară cu un aliment bogat în carbohidrați (pâine, de exemplu), favorizează producția de melatonină și induce somnul. Pam, pam, numai de bine, nu-i așa?
Despre ouă, mai puteți reține așa:
- Combat anemia și ajută în perioadele de convalescență;
- Previn tulburările oculare;
- Sunt sursă de colină, care ajută la reglarea sistemului nervos și a creierului;
- Unul dintre puținele alimente care conțin vitamina D, vitamina soarelui;
- Prin complexul lui de vitamine și minerale, ajută la creșterea părului și a unghiilor;
- Oferă energie și un tonus bun, fizic și psihic.
Dragilor, am ajuns la rețeta cu nr. 3 din cele 4 pe care le gătesc pentru voi, în urma provocării Cocorico, pe care mi-au lansat-o la începutul lunii aprilie. Sper ca toți cei care ați ținut post în această perioadă să încercați rețetele imediat după Paști. Sunt rețete speciale create de chef Dragoș Bercea, care scot cârnații din anonimat. În plus, nu vă propun orice cârnați, ci cârnații de pui Cocorico, care au 100% carne de pui proaspătă și condimente naturale, nu au nitriți, nitrați, gluten, membrană, aditivi sau conservanți.
Am gătit până acum salată de cartofi cu spanac și cârnați (rețeta 1) și supă cremă de mazăre cu cârnați (rețeta 2). Rețeta 3, cea de azi, este o rețetă de omletă la cuptor cu feta, spanac și cârnați și care e diferită față de omleta simplă, cum o facem noi, în mod tradițional.
De fapt, mi-a făcut plăcere să testez rețetele chefului Bercea tocmai pentru că sunt altfel. Mi se par combinații curajoase la care nu m-aș fi gândit. Dar, la final, am văzut că sunt foarte gustoase, m-am bucurat că au legume și, mai ales, pentru faptul că au fost adorate de către fetele noastre.
Acum vă las o rețetă delicioasă de omletă la cuptor cu feta, spanac și cârnați Cocorico, mai jos.
Ingrediente rețetă omletă la cuptor:
- Smântână lichidă 150 G;
- Brânză feta 100 G;
- Baby spanac;
- Cocorico Sausage Afumat 4 Buc;
- Ouă 8 Buc;
- Unt 20 G;
- Iaurt grecesc 150 G;
- Micro salată 40 G;
- Pătrunjel 3 fire;
- Mărar 3 fire;
- Chivas 3 fire;
- Usturoi 2 căței;
- Roșii cherry 12 buc;
- Ulei de măsline 10 ml.
Mod de preparare:
1. Într-un castron se amestecă ouăle cu smântâna lichidă, brânza feta cuburi, cârnații felii și baby spanacul, apoi se toarnă într-un vas de cuptor acoperit cu hârtie de copt și tapetat cu unt topit.
2. Se pune în cuptor pentru 20-25 min., la 150 grade.
3. Roșiile cherry se asezonează cu sare, piper, verdețuri de Provence și ulei de măsline și se introduc la cuptor, pentru 10 min, la 150 grade.
4. Iaurtul grecesc se amestecă cu usturoiul tocat fin și verdețurile, se asezonează cu sare, piper și ulei de măsline, după gust.
5. Se completează preparatul cu microsalată.
Poftă bună!
Nu uitați, după rețeta 4, intrați și voi în rol: va trebui să votați rețeta preferată și apoi voi organiza un concurs fulger, ca să aleg cei 10 cititori care vor degusta cele 4 sortimente din oferta Cocorico:
- natural;
- natural afumat cu lemn de fag;
- spicy afumat cu lemn de fag;
- mediteraneean afumat cu lemn de fag.
Rămâneți cu ochii pe blog și pe pagina de Facebook, unde voi reveni cu rețeta 4 după Paști și cu votarea + concursul!
9 răspunsuri la “Rețetă de omletă la cuptor cu feta, spanac și cârnați ℗”
Deja mi s-a facut foame si eta asta e cel maiusor de facut
Arata super! De cand am vazut reteta ta Florina m-am gandit ca merge la fix pt zilele de weekend pe post de mic dejun sau chiar brunch:)! Te imbratisez!
Interesantă combinația și rețeta!
Imi place! Multumim pentru reteta!
O reteta speciala! Arata foarte bine si e deosebit de gustoasa! Felicitari pentru prezentare!
Recunosc ca inca nu am gustat din acesti carnati, care trebuie sa fie foarte gustosi dupa cate am citit, dar cel mai mult mi-a placut aceasta reteta de Omletă la cuptor cu feta, spanac și cârnați Cocorico,pe care o si votez !
Reteta mea preferata
Lovely
Rețetă nr 3 îmi place Gabriela Bercusi cel mai mult