Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum ne organizăm rutina zilnică de sport acasă

Să faci sport acasă e uneori foarte dificil și îți trebuie multă motivație. E chiar mai dificil decât mersul la sală, deși pare la îndemână. Realitatea e că atunci când ești acasă, tentațiile sunt multe: să mai lucrezi ceva prin casă, să te mai ocupi de rufe ori de mâncare, ori pur și simplu să te uiți la televizor sau să petreci timp online. Orice ai face, timpul trece repede și te trezești că iar ai amânat ora de sport. Dacă mai și lucrezi de acasă și copiii sunt în vacanță, e și mai complicat. De fapt, de aceea preferă oamenii să meargă la sală, că acolo știu sigur că nu vor fi distrași de nimic. Și odată începută ora de sport, tot mediul îi obligă să o și termine. Dar ce ne facem când nu mai putem merge la sală, din diferite motive, și trebuie să ne organizăm rutina de sport acasă?

Nu renunțați la mișcare, chiar dacă nu mai puteți merge la sală!

Spuneam într-un articol scris acum ceva vreme că 2 săptămâni de inactivitate ne pot afecta foarte mult corpul. De aceea veți vedea sportivii amatori cum aleargă chiar și în vacață, la mare ori la munte, ori în sălile hotelurilor unde sunt cazați. Ei sunt conștienți de faptul că nu e bună pentru corp și minte o pauză mai lungă. De altfel, sportivii amatori, după ce experimentează beneficiile antrenamentelor pentru starea de sănătate, nici nu se mai gândesc să facă pauze. 

Cea mai grea parte a sportului acasă

Dintre toate aspectele, partea legată de rutină e cea mai importantă. Cum ziceam, e ușor să fim distrași de orice altceva, care pare mai urgent ori mai important, când ești acasă. Așadar, trebuie găsiți pașii prin care putem să creem această rutină, integrată în programul zilnic. Prin urmare, poate să ia ceva timp, uneori chiar și săptămâni. Vestea bună e că, odată integrată, rutina de sport acasă devine simplu de urmat. 

Faceți din sport o prioritate!

Dacă ești mamă, există mereu scuze pentru a nu face sport acasă. Invoci des lipsa timpului și nu e de mirare, dacă cei mici te trag mereu de pantaloni. Dar realitatea e că, fiind mereu ocupate acasă, avem și mai multă nevoie de sport ca să reducem stresul și să căpătăm și mai multă energie. Cu care să îi întâmpinăm pe copii și să devenim și super project managerii caselor noastre. 

Mai mult decât atât, beneficiile se vor vedea în plan al sănătății, al satisfacției că facem ceva pentru noi acasă, pe care alții dau bani mulți în afara casei (sic!), un somn mult mai odihnitor, energie mai multă, claritate mentală și o lecție pentru copii, despre grija de sine. 

Alegeți-vă un loc din casă pentru sport

Să devină mica voastră sală de sport, indiferent de cât de spațioasă e casa voastră. Poate rămâne pe loc sau îl puteți instala doar când începeți antrenamentele și întindeți salteluța. Ideal ar fi să fie un loc mai restras, dar cu lumină. Să știe toată familia voastră că acolo e sala. Dacă doresc, vă pot însoți și ei. Doar să fie serioși! 🙂

Faceți un program pentru sport

Exact ca la sală, să știți în ce zile și ore aveți planificate antrenamentele. Experții recomandă dimineața ca perioada cea mai potrivită pentru sport. Pentru persoanele care își planfică antrenamentele acasă e chiar super bine, fiind (aproape) primul lucru de făcut de pe lista zilnică. De exemplu, din decembrie încoace, eu și soțul facem în fiecare dimineață exercițiile pentru spate recomandate de medic, în jur de jumătate de oră, minim. E doar un exemplu, voi puteți face un antrenament cardio dimineața, care să vă dea un boost pentru întreaga zi și să vă țină departe de pofta de dulce la micul dejun sau pe parcursul zilei. 

Pe de altă parte, unele persoane nu sunt matinale și se antrenează mai bine în alte momente ale zilei. E bine ca fiecare să își facă rutina optimă, nu pe cea perfectă. Doar așa își va atinge și scopul. Chiar așa, care e scopul pentru care voi faceți sport?

Pur și simplu începeți!

Unul dintre cele mai dificile lucruri când lucrați la rutină de sport acasă e să vă apucați zilnic de antrenament. De aceea, o regulă simplă care să vă ajute să nu vă lăsați e să vă setați mental pe ideea că trebuie să începeți antrenamentul, dar nu vă obligă nimeni să îl și terminați. Dacă veți vrea să spuneți stop după 5 minute, o puteți face fără probleme. Funcționează de obicei, pentru că cea mai dificilă parte e începutul, după care dispare rezistența la efort. Și după ce vă reamintiți starea de bine, nu o să mai vreți să renunțați.

Creați reguli pentru zilele în care nu vă veți antrena

Una dintre reguli poate fi inclusv aceea de a nu renunța decât la o zi din planul săptămânal. Acest lucru înseamnă că vă permiteți doar o oră lipsă, ceea ce vă va obliga să vă planificați mai bine și uneori să vă antrenați chiar mai mult. 

Variați exercițiile

E ideal să vă găsiți un antrenament care să vă placă, dar și mai important e să aveți mai multe. Mai multe tipuri de antrenamente activează diferite grupe musculare, dar vă și ajută să nu vă plictisiți și să le alternați în permanență.

Un antrenor vă poate spune că e optim un antrenament care să alterneze mai multe tipuri de mișcare, aerobe și anaerobe.

Tipuri de antrenamente – resurse pentru rutina de sport acasă

Mulți dintre voi primesc pentru acasă seturi de antrenamente din partea antrenorilor personali. E grozav, urmați-le cu încredere!

Vă las și antrenamentul meu gândit de antrenorul cu care am lucrat anul trecut, pentru momentele în care nu ajung la sală AICI.

Pentru ceilalți, există nenumărate aplicații, pe care le puteți descărca de pe telefon sau antrenori pe care îi puteți urmări pe Facebook ori pe Youtube. Câteva idei ca să vă creați rutina de sport acasă sunt:

  • Antrenorii sălii Be Live Fitness Center (îi cunosc bine pe câțiva dintre ei);
  • Urmăriți Hervis pe Instagram;
  • Cristina Munteanu, cea mai bună antrenoare de pilates (verificat), dar nu numai;
  • Mutu Andrei, antrenorul prietenei mele Tina;
  • Planșa este un exercițiu aparent simplu, în realitate foarte cmplex, pe care l-ați primit și voi ca provocare în programul Wellness Mama Challenge;
  • Alex/BeFitwithGhica – antrenor personal, instructor de fitness & aerobic, wellness coach. Lucrează cu o comunitate de oameni activi în Barcelona, Frankfurt, Bucuresti și nu numai;
  • Pe online, l-am descoperit pe tipul ăsta. Abia aștept să îmi spuneți cum vi se pare;
  • Despre cum ar trebuie să se antreneze femeile în funcție de fazele ciclului menstrual puteți să citiți mai multe aici.

Nu uitați de partea cea mai importantă, de încălzire, dar și de partea de final, la fel de importantă, de cool down, ca să reduceți riscul de accidente, din prea mult zel. 

Și, mai ales, nu uitați de articulațiile voastre!

Fiecare sportiv petrece ore multe supunându-și articulațiile la presiune și uzură. Eu am aflat de un produs folosit pentru a diminua efectele uzurii articulațiilor și împart veștile bune cu voi. E vorba de Doppelherz system Kollagen 11.000 plus, parte din gama Doppelherz pentru sistemul osos și articulații. E un produs care conține nutrienți ce contribuie la sănătatea aparatului locomotor și ajută la protecția celulară. Produsul e disponibil în flacoane unidoză (shot-uri) care conțin soluția orală gata de consumat, cu un gust fain de fructe de pădure. Eu mă bucur zilele acestea de Kollagen 11.000 plus de la Doppelherz, care mă ajută să-mi păstrez sănătatea, mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor! 

Puteți citi și voi despre acest supliment aici, ca să aflați toate beneficiile lui.

rutina sport acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.