Categorii
Afecțiuni și tratamente Sănătate și wellbeing

Sanatatea femeii – concept amplu dezbatut si in Romania

conferinta Sanatatea femeiiCand rostim sintagma ”sanatatea femeii” primul gand care ne apare este sanatatea sexuala si reproductiva. Iar patologia aferenta este ginecologia. Sunt ideile care ne apar ca urmare a campaniilor de informare sustinute mai mult din aceste directii si mai putin din alte specialitati medicale, conform carora femeile sufera la fel ca barbatii sau chiar mai mult, dupa cum spun studiile. Voi cand ati fost ultima oara la un control la cardiologie, dragi doamne? Sau la alte controale precum – endocrinologie sau gastroenterologie? Chiar nu va supara nimic, sau pur si simplu va ganditi ca anumite stari pe care le simtiti din cand in cand nu au cum sa fie decat unele trecatoare, ca femeile nu sunt afectate precum barbatii de anumite boli sau ca pur si simplu este normal sa simtiti anumite lucruri, caci aveti o viata extrem de agitata? Adevarul este ca nu, nu este normal sa simtim anumite lucruri si ca mai bine ne alarmam inutil dand fuga la usa cabinetului, decat sa asteptam sa treaca, pentru ca anumite lucruri pur si simplu nu trec. Si ca exista vieti salvate datorita unei asa zise paranoia sau ipohondrie a cuiva din familie. Ceea ce e mai bine decat nepasarea sau neglijenta cu care trecem peste anumite simptome care ar trebui sa constituie semnale de alarma.

Am aflat despre conceptul de gender medicine chiar de la cei care l-au promovat si l-au dezbatut pentru prima oara in Romania, in 2013 – Revista Politici de Sanatate, mai exact de la Maria Vasilescu, publisherul acestei publicatii. Am rugat-o sa ne dezvolte un pic ce inseamna acest concept – ce inseamna mai exact si ce spun studiile europene. Mai jos sunt informatii care ne pot uimi pe alocuri sau unele la care chiar nu ne-am gandit deloc pana acum.

”Impresia generala este ca femeile sunt ucise de cancerul de san mai mult decat de oricare alte afectiuni, pe cand informatia corecta este ca mai ales femeile tinere sufera de cancer la san. Insa majoritatea femeilor sunt doborate in special de bolile de inima, indiferent de varsta pacientelor. Pe de alta parte, exista studii conform carora in Europa mor anual mai multe femei decat barbati din cauza bolilor de inima. Statisticile mai arata ca prevalenta dementei si a bolii Alzheimer (AD) sunt mai mari in randul femeilor in varsta decat in randul barbatilor in varsta. Dementa afecteaza una din 20 de persoane cu varste peste 65 de ani, una din cinci persoane a caror varsta depaseste 80 de ani si una din trei persoane cu varste peste 90 de ani. De asemenea, depresia este mai frecventa la femei decat la barbati: 9,4% pe parcusul intregii vieti si 2,8% pe parcusul unui an de zile.

Cu ani in urma, se credea ca femeia este replica miniona a barbatului, fizic vorbind, insa este gresit pentru ca intre cele doua sexe exista diferente fiziologice majore. Medicina trebuie regandita in conditiile in care dovezile stiintifice actuale sustin diferentele, atat in manifestarile patologice, cat si in raspunsurile la tratamente intre barbati si femei. Inclusiv la nivel de cercetare farmaceutica si terapii genice.

Lumea medicala incepe sa isi reorienteze practicile si sa redefineasca chiar si ghidurile medicale. Sunt realizate studii si analize separate, comparative, nuantate, care moduleaza protocoalele de diagnostic si de tratament pentru cele doua genuri.

Aparut in SUA, conceptul de gender medicine sau medicina bazata pe gen (sex) pleaca de la premiza ca femeile si barbatii reactioneaza diferit la aceeasi boala, deci avem nevoie de metode diferite de diagnostic si tratament. Prin prisma faptului ca aparatul reproductiv este diferit, deci si functiile hormonale si sexuale sunt diferite, s-a nascut si se dezvolta aceasta abordare diferentiata a sanatatii femeii – de la pubertate la menopauza. Insa gender medicine nu se refera doar la aspectele ginecologice, in ciuda faptului ca in Romania si nu numai, majoritatea specialistilor reduc semnificatia sanatatii femeii la sanatatea sexuala si reproductiva.

Chiar daca in SUA este foarte mult dezvoltat, conceptul de sanatatea femeii este aproape inexistent in Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat in 2009 un amplu studiu pe situatia sanatatii femeii in Europa si este printre singurele organisme preocupate de subiect. Asistam insa la o extindere a interesului la nivel de guverne, autoritati, dar si in randul cercetatorilor europeni.

Pentru ca de aceasta depinde viitorul oricarei natiuni. Fara femei sanatoase, mame sanatoase, implicate in viata sociala si active economic, orice natiune dispare. Femeia necesita ingrijire speciala atunci cand este gravida, pentru a aduce pe lume un fat sanatos. Femeia este liderul emotional al oricarei familii, locomotiva ce sustine barbatul sa creeze in oricare ar fi demersul profesional al acestuia. Este cea care promoveaza sanatatea si are grija ca membrii familiei sa fie sanatosi. Si, din ce in ce mai mult in societatea actuala, nu numai in triburile din America, este singura in familia pe care o numim deja mono-parentala. Deoarece responsabilitatile depasesc cateodata capacitatea femeii de a le gestiona, inclusiv frecventa episoadelor depresive legate de un comportament suicidal, este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste mortalitatea la femei prin cancer de col uterin, cancer ficat si cai biliare intrahepatice, boli cronice de ficat si ciroze, boli ale aparatului  digestiv, complicatiile sarcinii si ale nasterii. Cancerul de san constituie a 2-a cauza de deces prin cancer la femei in lume. In Romania este, insa, cel mai frecvent cancer la femei si prima cauza de deces prin neoplazii. Rata supravietuirii la 5 ani este de  60%, dar poate depasi 80% in cazul bolii depistate precoce. Introducerea unui program organizat de screening mamografic trebuie sa constituie o prioritate a programelor nationale de promovare a sanatatii.

Medicina genurilor pleaca de la diferentele la nivel cromozomial, dar si fiziologice, fiziopatologice, de interactiune cu mediul intre barbati si femei. Dovezile stiintifice actuale sustin diferentele atat in manifestarile patologice, cat si in raspunsurile la tratamente intre barbati si femei, ceea ce impune o abordare medicala interdisciplinara diferentiata, o regandire a medicinei si o cercetarea farmaceutica focalizata asupra acestor aspecte.”

Anul acesta, conferinta Sanatatea Femeii se afla la a III-a editie si se va desfasura pe 31 martie, la Palatul Parlamentului, cu incepere de la ora 8. Parteneri sunt Comisia de sanatate publica din Parlamentul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de sanatate. Speakerii si temele abordate pot fi urmarite pe linkul http://track.smlists.com/view/1315161/27157590/304v/bc0a47c141/.

Pentru inregistrare si mai multe informatii, ii puteti scrie Alexandrei Paiu la adresa alexandra.paiu@politicidesanatate.ro. Locurile sunt limitate, asa ca grabiti-va!

Sa ne fie de folos!

Sursa foto: Politici de sanatate

 

Un răspuns la “Sanatatea femeii – concept amplu dezbatut si in Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.