Categorii
Nature

Sănătatea generației millennials e afectată de depresie și hiperactivitate

Dacă ești născută între 1980 – 1990, cel mai probabil faci parte din generația de mileniali. Sau generația Y, cum i se mai spune. Știți voi, categoria aceea de tineri caracterizată prin gradul de utilizare și familiaritatea sporită cu tehnologiile de comunicație, media și digitale. Eu pot doar să zic că nu mă încadrez în categorie, deși am doar câțiva ani la graniță în minus și am preocupări preponderent din această generație. Însă mă uitam deunăzi pe un raport legat de starea de starea de sănătate în SUA și m-au atras câteva informații legate de sănătatea generației millennials. Mai ales că am și prieteni din această generație și mai ales pentru că partea cu sănătatea și cheltuielile aferente mă interesează.

Din păcate, generația lor va fi mai afectată de probleme de sănătate decât a noastră, pe măsură ce înaintează în vârstă. De exemplu, în 2017, mileniali cu vârste cuprinde între 34 și 36 de ani erau cu 11% mai puțin sănătoși decât generația X în 2014, de aceeași vârste. Din păcate, problemele lor de sănătate nu sunt fizice, ci de natură comportamentală, cu rate ridicate de depresie și hiperactivitate.

Conform raportului celor de la Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) sunt 10 boli mari care va afecta starea de sănătate a generației millennials, în timp:

 • Depresie majoră:
 • Dizabilitate legată de consum de substanțe interzise;
 • Probleme grave cu alcoolul;
 • Hipertensiune;
 • Hiperactivitate;
 • Boli psihotice;
 • Boală Chron sau colita ulcerativă;
 • Colesterol mărit;
 • Boli legate de consumul de tutun;
 • Diabet de tip 2.

Așa cum zicea și unul dintre medicii citați în raport, poate nu ne suprind neapărat datele acestea, dar ce ne șochează este rata prevalenței pentru fiecare dintre aceste afecțiuni/condiții medicale la această generație în comparație cu generația anterioară. Și pentru că provocările legate de sănătate au apărut mai devreme în rândul milenialilor decât la generațiilor anterioare – de ex: încă de la adolescență. Ceea ce e îngrijorător și impune măsuri deîndată.

Ați văzut top 3 probleme cu care se confruntă milenialii? 🙁 Experții spun că, într-un fel, sunt rezultatul/consecințele mediului în care au crescut:

 • Accesul la tehnologia din ce în ce mai avansată, care i-a ținut dincolo de ecrane și care implicit nu i-a încurajat să privească oamenii în ochi, să interacționeze și să dezvolte emoții și sentimente specifice, ceea ce a dus la lipsa dezvoltării empatiei;
 • Accesul continuu la mass media – și știm ce tip de conținut media se livrează pe aceste canale, în timp real uneori, știri despre terorism, dezastre, catastrofe. Toate acesteau au avut și au impact asupra lor, care se traduce în anxietate și nesiguranță pentru ziua de mâine, mai ales că astfel de știri sunt comentate în bulele lor, în familie ori în cercul de prieteni și colegi;
 • Mentalitatea că toată lumea e câștigătoare, că nu contează locul pe care ieși dintr-o competiție, că toți iau un premiu – care interferă cu acea curbă naturală a învățării, când învățăm să gestionăm eșecul și construim reziliența. Prin urmare, mulți din generația lor întâmpină dificultăți când vine vorba de evenimente stresante din viață, se frustrează, evită cererile – toate ca să nu se simtă copleșiți;
 • Familiile în care ambii părinți generează venituri. Ceea ce nu este ușor, pentru că, spre deosebire de generațiile anteriore, când multe femei erau casnice și se ocupau de casă și de copii, acum mamele lucreză cot la cot cu tații. Prin urmare, programul lor nu mai este fix, nici mesele nu se prea iau în familie, concedii sunt mai puține. Ceea ce pentru mileniali a însemnat izolare și singurătate, o bulă de care s-au înconjurat, vrând nevrând;
 • Programul de lucru nedefinit. Faptul că sunt mereu conectați la email, că pot lucra de acasă, din weekend și că în vacanțe își iau laptopul cu ei, evident, îi afectează. Limita dintre viața personală și viața profesională este atât de fină, încăt curând apare epuizarea. Și niciodată nu au timp să își reîncarce bateriile, de fapt.

Îngrijorător

Din păcate, starea de sănătate a generației millennials arată așa: o treime din mileniali nu au un furnizor de sănătate și cei mai mulți dintre ei nu primesc îngrijire preventivă. Cei mai mulți merg deci la medic atunci când sunt bolnavi ori au picat de tot. Spre deosebire de noi, din generațiile celelalte, care am și cultivat niște relații cu medicii noștri, cu care ne putem sfătui altfel și cu care comunicăm cumva la alt nivel. Iar ei ne încurajează să ne informăm și să facem prevenție, plus că noi suntem interesați în acest sens.

Deci nu fac prevenție deloc, ca să o zicem pe aia directă. Ceea ce afectează sănătatea generației millennials pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Și vă dați seama ce poate însemna acest lucru pentru bugetele de sănătate publice.

Unul dintre exemplele date în raport este faptul că milenialii nu își permit să plătească pentru psihoterapie. Poate nouă ne vine să râdem, dar gândiți-vă că ei nu au nici salariile pe care le-au avut cei cu o generație înainte (plus că în anii crizei multe salarii au stagnat ori au scăzut), nemaivorbind de faptul că acum costul vieții de zi cu zi e mult mai mare. Deci stresul legat de bani se cocoță pe toate celelalte.

Milenialii nu au grijă deloc de sine, spune raportul. Și ar trebui să învețe acest lucru și grija de sine să devină parte din viața de zi cu zi. Practici precum somnul odihnitor, mâncarea sănătoasă, mindfulness și sportul trebuie exersate pe termen lung, pentru stare de bine și sănătate. Alte forme de grijă pentru sănătatea generației millennials sunt și deconectarea de la tehnologie, muncă, media și înlocuirea acestora cu întâlniri cu prieteni și, în general, interacțiunea face to face.

Sănătatea generației millennials e afectată și de depresie, iar una dintre problemele majore este că 1 din 5 mileniali diagnosticați cu depresie majoră nu caută nicio formă de tratament. În condițiile în care începând de la 9 ani în America depresia pune stăpânire pe copii.

Din păcate, când vine vorba de tratament, ei caută o rezolvare rapidă și nu sunt interesați să ajungă până la miezul problemei, la cauzele care stau în spate. Deși ar trebui să petreacă timp mai puțin în psihoterapie și mai mult construindu-și o viață plină de conținut și satisfacție.

În concluzie, milenialii ar trebui să facă o prioritate din sănătatea lor mentală, să-și înțeleagă zbaterile și să accepte ajutor ori de câte ori nu se simt bine ori sunt stresați sau copleșiți. În fapt, nimeni nu e imun la astfel de boli ori la cele cauzate de consumul de substanțe. Iar oamenii ar trebui să învețe să observe semnalele la ei și la semenii lor.

E cineva în această generație care citește acum articolul? Sunt sigură că da, pentru că apăreți la profilul cititorilor. 🙂 Mă bucur, pentru că eu aici fac multă educație pentru prevenție și poate vă ajută și vă îndeamnă să aveți grijă de voi. 

Citiți și articolul legat de trendurile în wellness de anul acesta.

4 răspunsuri la “Sănătatea generației millennials e afectată de depresie și hiperactivitate”

Da, sunt nascuta intre ’80 si ’90, dar ma bucur ca in casa mea a intrat televiziunea prin cablu dupa 95. Si am crescut in liniste si siguranta, intr-un cocon, as putea spune. Astazi, din pacate, nu le mai putem oferi copiilor nostri acest lucru si tanjesc dupa o viata tihnita. Cred, totusi, ca ni se impune o stare permanenta de trezvie, pe care trebuie să ne-o asumăm si sa invatam niste lectii. P.S. Felicitări pentru decizie! Am apucat sa citesc o data, dar am vazut ca deja a disparut. M-am mirat eu, au venit cam repede milenialii. 🙂 Si eu am facut asta cu 6 ani in urma, pentru ca imi facea rau, acum avem o relatie strict platonica. Te asigur ca vei fi mult mai sănătoasă si puternica!

Eu sunt 🙂 Ma mira un pic rezultatele studiului, dar asta e din cauza bulei si locului in care ma aflu eu acum. Pe de alta parte, nu sunt asa sigura ca rezultatele pot fi extrapolate pentru Romania, in sensul in care mie mi se pare ca e un pic invers, millenials sunt cei preocupati de sanatate in general si cea psihica in particular in Ro, comparativ cu generatia parintilor nostri, de pilda. In plus, multi dintre millenials isi permit asig de sanatate privata in Ro, adica au un furnizor cat de cat, caci sistemul public e si el cum e. In schimb, cred ca problemele de sanatate tip diabet, alcoolism etc. sunt prevalente in grupul acesta de varsta cam peste tot.
Referitor la depresie si tot referitor la Ro, eu cred (nu prea exista statistici de incredere) ca depresia se diagnosticheaza mai mult acum pentru ca exista oameni care merg la medic si nu se mai rusineaza asa mult de asta. Stiu ca mai e mult pana departe, dar nu cred ca nu exista depresie inainte, cred doar ca nu era prezenta “oficial”.

Cel mai mult m-am regasit in partea cu lipsa interactiunii face to face. Cred ca mai mult decat orice, provocarea pentru generatia mea si urmatoarele este asta, singuratatea reala desi online ai mii de prieteni. Asta conduce la lipsa de relatii semnificative, la limitari, la tristete…E un cerc complicat in care ma cam gasesc si eu.

Da, e un raport în care nu știu exact în ce proporție se regăsește România, dar e interesant oricum, mai ales că mulți români aleg să plece și deci trebuie să se integreze în realitatea de acolo. Așa îmi explic de ce sunt atât de însingurați și ei în țările respective și dorul de casă și de prieteni e atât de mare..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.