Categorii
Blog

Scurt exercițiu de stabilire a priorităților în viață

Atunci când încep să simt că mă risipesc, am învățat să mă opresc. Chiar nu e posibil să am o listă de 10 priorități. Nu, poate o listă cu ce am de făcut. Prioritățile sunt acele 1-2 lucruri cele mai importante, pe care vrei să le faci în acest moment sau în această perioadă. Am învățat că toată această căinare legată de lipsa de timp e o falsă problemă. Dacă dedic atât de mult timp unor lucruri în defavoarea altora, înseamnă că acelea sunt cele mai importante pentru mine. Dacă nu sunt și eu, totuși, le acord timp….well, atunci chiar am o mare problemă. O problemă legată de lucrurile importante din viața mea și de cum le prioritizez. La prima editie a proiectului Mama Time Out, am făcut un scurt exercițiu de stabilire a prioritățior cu toți cei 40 de participanți. Sigur că nu i-am spus așa, de fapt, nu i-am spus în niciun fel, doar i-am invitat să scoată pixul și să își noteze ceva. Habar nu aveau ce li se întâmplă. 🙂

Scurt exercițiu de stabilire a priorităților

Se cam apropie finalul de an și începe perioada evaluărilor pentru anul ce urmează să își ia la revedere de la noi. Apoi știți ce urmează – rezoluții, adică jurăminte din siflet că din ianuarie vom face și aia și ailaltă și tot așa. Multe dintre ele își dau obștescul sfârșit cam pe la mijloc de lună, iar dacă mai supraviețuiesc plăpânde, la început de februarie sunt deja istorie. De ce? Din motive diverse: pentru că ne lipsește motivația corespunzătoare, pentru că ne propunem prea multe deodată, pentru că suntem prea aspri cu noi înșine și nu putem duce acest bici pe spinarea noastră prea mult timp. În fapt, lucrurile ar mai simplu de identificat, dar și de dus mai departe, dacă am avea claritate, așa încât să vedem….focusul. În cuvinte și mai simple, prioritatea numărul 1.
Putem face acest exercițiu oricând ne simțim în impas, nu e nevoie să așteptăm finalul de an sau cine știe ce început. E simplu, în câțiva pași:

  • Scrieți pe o hârtie care sunt cele mai importante 5 lucruri din viața voastră (luați termenul ”lucruri” în sens generic);
  • Tăiați 2 din ele;
  • Acum mai tăiați încă 2;
  • Ați rămas cu 1 pe listă – acesta este cel mai important lucru din viața voastră!

Feedback legat de priorități

În timpul exercițiului, toată lumea mârâia. Nu e chiar simplu să pui pe lista mama, copiii, un proiect important, iubitul și….banii. 🙂 După care să începi să tai. E chiar neplăcut. Dar e un exercițiu și e foarte interesant de făcut. La finalul lui, o singură persoană a exclamat: ”EU!”. S-a lăsat liniștea, după care cineva a întrebat: ”Cum tu???”. ”Da, eu sunt cea mai importantă din viața mea!”. Revelațiile nu au încetat să se arate: ”What???? Eu nici nu m-am gândit să mă pun pe lista!!!”, ”Uau, nici eu!” și tot așa. De fapt, aici voiam să ajung cu exercițiul pe care l-am propus în cadrul proiectului. Să vedem negru pe alb că nu suntem o prioritate în viața noastră. E ca în avion, adulții care însoțesc copii au obligația ca, în caz de accident, să își pună masca întâi lor și abia apoi copiilor. Și nu, nu este un act de egoism. Ca să poți ajuta copiii, trebuie să fie tu bine întâi.

În loc de concluzie

Lucrurile sunt foarte simple, noi le complicăm. Luați o pauză, distanțați-vă și veți vedea mult mai clar prioritățile. Faceți exercițiul, chiar de mai multe ori. Pe hârtie, cu un creion. Tăiați, ștergeți, iar tăiați, adăugați. Lăsați-l pe marginea noptierei, priviți-l și mâine dimineață. Nu vă grăbiți, cântăriți, evaluați, comparați.
La final, poate merită să vă întrebți și despre locul vostru în toate lucrurile importante din viața voastră. Hm, cum stați?
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Credit foto: aici

5 răspunsuri la “Scurt exercițiu de stabilire a priorităților în viață”

Multumesc mult pentru articol. Asa este ne facem griji uneori din nimicuri si poate problemele majore personale sunt ignorate.
Cu drag iti doresc o zi usoara, prima prioritate fiind TU.

Daaaa!!! Ce bine ai punctat Florina! E mama la mine în vizită și este mirată de 8 zile cum de pot să las tot din mână atunci când Isabella mă strigă. Sau cum pot să citesc povești ziua în amiaza mare când aș putea să dau cu aspiratorul. Sau cum pot să fiu calmă și să zâmbesc atunci când își pune o farfurie cu supă pe ea. Sau cum pot să o încurajez atunci când zdrobește mure în pumni și să-i vorbesc despre texturi, culori și petele de pe haine. Și da, te-ai prins! Prioritatea mea nr. 1, pentru încă 19 luni, este educația Isabellei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.