Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Voi ați auzit de sindromul picioarelor neliniștite?

Poate vi se va părea curios acest termen, așa cum mi s-a părut și mie, când am citit prima oară despre el. Și pentru că eu cred mult în informarea noastră proprie și în prevenție, m-am gândit să vă spun și vouă despre acest subiect. Adevărul e unele afecțiuni sunt greu de diagnosticat. Pentru că simptomele pot fi ușor confundate și pentru că, de cele mai multe ori, oricât ar fi medicul de conștiincios, pacienții renunță să se mai caute din cabinet în cabinet. Cu toate acestea, e important diagnosticul, oricât ar fi de înfricoșător și oricât de puține tratamente ar exista, pentru a ști ce măsuri putem lua ca să ne ameliorăm stările pe care ni le dă o boală sau o condiție medicală. Eu am aflat despre sindromul picioarelor neliniștite atunci când căutam informații despre somn. Așa am înțeles că sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare a acelei părți a sistemului nervos care provoacă picioarele să se miște, în termeni simpli. Deoarece are influențe asupra somnului, este, de asemenea, considerată o tulburare de somn. Un lucru e cert pentru mine acum, nu o să mă mai amuz pe seama persoanelor pe care le văd că bâțâie picioarele continuu, pentru că poate fi mai mult decât o stare de nevrozitate pe moment.

Ce simt persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite

Persoanele cu sindrom de picioare neliniștite au senzații inconfortabile la nivelul picioarelor și, uneori, în brațe sau în alte părți ale corpului și au o nevoie irezistibilă de a-și mișca picioarele, pentru a ușura senzațiile. Condiția (nu este chiar încadrată la categoria boli) provoacă o senzație incomodă, “mâncărime”, “spini și ace”. Senzațiile sunt, de obicei, mai grave în repaus, mai ales când persoana se află în poziția culcat. Severitatea simptomelor variază de la ușoară la intolerabilă. Simptomele pot să vină și să treacă, iar severitatea, de asemenea, poate varia. Simptomele sunt, în general, mai intense seara și noaptea. Pentru unii oameni, simptomele pot provoca tulburări severe de somn, care pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Bărbații sau femeile – cine are sindromul picioarelor neliniștite?

Sindromul afectează ambele sexe, dar este mai frecvent la femei și poate începe la orice vârstă, chiar și la copiii mici. Majoritatea persoanelor care sunt grav afectate sunt de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Sindromul picioarelor neliniștite este adesea nerecunoscut sau diagnosticat greșit. Acest lucru este valabil mai ales dacă simptomele sunt intermitente sau ușoare.

Cauzele sindromului picioarelor neliniștite

În cele mai multe cazuri, medicii nu cunosc cauza sindromului picioarelor neliniștite; cu toate acestea, ei bănuiesc că genele joacă un rol important. Aproape jumătate dintre persoanele cu acest sindrom au, de asemenea, un membru al familiei care suferă de această afecțiune.

Alți factori asociați cu dezvoltarea sau agravarea sindromului picioarelor neliniștite includ:

  • Boli cronice. Anumite boli cronice și afecțiuni medicale, inclusiv deficitul de fier, boala Parkinson, insuficiența renală, diabetul și neuropatia periferică includ adesea simptome de sindromul picioarelor neliniștite. Tratarea acestor afecțiuni dă adesea o ușurare a simptomelor acestei condiții;
  • Medicamente. Unele tipuri de medicamente, inclusiv medicamentele antipsihotice, unele antidepresive și medicamentele anti-alergice care conțin antihistamine sedative pot agrava simptomele;
  • Sarcină. Unele femei experimentează sindromul picioarelor neliniștite în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru de sracină. Simptomele dispar, de obicei, la o lună după naștere.

Alți factori, inclusiv consumul de alcool și somnul puțin, pot declanșa simptome sau pot agrava aceste simptome. Îmbunătățirea somnului sau eliminarea consumului de alcool în aceste cazuri poate ameliora simptomele.

Sindromul picioarelor neliniștite pare, de asemenea, să fie legat sau să însoțească următorii factori sau condițiile care stau la baza acestora:

  • stadiul terminal al bolii renale și hemodializa;
  • deficiență de fier;
  • medicamente antipsihotice, antidepresive care cresc serotonina și unele medicamente pentru tratarea frigului și alergiilor care conțin antihistaminice mai vechi;
  • utilizarea alcoolului, a nicotinei și a cofeinei;
  • neuropatie (leziuni ale nervilor).

Diagnosticul

Nu există nici un test medical pentru a diagnostica sindromul picioarelor neliniștite; totuși, medicii pot folosi teste de sânge și alte examene pentru a exclude alte condiții. Diagnosticul se bazează pe simptomele pacientului și pe răspunsurile la întrebări referitoare la istoricul familial al simptomelor similare, la utilizarea medicamentelor, la prezența altor simptome sau la afecțiuni medicale sau la probleme legate de starea de somnolență din timpul zilei.

Tratamentul

Tratamentul pentru sindromul picioarelor neliniștite vizează atenuarea simptomelor. La persoanele cu sindrom de picioare neliniștite ușor până la moderat se poate schimba stilul de viață, cum ar fi începerea unui program regulat de exerciții fizice, stabilirea unui program de somn și eliminarea sau scăderea consumului de cofeină, alcool și tutun.

Alte tratamente non-medicamentoase pot include: masaj pe picioare, băi calde, setarea unor obiceiuri mai bune de somn.

Medicamentele pot fi utile în tratamentele sindromului picioarelor neliniștite, dar aceleași medicamente nu sunt utile pentru toată lumea. De fapt, un medicament care ameliorează simptomele la o singură persoană îi poate agrava simptomele altuia. În alte cazuri, un medicament care funcționează o perioadă de timp poate să își piardă eficiența în timp.

Sindromul picioarelor neliniștite este, în general, o condiție pe toată durata vieții, pentru care nu există niciun tratament. Cu toate acestea, terapiile curente pot controla tulburarea, pot reduce simptomele și pot spori perioadele de somn odihnitor. Simptomele se pot agrava treptat odată cu vârsta, deși declinul poate fi oarecum mai rapid pentru persoanele care suferă de o afecțiune asociată. Unele persoane au remisiuni – perioade în care simptomele scad sau dispar pentru zile, săptămâni, luni sau ani – deși simptomele reapar în cele din urmă. Dacă simptomele sindromului picioarelor neliniștite sunt ușoare, nu produc disconfort semnificativ în timpul zilei sau nu afectează capacitatea individului de a adormi, condiția nu trebuie tratată.

Ca și alte tipuri de exerciții fizice, exercițiile de yoga și întindere s-au dovedit a avea beneficii pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite. Un studiu de opt săptămâni din 2013, efectuat pe 10 femei, a constatat că yoga a contribuit la reducerea simptomelor acestui sindrom. De asemenea, a contribuit la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului, ceea ce ar putea îmbunătăți somnul. Și un studiu din 2012 a arătat că yoga a îmbunătățit somnul la 20 de femei cu sindromul picioarelor neliniștite.

Un alt studiu a arătat că exercițiile de întindere au adus îmbunătățiri semnificative în simptomele sindromului la persoanele aflate în hemodializă.

A fost demonstrat că împachetarea picioarelor ajută la ameliorarea simptomelor acestui sindrom. Înfolierea picioarelor pune presiune asupra anumitor puncte de pe talpa piciorului. Presiunea trimite mesaje către creier, care răspunde prin a spune mușchilor afectați de SPN să se relaxeze. Acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor. În urma unui studiu efectuat în 2013 cu 30 de persoane care au utilizat împachetarea pentru picioare timp de opt săptămâni s-au constatat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor SPN și ale calității somnului. Împachetarea pentru picioare este recomandată numai pe bază de prescripție medicală.

Dacă veți considera acest articol util, apreciez faptul că îl veți da mai departe, ca să se folosească cât mai multă lume de această informație.

Dacă vă plac articolele mele din seria de Sănătate, să știți că puteți urmări rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog. Și chiar puteți să propuneți subiecte pe care să le dezvoltăm împreună, ce ziceți? 🙂

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.