Categorii
Blog Food and nutrition

Sos pesto de leurdă cu paste fără gluten

Sper că veți înțelege rețeta asta: nu e de paste fără gluten cu sos pesto de leurdă, ci e de sos pesto de leurdă cu paste fără gluten. Adică e despre sosul pesto de leurdă și nu despre pastele fără gluten. Putea la fel de bine să fie despre pâine prăjită cu sos pesto de leurdă sau de pilaf cu pesto de leurdă sau cous cous cu leurdă. Sau de orice cu leurdă, că nu mai pot de poftă de când am descoperit planta asta. Imaginați-vă că e trecut de ora 22.00 când scriu pe blog despre ea și prelucrez pozele și că nu mai pot de poftă pe tastatură. Și că singurul lucru care mă împiedică să dau buzna peste frigider e că m-am spălat deja pe dinți. Iar purtătorii de aparate dentare știu că e mai greu să te speli pe dinți decât să gătești. Așa că las pe mâine dimineață borcanul și mă ocup cu scrisul. E mai fără calorii și fără alte 15 minute la oglindă cu periuța interdentară în acțiune. 🙂

Deci ce e cu leurda asta și cum arată

Pe scurt, e o plantă înrudită cu usturoiul, are frunzele şi tulpinile cu gust şi un miros puternic de usturoi. Se pare că se găsește în pădurile de stejar, fag sau frasin, iar proprietățile ei sunt spectaculoase, le depășesc pe ale usturoiului. Această vestitoare a primăverii (ce ghiocel, forget about it, nu e de mâncare), are o influență benefică asupra sistemului digestiv și imunitar, asupra inimii și chiar pentru procesul de îmbătrânire, spun experții.

Așadar, în primăvara aceasta se poartă leurda, nu vă feriți de mirosul ei puternic! Îl veți purta mai ușor decât pe cel de usturoi, chiar și organismul îl tolerează altfel, veți vedea că respirația nu e atât de neplăcută. O salată pe zi, timp de câteva zile, sigur o să vă energizeze și vă va da alt suflu! Salata se prepară simplu, cu 1/2 lingură ulei de măsline, 1 lingură de zeamă lămâie, sare și piper după gust.

Iat-o, pe ea, vedeta!

sos de pesto

sos de pesto

sos de pesto

Sosul pesto de leurdă – ingrediente și mod de preparare

Sosul pesto clasic e cu busuioc și rețeta lui e în acest articol despre sosuri, despre care cred că știți deja. De data asta, am jefuit piața și cu 8 lei am luat 10 legături de leurdă. Le-am folosit pe toate la sos, trebuie să mai luăm și pentru salată. Îmi propun o cură de măcar o săptămână în primăvara asta.

Așadar, lista ingredientelor pentru un borcan de 300 grame de pesto de leurdă:

  • 10 legături de leurdă;
  • 160 ml lei de măsline;
  • 60 grame parmezan;
  • 50 grame semințe pin;
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie;
  • sare și piper, după gust.

Nu vreau să vă tai pofta și cheful, însă e un sos destul de intens caloric, uitați-vă doar la cât ulei de măsline are și parmezan și semințe de pin. Deci nu, nu mâncați tot borcanul singuri la masă! E aceeași poveste ca la untul de arahide, dacă vreți. Cu măsură, vă rog, să nu avem vorbe că Florina a dat liber la sos pesto! 🙂 E sos, deci e cam condiment. Se pune în mâncare cu zgârcenie!

Mod de preparare:

  • Am spălat leurda;
  • I-am tăiat cozile;
  • Am tăvălit un pic în tigaie semințele de pin (mă mir că au supraviețuit, că ne-am bătut pe ele, nu mai știam cum să ne punem piedică unii altora, atât de mult ne plac!!);
  • Am pus în blender totul, iar parmezanul l-am ras mare (nu l-am ras de pe masă, l-am ras deasupra cănii blenderului);
  • Am mixat până am obținut sosul;
  • Am pus tot sosul într-un borcan de iaurt de 300 grame;
  • Ne-am contrazis deasupra cănii, care o linge de restul rămas lipit acolo. A câștigat cel mai mare, care a spălat și cana. 🙂

Sorry, cred ca unele pozele lipsesc, dar am avut treabă cu mâncatul din cana de blender.

Am uitat să zic că pastele fără gluten au fiert 10 minute și că, la final, am tăvălit câteva linguri de pesto în ele. Nu e porție pentru o masă, ci pentru 2-3 mese de copil. Am ras și niște parmezan deasupra, dar în foto această operațiune nu a avut loc. Că nu mai putea copilul de poftă!

pesto de leurdă

pesto de leurdă

pesto de leurdă

pesto de leurdă

Deci, cu plăcere!

Rețete și idei în bucătărie

Aici este secțiunea de pe blog unde apar, din când în când, diferite rețete pe care le încercăm împreună acasă. Sau la Food for Brain, aici. Aș vrea să vă gătesc mai des, dar na, cineva mai trebuie să facă și consiliere (aici despre Fit for Spring), să scrie zilnic pe blog, să continue Turul Restaurantelor, să facă review-uri de pensiuni de wellness&spa, să mai țină și câte un training Food for Brain, să mai filmeze, să mai editeze poze sau video-uri, să mai facă vizite pe la fabrici sau prin piețe sau să plece în Maratonul Magazinelor și Produselor sau să vă scrie povești la categoria Nutriționistul Recomandă. Ah, am uitat de Jurnalul de începător la sală. Deci, mă iertați, da? 🙂

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.