Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Tot ce trebuie să știm despre spălarea hainelor copiilor

Deschid ușa la terasă și văd uscătoarele de rufe cum mă privesc amenințător. Închid repede, înfricoșată. Întru în baie, unde îmi pică ochii pe coșurile de rufe murdare. Ies repede, cu pulsul ridicat. Întru în dressing, de unde coșurile cu rufe pentru călcat mă iau la rost. Trântesc toate ușile, închid ochii și aproape cad pe scări. Ajunsă în living cu pulsul 100 și cu respirația sacadată aud: ”Ce e dragă, te ajut cu ceva?” Soțul, liniștit, privește un documentar pe canalul lui preferat. Se relaxează, după culcarea copiilor. Eu sunt în aceleași haine cu care am ajuns la 6 acasă. ”Da, normal că poți să mă ajuți”, bombăn, în timp ce îmi strâng hainele mai bine pe mine. Prima oară când a sortat singur haine și le-a spălat, am avut următorul rezultat: super slipii mei de plajă de culoare galbenă au ajuns maro, 2 tricouri pe care dădusem un salariu puteau fi purtate de bebeluși și miroseau a mâncare (se însoțiseră pe traseu cu prosoapele de la bucătărie), iar lenjeria de pat de la bunica lui era aproape neagră și adio broderie imaculată. A fost și ultima oară când s-a mai atins de rufele noastre. Dar despre spălarea hainelor copiilor vă povestesc azi, nu despre acestea.

Așadar, sortat, spălat, uscat, călcat. Toate operațiuni în sine, care durează și pentru care e nevoie de maximă concentrare. Toate, din timpul femeii, că e clar că nu e treabă de bărbat. Haine colorate, haine albe, lenjerii, haine de copil mic, hainele unui copil alergic, lenjerie intimă, prosoape de bucătărie. Mă iau cu mâinile de păr! De cealaltă parte, mama îmi povestește cât de bine trăim noi acum, apăsând pe un buton, după care mașina își face singură treaba. Pe vremuri, ea trebuia să încalzească apa, să fiarbă rufe toată ziua și să stea în aburi, uneori pe întuneric (cine nu știe cum trata poporul răposatul dictator?). Iar bunica mai trebuia să facă și focul la plita din bucătărie, ca să poată desfășura toate aceste operațiuni. Uh, ce vremuri bune trăim!

Hainele la distanță de 19 ani de căsnicie, 10 ani de la primul copil și 2 ani și jumătate de la al doilea

Pf, în tot acest timp, prin casele unde am locuit noi s-au perindat haine care mai de care mai frumoase, mai pricopsite, mai colorate sau cu țesături mai sensibile. Cămăși sau lenjerie intimă de reviste. Body-uri de bebeluși de la care nu îți puteai lua privirea. 4 mașini de spălat ne-au trecut pragul și noi tot nu am reușit până acum să o alegem pe cea perfectă. În continuare mașina noastră de spălat zici că își ia zborul de pe Otopeni la momentul centrifugarii, programele ei tot sunt prea lungi pentru răbdarea mea grea încercată, tot nu am program pentru copii mici, încă nu am găsit o mașină care să spele concomitent hainele colorate, de care să nu mă mai împiedic prin casă și, mai ales, încă nu am găsit o soluție pentru uscare! În fine, sunt eu pricinoasă și mi-aș dori să le scot direct din cuva și să le pot pune pe mine sau pe copii, fără alt efort. Și să am nu doar haine curate, ci să și pot proteja copiii de alergii și de bolile sezonului rece.

Experiența mea cu spălarea hainelor copiilor – informații utile

La primul bebe, spălam la 60-90 de grade separat toate rufele lui bebe, pentru că e temperatura la care 90% dintre bacterii mor. Citisem deja că la 30-40 de grade, chiar dacă hainele lui bebe se spălau, bacteriile nu numai că nu erau distruse (doar 6% din ele), dar erau încurajate să se și multiplice. 

Așa că spălam non stop, uscam afară, cât mai în lumina soarelui (alta metodă bună pentru dezinfectare), aveam grijă să nu le țin nici în cuva după spălare și nici pe uscător (să nu se umple de praf). Călcam imediat, la cea mai înaltă temperatură, tot tot – de la șosetele sau căciulițe, tocmai în scopul dezinfectării țesăturilor.

Ce am mai aflat între timp despre spălarea hainelor și e important:

  • Dacă spălăm hainele la 60 de grade, ele nu mai au nevoie de dezinfectarea pe care călcatul le-o oferă. De fapt, de aceea călcam eu toate hainele lui bebe, nu pentru aspect;
  • 0,500 ml de oțet aruncat în cuva mașinii o dată pe lună ajută la curățarea calcarului (ca să nu mai folosim pastile anticalcar) și deci prelungește durata ei de viață; eu las peste noapte această cantitate în cuva, după care rulez mașina la programul maxim – 90 grade, fapt care ajută și la eliminarea bacteriilor, acarierilor și microbilor care se strâng în cuva, de genul celebrelor E-coli, stafilococ auriu etc;
  • Nu lăsați niciodată rufele să poposească în mașina de spălat după ce s-a finalizat ciclul! Din păcate, mie mi s-a întâmplat să spăl vineri și să scot rufele din cuvă chiar și luni dimineața. Și nu, nu pentru că scriam pe blog, ci pentru că am plecat peste weekend și am uitat pur și simplu, printre toate cererile copiilor. Sau pur și simplu pentru că cineva închidea cuva la mașină și, din nou, uitam că acolo e ceva ce trebuia să vadă lumina soarelui urgent. Motivul pentru care nu e bine sunt bacteriile despre care vorbeam, chiar dacă rufele sunt după ciclul de spălare;
  • Putem folosi orice detergent pentru spălat, atâta timp cât ciclul de clătire este dublat;
  • Nu folosiți balsam de rufe pentru hainele copiilor, mai ales până la 3 ani, din cauza potențialului lui alergenic (există alte opțiuni – vedeți mai jos);
  • Țesăturile hainelor se pot distruge în timpul spălărilor repetate, dar sunt unele funcții ale mașinilor care le protejează;
  • E diferență între spălarea cu apă și spălarea cu abur – aceasta pătrunde în profunzime în țesături și ajută la o mai bună igienizare a rufelor prin eliminarea bacteriilor și alergenilor; moleculele de abur sunt mai mici decât cele de apă, mai fierbinți și mai active, fapt care permite ca aburul să intre mai ușor decât apa în spațiul dintre fibre și să dizolve murdăria, să îndepărteze mirosurile și să distrugă alergenii.

℗ Dragile mele, cred că nu mai are rost să vă întreb ce își doresc cel mai mult femeile mame. Nu, nu să mănânce tot ce vor fără să se îngrașe! Își doresc haine curate, care să nu se distrugă repede la spălat și care să se dezinfecteze singure. Și își mai doresc să își poată proteja copiii de alergii și de bolile sezonului rece!

AICI este un video super simpatic cu visul meu cel mai mare. 🙂

spălarea hainelor copiilor

Ei bine, dragile mele, acum dorințele ne pot fi indeplinite cu funcția Steam a mășinii de spălat LG, care tocmai de îngrijirea delicată a țesăturilor se ocupă. Utilizarea abururului în procesul de spălare e cea mai mare invenție a mașinilor de spălat LG Steam: scapă mamele de grijile dezinfectării, elimină alergenii și bacteriile, în programele de clătire și centrifugare. 

Se pare că British Allergy Foundation a făcut niște teste care au demonstrat că mașinile de spălat LG elimină în proporție de 99.9% alergenii prezenți în haine, ceea ce ajută persoanele alergice și igienizarea hainelor de bebeluși sau de copii mici. Închid ochii și îmi imaginez deja cum apăs eu pe butonul Allergy Care al acestei mașini de spălat și uit de grijile respective! Pentru o mamă cu un copil alergic este cel mai mare vis!  

spălarea hainelor copiilor

Nu mă trezesc din vis, până nu activez o funcție la fel de utilă: “Steam refresh”– pun hainele în cuvă, apăs butonul, iar mașina le reîmprospătează și le reduce cutele în mai puțin de 20 de minute. E cea mai bună metodă pentru hainele soțului, care își aruncă în șifonier câte un tricou purtat 1 oră pe afară și bineînțeles că îl compromite total. Așadar, va putea pune tricoul la mașină și în 20 de minute e numai bun de purtat din nou. 

spălarea hainelor copiilor

spălarea hainelor copiilor

spălarea hainelor copiilor

Să vă mai zic de uscătorul încorporat? De când m-am mutat, uscarea rufelor a devenit cea mai mare problemă. Ai zice că un spațiu mai mare nu are astfel de probleme. Însă eu nu am nicio terasă acoperită. Prin urmare, iarna sau când plouă trebuie să fac uscarea în casă. De multe ori și vara, pentru că păsările își fac de cap deasupra grădinii. Am vrut să îmi iau doar uscător, din păcate însă, un uscător separat este chiar mai scump decât o mașină cu uscător. Prin urmare, mă uit cu jind la modele LG, care au uscător încorporat: deci economie de spațiu și de buget. Mai mult, nici nu trebuie să scoatem rufele din mașină, ele trec singure de la ciclul de spălare la cel de uscare. Iar noi nu trebuie decât să le scoatem la final din mașină și să le punem în dulap. Visul oricărei femei, nu-i așa?

Dar cine nu e interesat de economie? Când într-o casă sunt atâtea electrocasnice, normal că vrei să consumi cât mai puțină apă și energie. Modelele LG sunt dotate cu tehnologia Eco Hybrid. Acest lucru înseamnă că uscarea poate fi atât convențională (cu apă – normal dry), pentru uscare rapidă și consum redus de energie, cât și uscare Eco Dry (cu aer) – pentru consum redus de apă. Așa că, în funcție de ce vreți să economisiți, alegeți voi tipul de uscare. 

Nu e nevoie să folosim balsam la spălarea hainelor copiilor, căci opțiunea Steam Softner lasă hăinuțele moi și catifelate. 

Motorul Direct Drive face ca mașina să nu mai pară un elicopter în misiune (deci stabilitate, zgomot și vibrații minime), oferă consum redus de energie și apă, ne avertizează când am depășit încărcătura maximă de rufe, are 10 ani de garanție. Păi cine folosește o mașină mai mult de 10 ani, nu-i așa?!

Pentru oamenii ocupați, aplicația Smart Think permite controlul de la distanță: adică de la birou să dați start mașinii pentru a-și face treaba, iar când ajungeți acasă să puneți rufele în dulap. Tot aplicația ne arată toate datele despre mașină, mai ales consumul care e atât de important. Cu ajutorul aplicației Smart Diagnosis, utilizatorii pot identifica orice problemă minoră înainte că această să devină majoră. 

spălarea hainelor copiilor

Ce mai pot să zic? Doar că îmi pare rău mi-am luat mașina de spălat acum 1 an, când m-am mutat. Dar trebuie să gândesc o soluție, căci nu sunt deloc împăcată cu alegerea de atunci, acum că am  aflat despre atâtea funcții pentru nevoile mele: uscare, motor silențios, haine curate, dar și protecție împotriva alergiilor și bolilor sezonului rece, împrospătarea hainelor și, mai ales, toate acestea cu un consum redus de timp și apă. 

spălarea hainelor copiilor

Voi vă mai gândiți, da?

Rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING este o rubrică dedicată vouă, cu informații utile și experiențe personale, gândite ca să vă ajute și să vă inspire.

Sursa foto: arhiva personală

2 răspunsuri la “Tot ce trebuie să știm despre spălarea hainelor copiilor”

Partea cu uscatorul e minunat. E cam ce caut si eu. Am doi copii mici si spal rufe intr-o mare veselie si spatiul de pe balcon e mic. Legat de sortarea rufelor, exista la DM si poate si in alte parti niste servetele pe care le pui in cuva si impiedica transferul culorilor intre haine.

Da, asa e, le stiu si eu, dar nu stiu cum fac ca mereu uit de ele. Plus ca stau cu frica. :)) Mi se pare ireala ideea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.