Peste câteva zile este Crăciunul și e bucurie mare. Pe lângă cadouri, în tradiția noastră mâncarea s-a păstrat delicioasă și sunt puțini cei care nu sunt atrași de gustul acesteia. Săptămâna trecută am fost la Medika TV și am povestit timp de o oră cu moderatoarea despre cât de binecuvântați suntem noi printre europeni, pentru mâncarea tradițională cu care avem ocazia doar o dată pe an să ne delectăm la masă. Simona mi-a spus că am fost cam blândă în emisiune, că oamenii cumva au tendința să mănânce mereu de sărbători mai mult și au nevoie de îndrumare ca să mănânce mai puțin. Mâncatul de sărbători însă e o poveste aparte și nu e totul atât de simplu precum am dori.
Să vă spun ceva: eu cred că sunt mulți cei care nu vor să audă de la mine cum să mănânce într-o perioadă a anului în care vor să se bucure alături de familie și de prieteni. Eu îmi fac datoria de nutriționist să comunic pe tema aceasta, mai ales că sunt doritori care vor să afle despre combinații potrivite și greșeli de evitat. Și, mai ales pentru că la noi sărbătorile se petrec cam 2 săptămâni, de la Crăciun la sf. Ion. Iar dacă o masă nu face diferența nici la confort digestiv și nici la numărul de kilograme, 20 de mese sigur o fac. Ceea ce sabotează obiectivele de slăbit/menținere/confort digestiv/sănătate etc.
Atenție la mâncare ca singura distracție de sărbători
Din păcate, se pot acumula kg, mai ales dacă singura distracție în perioada aceasta sunt mesele și petrecerile cu mâncare și totul se desfășoară în jurul mâncării. Deci dacă ar fi să fac o recomandare ar fi chiar aceasta: să planificăm activități diverse și cât mai multe în afara casei. Pot fi plimbări, poate fi sala de sport, pot fi sporturi de iarnă, vizitat târguri, joacă în aer liber cu cei mici.
Mare grijă dacă ați ținut post
O provocare pentru masa de Crăciun cu potențial de probleme digestive poate fi chiar postul, pentru cei care au optat să țină tot postul Crăciunului. Sigur că nu dăm vina pe post, însă trebuie să fim conștienți de faptul că cei mai mulți dintre noi mănâncă în post junk food – adică preponderent cartofi prăjiți și covrigi. Poate exagerez și generalizez, însă știu sigur că eu am învățat femeile să mănânce de post/vegan, pentru energie și diversitate de nutrienți, pentru că efectiv nu știau cum să mănânce.
Prin post, mare parte din noi trecem cu supraconsum, în general de grăsimi nesănătoase și de prea multe făinoase, deci clar dezechilibru. Sau suferim de restricție calorică severă, ceea ce influențează mult modul cum abordam mesele de sărbători. Nu este de mirare deci că avem toate șansele să ne fie rău și astfel să ni se ruineze și bucuria de care avem nevoie zilele acestea. După o perioadă în care am mâncat puțin și sărac în nutrienți, un aport prea mare alimentar și diversitatea, mai ales la aceeași masă, ne poate pune mari probleme.
Vă invit să vă gândiți dacă și pentru voi este așa!
Mâncatul de sărbători – între menținerea rutinei și planificare
Am să fiu onestă cu voi: dacă vrem ca mesele de sărbători să nu ne perturbe în niciun fel echilibrul, ideea de bază e să ne păstrăm rutinele. Poate nu 100%, dacă nu ne permite contextul, însă măcar 80% ar fi bine. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că mâncăm cam la aceleași ore, mergem la culcare la orele noastre obișnuite de somn și, pe cât se poate, nu încercăm pentru prima oară alimente noi. Nu de alta, dar să nu avem surprize că nu sunt tocmai binevenite pentru stomacul nostru.
Cine face sport, de exemplu, știe ce spun. Pentru că efectiv nu poate lăsa o zi să treacă fără să nu iasă la alergare sau fără să nu își facă work out-ul. Cam așa e și cu mesele. Desigur, pentru cine contează și cine are pe lista valorilor sale wellbeingul și nutriția echilibrată.
Câteva vorbe despre planificare acum. Știu, poate ziceți că nu e distractiv deloc să planifici până și în vacanță. Însă pentru cei tentați de multe mese în familie, cu rudele sau cu prietenii, este musai să planificați mâncatul de sărbători.
Ce înseamnă să planifici mâncatul? Pur și simplu să știi unde vei lua mesele și, pe cât posibil, ce va fi de mâncare acolo. Nu, argumentul ”îmi e rușine să o întreb pe mătușa cu ce ne așteaptă de mâncare ” nu stă deloc în picioare. Sunt multe căi de a afla, puneți-vă creativitatea la încercare. 🙂
Altfel, la final de zi sau de zile, vă veți simți plini și nu e de mirare, dacă înainte nu ați făcut un calcul de genul: mănânc la mama sarmale azi, la soacra piftie mâine, la nașa salata de boeuf de Sf Ștefan și la Revelion tiramisu. Toată lumea va îmbia, iar voi veți fi tentați să mâncați, pentru că oricum nu se știe dacă la următoarea vizită veți găsi un fel de mâncare preferat.
Ce și cum să mâncăm
Încercați să însoțiți fiecare masă de fibre – din salate cu frunze verzi, legume gătite sau crude, murături (probiotice) și fructe, preferabil între mese.
Nu mai mâncați și pâine, dacă vă place cozonacul și sigur îl veți alege la desert.
Alegeți proteinele animale cu grijă, mesele tradiționale românești abundă în carne de porc, în special, ceea ce vă poate ridica probleme, mai ales dacă ați ținut și post.
Renunțați la aperitive – sau cel puțin, nu de la prima masă – sunt pline de grăsimi (salatele de tot felul cu maioneze, de ex.) și deci de calorii, plus că vi se poate apleca ușor.
Nu mâncați dulce pe stomacul gol – deci nu cozonac la mic dejun, ca să nu vă ridicați glicemia de la prima oră a dimineții, pentru ca va fi dificil de ținut pofta de dulce pentru tot restul zilei.
Evitați la aceeași masă combinația: alcool, grăsimi, zahăr.
Umpleți farfuria și nu mai reumpleți, mâncați încet și cu atenție pe mâncare, puneți jos tacâmurile, acordați atenție conversației cu ceilalți.
Să includem o sursă de proteine și grăsimi sănătoase la fiecare masă. De exemplu: o porție de friptură de mărimea unei palme, jumătate din farfurie cu legume fără amidon și verdețuri (proaspete sau gătite).
Putem opta la mic dejun pentru caltaboș, de exemplu și tobă – câteva feliuțe și castravete sau ridiche, cu o felie de pâine și puțin muștar și chiar un ou.
La prânz putem mânca sarmalele și la cină o ciorbiță, cu mult zarzavat. Sau o friptură cu legume crude/gătite la cuptor sau pe grătar.
Restul de bunătăți pot rămâne pentru zilele următoare, cum ziceam despre planificare.
Cât de sănătoasă e mâncarea noastră tradițională
Am primit la emisiune această întrebare, care m-a surprins foarte tare. Dragii mei, nu cred ca putem spune ca mâncarea tradițională e nesănătoasă, la modul general. Depinde de foarte mulți indicatori: starea noastră generală de sănătate, obiceiurile de consum, modul de preparare, cantitățile consumate, combinațiile etc.
Dar, în general, pentru că mai toate tradiționalele se bazează pe carne de porc, da, poate pune probleme sistemului nostru digestiv. Însă plecăm de la premisa că nu mâncăm săptămâni întregi un astfel de meniu.
Atenție însă, toți cei care au indicații medicale și care nu trebuie sub nicio formă să consume anumite alimente – restricția rămâne restricție și nu se fac excepții. De asemenea, doamnele care au probleme hormonale și urmează anumite reguli în acest sens și ele trebuie să rămână pe drumul lor.
Luna decembrie pentru femei e importantă și din alt punct de vedere
Ladies, dacă simțiți că vă dă târcoale sindromul ”what the hell”, eu zic să vă gândiți de 2 ori înainte de a-i da curs. Adică acel sindrom care vă îndeamnă să mâncați oricât și orice, că oricum nu mai contează, sunt sărbătorile și oricum meritați că ați muncit tot anul etc. Știți voi, acea voce din interior care ori e excesiv de rigidă ori foarte permisivă.
Doar să aveți în gând că modul cum vă purtați cu voi și cu al vostru corp în decembrie se va simți din plin în ianuarie. Adică în ianuarie veți resimți efectele dulciurilor în exces de sărbători, ale nopților nedormite, dozelor de alcool prea multe și ale excesului, în general. Se va simți în sindrom premenstrual accentuat, în menstruații abundente și prelungi, în starea de spirit deloc prietenoasă, starea de preaplin și corp greoi, articulații dureroase și inflamate.
Motive în plus pentru a reciti ce am scris mai sus? Mâncatul de sărbători poate fi simplu, dacă ne facem un plan și ne dorim să ne ținem de el.
Mâine vă scriu despre mâncatul emoțional de sărbători, care este atât de întâlnit la oameni de pretutindeni.
Îmbrățișări și decizii înțelepte!
Un răspuns la “Strategii pentru mâncatul de sărbători”
[…] în felul acesta se creează terenul propice pentru mâncatul emoțional. Este o perioadă în care tentațiile culinare sunt la tot pasul, iar stresul, bucuria și alte emoții pot conduce adesea la consumul excesiv de […]