Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Exercițiile Kegel – ce sunt și care sunt beneficiile lor

Exercițiile Kegel își au rădăcinile în munca medicului ginecolog Arnold Kegel, care a început să studieze și să dezvolte aceste exerciții în anii ’40. Dr. Arnold Kegel a fost un pionier în domeniul sănătății reproductive și a observat că femeile care practicau exerciții specifice pentru întărirea mușchilor pelvieni aveau beneficii semnificative în ceea ce privește incontinența urinară și alte probleme asociate cu slăbirea acestor mușchi.

Deși exercițiile Kegel au fost inițial dezvoltate pentru a trata problemele postpartum, ele au câștigat popularitate și au fost recomandate pentru o gamă mai largă de probleme de sănătate pelviană și reproductive. În prezent, aceste exerciții sunt recunoscute și practicate în întreaga lume, și sunt recomandate atât pentru prevenție, cât și pentru tratarea unor condiții existente.

Este important să menționăm că, deși Arnold Kegel a fost pionierul acestor exerciții și le-a promovat inițial în anii ’40, conceptul de a întări mușchii pelvieni pentru îmbunătățirea sănătății reproductive nu este unul nou. În diverse culturi, anumite practici asemănătoare au fost utilizate de-a lungul istoriei pentru a menține sănătatea pelviană. Cu toate acestea, contribuția lui Arnold Kegel a jucat un rol semnificativ în popularizarea și standardizarea acestor exerciții în practica medicală modernă.

Anatomia mușchilor pelvieni

Pentru a înțelege importanța exercițiilor Kegel, este esențial să cunoaștem anatomia mușchilor pelvieni. Acești mușchi formează un set de țesuturi care susțin organele pelvine, inclusiv vezica urinară, uterul și rectul. Slăbirea acestor mușchi poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară, prolapsul organelor pelvine și disfuncții sexuale. Este o tendință naturală ca odată cu procesul de îmbătrânire să aibă loc slăbirea acestor mușchi.

Cum se realizează exercițiile kegel

Exercițiile Kegel sunt relativ simple și pot fi efectuate oriunde și oricând. Am un ghid simplu pentru voi, pentru a începe:

  1. Identificarea mușchilor potriviți: Pentru a identifica mușchii pelvieni, oprește fluxul de urină în timpul unei vizite la toaletă. Mușchii pe care îi folosești pentru a realiza acest lucru sunt cei care trebuie întăriți.
  2. Poziție corectă: Stai sau culcă-te într-o poziție confortabilă. Poți alege să stai pe scaun, să te întinzi pe spate sau să fii în picioare.
  3. Strânge și relaxează: Contractează mușchii pelvieni timp de 5 secunde, apoi relaxează-i pentru 5 secunde. Repetă acest ciclu de 10-15 ori de 3-4 ori pe zi.

Eu mi-am făcut o practică în acest sens când merg cu mașina. Dus-întors, nu ezit să îmi fac setul de exerciții și acest lucru se simte deja. Iată mai jos cum.

Beneficiile exercițiilor Kegel

  1. Prevenirea incontinenței urinare: Prin întărirea mușchilor pelvieni, exercițiile Kegel pot reduce sau preveni incontinența urinară, o problemă frecventă, în special la femeile care au născut, dar și la femeile care au trecut de menopauză.
  2. Îmbunătățirea vieții sexuale: Exercițiile Kegel pot spori sensibilitatea și plăcerea în timpul actului sexual, atât pentru femei, cât și pentru partenerii lor. Mușchii pelvieni mai puternici pot facilita orgasmele și îmbunătăți calitatea vieții sexuale.
  3. Prevenirea prolapsului organelor pelvine: Slăbirea mușchilor pelvieni poate duce la prolapsul organelor pelvine. Exercițiile Kegel pot contribui la menținerea tonusului muscular și la prevenirea acestui tip de probleme.
  4. Recuperare postnatală: Femeile câte au născut pot beneficia în mod deosebit de exercițiile Kegel pentru a-și întări mușchii pelvieni slăbiți în timpul sarcinii și al nașterii.
  5. Ameliorarea disconfortului menstrual: Unii practicanți susțin că exercițiile Kegel pot ajuta la reducerea disconfortului menstrual și a crampelor asociate cu acesta.

Concluzii

Exercițiile Kegel nu sunt doar o modalitate de a întări mușchii pelvieni, ci și o investiție în sănătatea și starea de bine generală a femeilor. Practicate cu regularitate, aceste exerciții pot aduce numeroase beneficii, de la prevenirea problemelor de sănătate la îmbunătățirea vieții sexuale. Înainte de a începe orice program de exerciții, este recomandabil să consulți un profesionist medical pentru a primi sfaturi personalizate și a asigura că exercițiile Kegel sunt potrivite pentru voi și că, de asemenea, le efectuați în mod corect.

Sursa foto: Pexels

Un răspuns la “Exercițiile Kegel – ce sunt și care sunt beneficiile lor”

Personal, am început să fac aceste exerciții după ce am aflat despre beneficiile lor. Îmi place faptul că pot fi integrate ușor în rutina zilnică, iar efectele se resimt în timp. Am observat o îmbunătățire în ceea ce privește prevenirea incontinenței urinare și, în general, o senzație de tonifiere a mușchilor pelvieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.