Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Telefonul mobil ne distruge creierul?

Telefonul mobil – acest instrument minunat de conectare în viața de zi cu zi – este bănuit că ne afectează starea de sănătate. Așa o fi? Telefonul meu mobil este extensia mâinii mele. Scriu articole în notes, mailuri în căsuța specifică, mesaje pe toate canalele de social media, comentarii tot aici și alte aprecieri. Și nu numai că scriu, dar și primesc zilnic zeci. Și voi la fel, nu-i așa? Mă surprind seara obosită, cu ochii uscați sau cu dureri de cap. Nu folosesc vocea cât folosesc funcțiile de care ziceam. Plus, am alarmă pentru dimineața. Cronometru, reportofon, tot felul de aplicații, ca și voi. E o lume întreagă la care nici nu visam în urmă cu ceva ani. Pare cool și super tehnologie. Dar mi-am stricat postura și din această cauză și probabil că voi fi mioapă în curând, că vorba aia, nu mai am chiar 20 de ani.

Telefoanele mobile sunt unul dintre puținele dispozitive care au devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi. De fapt, ele sunt aproape ca o extensie a noastră. Aproape toată lumea are un telefon mobil – un raport recent al Băncii Mondiale a declarat că cele mai sărace gospodării din lume au mai multe șanse să fie dotate cu acces la telefoanele mobile decât la toalete. 🙁 How cool is that? Deloc, aș zice. Smartphone-urile ne fac viața mult mai ușoară, dar trebuie să plătim și un preț pentru asta, nu-i așa? Am aflat primele 5 efecte negative ale telefonului mobil pentru creier, conform Doctor NDTV:

1. Radiațiile telefonului mobil au fost clasificate de către Organizația Mondială a Sănătății drept “un posibil agent cancerigen uman”. Pe termen lung, ar prezenta un risc crescut de apariție a cancerului cerebral datorită utilizării în mod frecvent.

2. Un studiu efectuat de Radiation and Nuclear Safety Authority in Finland a constatat că deteriorarea țesutului cerebral ar putea fi cauzată de radiațiile provenite de la telefoanele mobile.

3. Utilizarea telefonului mobil ar putea cauza apariția unei tumori. O instanță italiană a decis recent că utilizarea unui smartphone de către un om a provocat dezvoltarea unei tumori cerebrale benigne. El a mărturisit că serviciul său implica să-și folosească telefonul mobil timp de 3-4 ore în fiecare zi, timp de 15 ani.

4. Cercetările ar arăta că măduva osoasă a unui copil absoarbe aproape zece ori mai multă radiație decât cea a unui adult. 

5. Telefoanele noastre mobile sunt suficient de puternice pentru a accelera activitatea creierului, chiar și după doar 50 de minute de utilizare. Acest lucru arătă cât de sensibil este creierul nostru la radiațiile electromagnetice și cum acest lucru ne-ar putea afecta sănătatea pe termen lung.

Despre atenția și concentrarea noastră în prezența telefonului mobil

Întreruperile cauzate de alerte și notificări de pe mobil par logice în mintea noastră: vrem ca tehnologia să ne ajute în viața noastră ocupată, asigurându-ne că nu pierdem lucruri importante și comunicări. Eu îmi dau seama cât sunt de eficientă dacă uit telefonul în altă cameră sau dacă închid internetul și cât sunt de distrasă dacă nu o fac. Vă dați seama cum e pentru copii și adolescenți? Eu cred că nu aș fi luat niciun examen dacă la 14, respectiv la 19 ani aș fi avut telefon mobil cu acces la internet.

Aceste alerte constante distrug hormonii de stres în acțiune; bătăile inimii se înmulțesc, respirația se diminuează, glandele noastre sudoripare se deschid și mușchii se contractă.

Aplicațiile noastre profită de nevoile noastre de securitate și interacțiune socială, iar cercetătorii încep să vadă cât de periculos este pentru sănătatea noastră. Un procentaj de 89% dintre studenții de facultate raportează acum vibrații ale telefonului “fantomă”, imaginându-și telefonul că le atrage atenția atunci când nu a vibrat. Alți 86% dintre americani spun că verifică conturile lor de e-mail și social media “în mod constant”. Vă recunoașteți? Eu da! Nici nu îmi mai amintesc perioada când verificam emailul la internet cafe. OMG! Acum o fac aproape automat. În somn și la mesele în familie sunt singurele perioade când nu o fac.

Endocrinologul Robert Lustig spune pentru Business Insider că notificările de pe telefoanele noastre ne pregătesc creierul să fie într-o stare aproape constantă de stres și frică prin stabilirea unei căi de memorie a stresului. Acest lucru înseamnă că acea parte din creierul nostru care se ocupă în mod normal cu unele dintre funcțiile cognitive de cea mai înaltă ordine – cortexul prefrontal merge complet în gol și, practic, se închide.

Creierul nostru poate face doar un singur lucru într-un moment dat.

Oamenii de știință au cunoscut de ani de zile ceea ce oamenii adesea nu vor admite la ei înșiși: oamenii nu pot îndeplini mai multe sarcini în același timp. Acest lucru este valabil pentru aproape toți dintre noi: aproximativ 97,5% din populație. Celelalte 2,5% au abilități ciudate; oamenii de știință îi numesc “super-sarcini”, deoarece pot face cu succes mai multe lucruri dintr-o dată. Ei pot conduce în timp ce vorbesc la telefon, fără a compromite capacitatea lor de a gândi sau a schimba vitezele. Cică eu m-aș încadra aici, dar nu mă laud, pentru că așa se explică oboseala mea de seara….

Dar, deoarece doar aproximativ 1 din 50 de persoane sunt capabili să îndeplinească super-sarcini, restul dintre noi, muritorii simpli se concentrează într-adevăr doar pe un singur lucru la un moment dat. Asta înseamnă că de fiecare dată când ne oprim pentru a răspunde la o nouă notificare sau pentru a primi o alertă de la o aplicație pe telefonul nostru, suntem întrerupți și, cu această întrerupere, plătim un preț: ceva numit “cost de schimb”.

Uneori, trecerea de la o sarcină la alta ne costă doar câteva zecimi de secundă, dar într-o zi de slalom între idei, conversații și tranzacții pe un telefon sau computer, costurile noastre de comutare se pot adăuga și ne fac mai mult predispuși la erori. Psihologul David Meyer, care a studiat acest efect, estimează că deplasarea între sarcini poate dura până la 40% din timpul creierului nostru, altfel productiv.

Așadar, nu știu voi cum o să faceți, dar eu tot încerc să reduc timpul petrecut pe acesta. Mai exact, să îl structurez în unități de timp, ca să pot să fiu mai eficientă și să nu îmi mai obosesc creierul atât de repede.

Și, evident, îl voi ține cât de departe pot de copiii mei, pentru o vârstă cât mai înaintată!

Vă aștept la rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, cu informații interesante și de actualitate.

Sursa foto: aici

2 răspunsuri la “Telefonul mobil ne distruge creierul?”

Greșeală de traducere și adaptare. Nu știu ce a scăpat acolo. Corectat. Mulțumesc de atenționare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.