Categorii
Nature

Țesături naturale și sintetice – ce e bine de știut

Voi ce țesături preferați pentru piesele voastre vestimentare? Alegeți și țesături sintetice sau preferați să alegeți doar țesături naturale? Studiați eticheta înainte de a cumpăra o piesă vestimentară? Am văzut de prea multe ori haine alese în grabă și mai mult după aspect decât pe criterii legate de țesături.

Doar că acestea sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem atunci când ne alegem hainele, prosoapele și cearceafurile, pentru că, așa cum vă povesteam în nenumărate rânduri, trebuie să avem grijă de pielea noastră și să evităm să purtăm țesături sintetice sau realizate artificial, mai ales dacă suntem predispuse spre iritații sau boli de piele. Însă chiar dacă nu suntem predispuși, există riscul să devenim, în timp, prin expunerea la țesături sintetice. 

Știți ce tip de țesături este bine să evităm? O listă scurtă a principalelor cele mai importante de evitat arată așa:

  • Acrilic
  • Poliester
  • Rayon
  • Acetat
  • Triacetat
  • Nylon

De asemenea, orice altă piesă vestimentară etichetată ca fiind rezistentă la șifonare/ a nu se călca/rezistentă la pete/ ignifug/ anti-molii este, garantat, tratată cu produse chimice artificiale.

Textilele sintetice sunt produse folosind substanțe chimice create de om, în timp ce textilele naturale, cum ar fi bumbacul, cânepa sau lâna își au originea în natură. Așa că, îmbrăcămintea sintetică este mult mai iritantă pentru piele, fiind fabricată din chimicale.

Ingrediente precum formaldehidă, coloranți petrochimici, agenți de fixare a coloranților precum metale grele, ignifugi, substanțe chimice perfluorurate (substanța chimică dăunătoare din vasele de teflon), sifon caustic și acidul sulfuric sunt frecvent utilizate în producția de textile, în special în produsele textile sintetice.

Haideți să vedem însă care sunt țesăturile 100% naturale, prietenoase cu pielea noastră. Feriți-vă de amestecurile de material textil. 50% poliester este încă suficient pentru a provoca iritații. Căutați materiale 100% naturale!

Una dintre țesăturile complet naturale și apreciate este lâna, însă, purtată direct pe piele, poate cauza mâncărimi sau iritații. De aceea, este recomandat sa purtați o bluză subțire sau un maiou pe sub un pulover de lână.  

Cele mai sigure țesături naturale care nu irită sunt:

Poate nu ați auzit prea mult de TENCEL, însă, în străinătate, există chiar o linie de îmbrăcăminte fabricată din TENCEL și infuzată cu zinc, care nu doar că nu irita pielea absolut deloc, ba chiar calmează afecțiunile cronice ale pieli, reduce mâncărimea și îmbunătățește calitatea somnului atunci când este purtată peste noapte, timp de trei nopți consecutiv! How cool is that?

Pentru că pielea și corpul nostru merită ce e mai bun – iubire, protecție și îngrijire – Tencelul este una dintre cele mai potrivite fibre naturale pe care ar trebui să le purtăm. 

TENCEL este denumirea comercială pentru un tip de lyocell și prima fibra produsă din celuloza de masă lemnoasă, a cărei funcționalitate se bazează pe nanofibre. Tencelul, datorită compoziției sale, cuprinde o serie de alte proprietăți pe care le întâlnim la alte fibre: este absorbant ca bumbacul, moale ca mătasea, cald ca lâna, proaspăt ca inul și rezistent ca poliesterul. În plus, are o rezistență excelentă, se șifonează greu, se spală ușor și se vopsește și imprimă bine. 

Comparativ cu bumbacul, Tencelul are o putere de absorbție cu 50% mai puternică, asigurând condiții termice optime pentru piele și fiind ideal pentru pielea sensibilă. Și, datorită proprietăților sale naturale, Tencelul oferă și garantează sănătatea pielii, combătând eficient răspândirea bacteriilor.  

În România, am găsit haine din Tencel la Reserved, Oysho și Orsay. Voi purtați haine din Tencel? De unde le achiziționați?

Mai știți voi alte țesături naturale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.