Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cele mai bune vase pentru gătit sănătos – o investiție pe viață ℗

Când ne-am mutat acum 3 ani în casă nouă, ne-am bucurat de o bucătărie mai mare decât cea pe care o aveam la apartament. Desigur, ne-am luat și un set nou de vase de inox – ce părea mai bun din oferta de pe piață. Citisem cu câțiva ani în urmă una din cărțile Ligiei Pop, care îmi deschisese ochii asupra diferitelor tipuri de vase în care putem găti și la ce riscuri ne expunem cu unele dintre ele. Însă, în continuare mi se părea că oferta de pe piața noastră e destul de limitată și e greu să găsesc vase care să întrunească toată condițiile mele: să fie și din materiale care să nu elibereze metale grele în mâncare, să și dureze în timp (și voi aruncați anual o mulțime de oale, cratițe și tigăi?) și cu care să pot găti repede și să păstrez cât mai mulți nutrienți. Anul acesta însă m-a adus mai aproape de dorința mea de a găti mai sănătos și mai simplu decât oricum o făceam, precum și mai repede. 2020 este anul în care am făcut cunoștință cu sistemele de gătit Saladmaster, care sunt total diferite față de ce am cunoscut eu până acum. Și care am descoperit că sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos.

Dacă ați urmărit postările mele de pe Facebook, locul unde am fost mult mai activă în această toamnă, ați văzut câteva rețete pe care le-am făcut în vasele de la Saladmaster. De la brownie la oală, până la lasagna și ciorbă, plus tot felul de mâncăruri de legume, omletă și pește. Mâncarea gătită astfel are un gust mai pronunțat, cu siguranță datorită materialelor din care sunt făcute vasele, care nu permit transferul compușilor chimici în mâncare. Și grație procesatorului de alimente, care face munca mult mai ușoară și care poate fi numit piesa de rezistență a seturilor. E ca un robot care face de toate: taie, răzuiește, mărunțește, feliază, taie julienne și nu numai, atât fructe cât și legume, nuci și brânzeturi. Dacă v-ați gândi că procesatorul are legătură doar cu salatele, ei bine nu, surpriza e că îl folosim ca să tăiem legumele pentru ciorbă sau orice altă mâncare gătită, dar și ingrediente pentru tarte și prăjituri. Chiar dacă nu se folosește la priză, efortul nostru de manevrare este minim și poate fi folosit chiar și de către copii (supravegheați, desigur).

Dar să ne întoarcem la tema sănătății și de ce sunt aceste vase, de fapt, cele mai bune vase pentru gătit sănătos de pe piață. În primul rând, ele sunt făcute din oțel inoxidabil 316Ti și care este un oțel  chirurgical îmbogățit cu titaniu. Oțelul 316Ti este superior celorlalte tipuri de oțel, printre care și 316L, din care sunt făcute alte vase de gătit de pe piață. 

Marea calitate a acestui otel inoxidabil 316Ti (și motivul pentru care este superior celorlalte tipuri de oțel) este aceea că este mai rezistent la coroziune, datorită titaniului din aliaj, prin urmare nu emană metale grele. Oțelul chirurgical este folosit in principal pentru instrumente chirurgicale, ortopedie și implanturi dentare, tocmai pentru ca e rezistent si de durată si pentru faptul ca nu eliberează chimicale si metale grele. Titaniul din aliaj reduce considerabil coroziunea inter granulară a oțelului 316Ti, împiedicând astfel eliberarea cromului sau a nichelului în mâncare. Totodată, oțelul chirurgical îmbogățit cu titaniu este mai rezistent la acizii prezenți în mâncare (lactic, citric, acetic etc.), dar și mai ușor de curățat, necesitând astfel mai puțini solvenți/detergenți.

În componența vaselor de gătit Saladmaster se regăsesc 3 materiale:

 • Interiorul vaselor este confecționat din oțelul inoxidabil 316Ti, despre care vorbeam, oțel chirurgical îmbogățit cu titaniu;
 • La mijloc există un miez de aluminiu 3004, care este un bun conductor de căldură și care distribuie uniform căldura pe marginile oalei, ceea ce face posibilă și menținerea temperaturii constante pentru o perioadă de timp. Fiind la interior, acest strat nu trebuie să ne îngrijoreze, întrucât nu intra în contact cu mâncarea niciodată; 
 • La exterior, vasele sunt îmbrăcate în oțel inoxidabil 436, care este, de asemenea, rezistent la zgârieturi și coroziune. 

Daca doriți să citiți mai multe despre oțelul chirurgical, am aici 3 materiale pentru voi, din publicații de specialitate:

https://www.meadmetals.com/blog/surgical-steel-vs-stainless-steel

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/surgical-stainless-steel

https://www.worldstainless.org/Files/issf/non-image-files/PDF/Euro_Inox/WhenHealthComesFirst_EN.pdf 

Ce trebuie să mai știți este că prezența titaniului în vasele de gătit Saladmaster este și cea care face diferența de preț între aceste vase și altele care pot părea similare, dar mai ieftine. De ce? Pentru că tocmai acest aliaj din oțel inoxidabil îmbogățit cu titaniu reduce considerabil coroziunea materialului, inclusiv coroziunea intergranulară, și eliberarea de substanțe toxice în mâncarea pe care o preparăm. Prin urmare, motivul pentru care ați alege asemenea vase este: sănătatea. 

Beneficiile principale Saladmaster – vase pentru gătit sănătos:

 • Vase de gătit premium, din materiale care rezistă o viață;
 • Producătorul oferă garanție pe viață, care se transferă și copiilor noștri;
 • Gătim repede și ușor, fără sau cu foarte puțină apă ori ulei/unt;
 • Păstrează aroma și nutrienții alimentelor până la 90%;
 • Se gătește repede și ușor, la foc mic, maxim mediu, datorită efectului de semi-vacuum creat de capac, care are prevăzută o supapă numita Vapo-Valve, precum și adaosului minim de apă sau ulei în oală;
 • Menținerea nutrienților și aromelor este posibilă și pentru faptul că temperatura de gătit este menținută între 86℃ si 100℃;
 • Timpul de gătire este sensibil mai mic decât la vasele clasice;
 • Faptul că nu se folosește apa care ulterior să fie aruncată asigură păstrarea cantității optime de nutrienți și vitamine în mâncare;
 • Nu prea există posibilitatea să arzi mâncarea, căci capacul vaselor e dotat cu un clopoțel care atenționează când mâncarea a ajuns la temperatura maximă;
 • Sunt ușor de depozitat și extrem de versatile – pot fi folosite pe o varietate de suprafețe de gătit: aragaz, plită pe gaz, ceramică, electrică, chiar și în cuptor, dacă dorim.
 • Economie de 70% la consumul de gaz și electricitate afectat gătitului;
 • Gătim mult mai rapid și deci obținem 50% în plus la timpul liber;
 • Economie de 25% din nota de plata la cumpărături;
 • Nu aruncăm nimic, transformăm ce rămâne în alte feluri de mâncare;
 • Nu păzim vasele, nu amestecăm mâncarea;
 • Toate vasele sunt fabricate în SUA.

În prezent, aceste vase sunt printre cele mai apreciate de pe piața internatională de profil. Pentru noi a fost cea mai bună investiție a acestui an. Însă, cu siguranță veți simți diferența pe toate nivelurile despre care v-am povestit mai sus. Am scris AICI cum am aflat eu de Saladmaster că sunt cele mai bune vase de gătit sănătos.

vase gătit sănătos
Setul nostru Saladmaster

Trebuie să știți că vasele Saladmaster sunt comercializate în Romania de către compania CookForHealth. Nu le veți găsi în magazine, pe raft, sistemul este de vânzare directă. Pot fi cumpărate la bucată sau în diferite tipuri de seturi. Puteți intra pentru detalii pe pagina FB Saladmaster Romania sau pe site-ul lor, ori la telefon +40 743 781 648 – Irina Florescu. Irina vă va răspunde la orice întrebare referitoare la vase și modul de preparare al mâncării, ba chiar veți putea urmări și o scurtă demonstrație online. Sau mai multe, cum doriți și cum aveți nevoie. Și pe pagina de Instagram veți găsi o mulțime de rețete, dar și amănunte despre modul cum puteți folosi cât mai eficient aceste vase.

Să vă fie de folos! Și, nu uitați, sănătatea este darul cel mai de preț pe care îl putem face copiilor noștri!

3 răspunsuri la “Cele mai bune vase pentru gătit sănătos – o investiție pe viață ℗”

Draga Florina,

Iti multumesc pentru mentionarea numelui meu in articolul tau frumos.

Multa sanatate si putere de munca iti doresc!
Ligia

Multumesc mult, Ligia! Sigur că am menționat, la tine am citit prima oară despre importanța vaselor de gătit.
Sănătate și gânduri bune și de la mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.