Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Viața în vremea coronavirusului – episodul 1: nu este o glumă!

Am câteva zile de când vreau să mă urnesc ca să scriu despre asta și nu pot efectiv. A trebuit întâi să trec peste șocul emoțional cu Italia, care se știe, e destinația mea favorită de vacanță. Apoi am continuat să urmăresc subiectul în presă, cea străină și de la noi. Vria din online, miștourile și neîncrederea în autorități – toate acestea mi-au sporit anxietatea în asemenea măsură încât simțeam că nu am capul meu. Apoi ieri cineva, tot într-o manieră disprețuitoare, a început să întrebe ce fac influencerii în vremurile astea. Probabil că vând cremuțe și iaurțele, a continuat tirada cineva. Parcă mi-a turnat cineva o găleată de gheață în cap: mi-am amintit de voi, care cel mai probabil așteptați să auziți și de la mine niște vorbe. Apoi cineva mi-a scris să mă întrebe ce părere am de coronavirus. Și uite așa mi-am făcut vânt pe blog cu acest subiect, unde sper să concentrez ideile mele pe tema coronavirusului și a vieții în acest context. Iar după ce mă dezmeticesc complet din șoc și groaza asta care simt că m-a paralizat de tot în ultimele zile, voi continua mai structurat acest proiect, ca să ne ajute pe toți în vremea coronavirusului.

O să încep direct și abrupt, așa cum mă știți că sunt în unele situații: părerea mea nu contează. Da, nu sunt medic și nici autoritate locală sau globală în sănătate, nu lucrez la Organizația Mondială a Sănătății. Prin urmare, părerea mea despre virus nu contează. Îndrăznesc să spun că, în cazul în care nu faceți parte din aceste categorii nici voi, nu contează nici părerea voastră. Să mă explic. Am citit și auzit atâtea păreri de genul ”nu cred toate prostiile”, ”oare chiar e pe bune?”, ”lasă că nu ne face pe noi un virus chinezesc”, ”suntem victime ale unui experiment social” etc, încât am închis supapa. Realitatea ne-a arătat că genul ăsta de atitudine a favorizat răspândirea rapidă a virusului și la noi în țară.

Am scrolat ieri tot feedul meu de Facebook ore întregi. Nu știu ce am sperat. Poate și eu am vrut să cred că cineva va ieși să zică ceva de un vaccin rapid, de faptul că răspândirea e stopată. Cu cât mai mult scrolam și ascultam știre după știre, cu atât simțeam că îmi crește nivelul de anxietate. Ieri dimineață, când am ieșit din casă, am avut cea mai ciudată senzație de când mă știu eu, deși am prins câțiva ani și în comunism. Parcă eram în vremea….războiului. O liniște ciudată și apăsătoare se întinde peste oraș.

Prieteni, nu este glumă! Coronavirus există, e foarte contagioas și se răspândește uluitor de repede! Noi îl răspândim, prin atitudinea noastră lipsită de prundență, respect și responsabilitate pentru viața noastră, a colegilor, a prietenilor, a vecinilor și a semenilor noștri, în general.

Așadar, cei care puteți, sunteți sănătoși și joburile vă permit: intrați în izolare, nu mai ieșiți decât după mâncare și medicamente, nu la ore de vârf! Următoarea perioadă va fi critică! Eu urăsc statisticile, nu sunt omul cifrelor, sunt omul cuvintelor, dar vă îndemn să urmăriți liderii de opinie medicali. dr. Irina Costache, medic pediatru, de exemplu, postează zilnic cifre despre răspândirea virusului și despre situația disperată din Italia, unde sistemul medical e net superior celui din România. Și unde medicii sunt depășiți de evenimente.

Da, sunt unul dintre părinții care aplaudă măsura de închidere a școlilor. Ar fi trebuit oricum luată cu 2 săptămâni înainte, dacă mă întrebați pe mine. Copiii sunt vulnerabili și pot fi conductori de virus pentru familiile lor. Bucurați-vă că puteți avea voi grijă de ei, nu sistemul de învățământ, care oricum șchiopătă și e vai de mama lui, unde igiena e precară și totul e relativ.

Nu mai vreau să văd statistici care compară virusul Corona cu gripa sezonieră și alte virusuri. Pur și simplu e irelevant. Avem de-a face cu un virus nou, puternic și agresiv, despre care sunt sigură că nu știm mai nimic. Este periculoasă gândirea că e vorba despre o simplă răceală. Iar să arăți că doar categoriile de vârstnici și bolnavi sunt afectate, este un cinism fără de margini. Unde ne este omenia, oameni buni? Vârstnicii sunt părinții și bunicii noștri, bolnavi și neputincioși, renunțăm deja la ei în inima noastră??

Ridicați-vă ochii din Facebook și priviți în jurul vostru. Priviți țările din jur, citiți presa internațională și lăsați aroganța deoparte. Este aici, aproape de noi. Cei 40.000 de mii de români veniți pe toate căile și cu orice preț din Italia, plus cei care vor mai veni, sunt oameni care pot fi purtători de virus, fără să știe. Cum facem față la așa ceva? Oprindu-ne din umblat. Cât? Nu știu, 1 săptămână, 2 și cât e nevoie. Noi atât putem face. Better safe than sorry. Fiecare din noi are puterea să găsească o soluție despre cum poate face asta.

Așa este, e înfricoșător ce se petrece. Dar e o realitate și trebuie să învățăm să trăim în ea, protejându-ne, în primul rând! Momentan facem asta, apoi mai vedem.

Fiecare dintre noi putem face lucruri ca să ne protejăm pe noi și pe familia noastră. Cât de mici și chiar dacă nu sunt perfecte. Așa e, cineva trebuie să muncească într-o familie, dar măcar unul dintre membrii familiei să se protejeze, împreună cu copiii.

Copiii să stea acasă, nu la after school-uri ori alte centre educaționale, căci de aceea nu mai merg la școală! Da, pierdem bani, dar asta e, mai bine bani, decât viața.

Eu am decis să nu mai merg la birou (eu pot să decid, asta e altă discuție), deși am plătit o lună întreagă spațiul și deci pierd bani cu această ocazie. Dar asta se numește responsabilitate și analiza risc – beneficiu îmi arată că banii ăștia nu mai contează în acest context.

Lăsați concertele, evenimentele și orice adunare de amploare! Dacă mă întrebați pe mine, poate e cazul să nu mai plătiți nici restul de sume pentru vacanțe. Noi amânăm un eveniment din familie, care urma să aibă loc imediat după Paști. Doar nu vom pune bebelușul în pericol doar că vrem noi musai să facem mega petrecere??

Lăsați mall-urile, pentru numele lui Dumnezeu! Azi, la Bebe Tei, în mall, erau ambii părinți împreună cu ăia mici, amândoi. Ok, nu aveți cu cine să îi lăsați, dar stă unul din voi acasă și celălalt târguiește. Și puteți să mai și comandați ori să alegeți orice altă farmacie, 2-3 lei în plus în criza asta amenințătoare de viață mai contează??

Evitați RATB-ul! Chiar dacă nu e nimeni în el, nu știm cum au fost dezinfectate suprafețele acolo!

Voi, cei cu activități independente ori pensionați, ieșiți din casă doar dacă e neapărată nevoie!

Luați contactele de la medicii voștri de încredere – medic pediatru, medic de familie, specialistul care vă urmărește. Să aveți linie directă cu ei, așa încât la orice simptom de boală să comunicați eficient.

Și, vă rog, dacă ați fost plecați, nu mințiți! Au mințit atâția oameni și au intrat în țară cu bună știință așa și uitați-vă unde suntem azi. Nici nu mă pot gândi unde vom fi peste weekend!

Curățanie și distanța de oameni sunt esențiale.

Este înspăimântător, nu neg. Pentru că nimeni nu știe ce va urma. Citesc zilnic Ziarul Financiar și veștile nu sunt deloc ok. Nu știm ce va fi cu școala, cu sănătatea, cu economia, cu euro, cu creditele, dacă va fi carantină pe oraș, pe țară. Oameni mulți nu dorm zilele astea, au afaceri mai mici sau mai mari, salarii de plătit și chirii, iar ei nu știu dacă vor putea să își onoreze datoriile.

Adevărul este că se vor pierde bani. Nu e bine să ne isterizăm, dar nici calmi nu putem sta. În acest moment, fiecare familie pierde ceva. Unii jobul, alții o parte din salariu, din beneficii, alții contracte, alții proiecte, sunt oameni bolnavi care încep să se agite pentru lipsa medicamentelor, avem părinți în vârstă și cu diferite boli cronice.

Realitatea e că vor fi pierderi mari și pentru binele nostru trebuie să ne setăm mental în acest sens. Și nu vor fi 2 luni doar, cu siguranță. Sper că prima criză din 2008 ne-a mai înțelepțit nițel, nu mai sunt credite în euro așa multe, gradul de îndatorare nu mai e atât de mare per familie, că băncile nu au mai permis asta. Dar e clar că vor fi măsuri de austeritate, pe care le vom suporta tot noi, cetățenii de la firul ierbii.

Nu mai cheltuiți aiurea, puneți ceva bani la ciorap! Vremurile nu vor fi roz din punct de vedere financiar și avem datoria să ne securizăm nivelul 1 al piramidei lui Maslow, adică nevoile primare.

Nu mai amânați plata taxelor și impozitelor, plătiți acum în martie, tot ce puteți, cât aveți bani. Valabil și pentru alte datorii. Un material care să vă inspire e scris de Valentina Saygo aici.

Încetați să mai proliferați zvonuri, știri pe surse și alte asemenea. Nu face bine nimănui.

Punct și de la capăt

Probabil că sunteți destul de alarmați și voi și materialul meu nu a venit să vă încurajeze. Dar, din păcate, nu avem motive să fim pozitivi. Și oricum doar cu gândirea pozitivă, fără să facem nimic altceva, nu facem nimic.

Ca om de comunicare de atâția ani, dar și ca health coach însă, am 2 lucruri bune să vă spun:

  • Stați calmi și nu vă panicați! Îngrijorarea e diferită de panică. Luați decizii înțelepte și faceți ceva provizii de mâncare și medicamente. Dar nu trăiți cu stomacul ghem zilnic, că asta o să vă distrugă din punct de vedere imunitate. Gândurile bune, pline de lumină, ne ajută să ne menținem un sistem imunitar bun, alături de o alimentație verde și colorată, căci primăvara tocmai a venit. Revin pe tema aceasta, promit.
  • Din fiecare criză, oamenii puternici au identificat o oportunitate. E vremea deci să ne întoarcem către noi, către sine, către suflet și credință, către familie și prieteni. În vremuri instabile, sociologia a arătat că oamenii s-au întors către ai lor și au întărit cercul încrederii. Ceea ce le-a făcut bine la tot, de la sănătate emoțională la bucate și imunitate. Așadar, ce putem face în perioada asta, ca să profităm de timp și de statul pe lângă casă? Gândiți-vă, veți descoperi atâtea lucruri frumoase!
  • Să ne bucurăm că suntem atât de conectați online, ceea ce cu zeci de ani în urmă nu se putea și oamenii erau realmente izolați și cu un nivel de anxietate și securitate ridicat. Să profităm de ceea ce online-ul ne poate oferi!

Atenție la sursele de informare

Probabil veți continua să urmăriți TV-ul, care ne sporește starea de anxietate. Dar, din păcate, cred că e necesar să știm ce se petrece. Ca să nu aveți senzația persistentă a bulei, urmăriți și posturile internaționale: CNN, BBC, WHO.

Site-urile de încredere pe care să le urmăriți sunt: Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul National de Sanatate Publică, ECDC – Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Acestea fiind spuse, revin pe tema aceasta, cu idei și recomandări pentru voi.

Ridicați ochii către cei de lângă voi, priviți-vă mai bine, cu atenție, ascultați-vă, profitați de timpul ăsta! Vedeți cerul și ridicați zilnic câte o rugă către Bunuțul!

Doamne ajută!

2 răspunsuri la “Viața în vremea coronavirusului – episodul 1: nu este o glumă!”

Eu fac parte din cei care cred ca “influencerii” nu trebuie neaparat sa aiba o parere despre situatia curenta, pentru ca multi au batut campii cu o gratie uluitoare. Nu te includ, pentru ca articolul este informat si esti o persoana de incredere, in opinia mea, ziceam asa, ca multi pana si de asta se folosesc pentru a face trafic sau eu mai stiu ce. Informatii sunt destule, nu e nevoie de parerologie, cred eu.

As vrea sa remarc ca situatia curenta in Ro nu se datoreaza neaparat oamenilor care mint. Cred ca e o bula care s-a rostogolit. E drept ca exista oameni care nu mint si fenteaza, dar majoritatea infectatilor de care stim (ei sunt clar mult mai multi) au fost “pescuiti” din carantina. Domnul care e pana acum super spreader, ca si amanta lui, care au mintit cu nerusinare si inconstienta, merita orice consecinte legale pe care le vor primi, sper. Adica sper ca se vor face bine si pe urma sper ca vor raspunde.

Aici in Spania situatia a degenerat rapid, desi pare sub control. E foarte greu pentru medici si personalul sanitar si desi s-a inchis insasi Sagrada Familia incepand de maine, tot sunt foarte multi care cred ca o cafeluta si o bericica merg, ca doar e soare. Nu prea constientizeaza pericolul si e foarte ingrijorator 🙁

Cred că fiecare se simte dator să facă ceva, ceea ce e foarte ok. Din dorința asta și mulți o dau în gard destul de tare. Dar na, fiecare după inteligență și bun simț. Pe de altă parte, lumea care trăiește din scris e afectată și ea, la toate nivelurile, la fel ca și ceilalți. Că nimeni nu mai e interesat de nimic în acest moment decât de supraviețuire. Așa că e dificil să te menții pe linie, nu neg.
În ceea ce mă privește, mențin rolul asumat și sper să ajut cât pot oamenii care mă citesc, căci în izolare viața nu e chiar simplă, nu suntem obișbuiți cu asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.