Sunt doua perspective in prezent asupra dezvoltarii personale: una care o considera o prostie a americanilor si cealalta care se apleaca in fata ei. Ca in orice problematica, realitatea e undeva la mijloc, iar extremismul acesta trebuie privit cu ochi sceptici. Mai mult decat atat, consider ca semnificatia conceptului trebuie data de noi si de experientele noastre. E ceea ce incerc sa fac si eu zilnic.
Inceputurile mele in relatia cu dezvoltarea personala sunt undeva pe harta timpului in anul 2011. Doua persoane dragi mie au contribuit la asta si un moment din viata nesatisfacator, care nu imi dadea pace si pe care il tot intorceam pe toate fetele. Suficiente ingrediente care sa ma determine sa incep procesul schimbarii, de care atunci nu imi dadeam prea bine seama. Cei doi prieteni mi-au oferit asa: o carte si sesiuni de coaching. Cartea se numea ”The monk who sold his Ferrari” si a fost pentru mine un moment de recunostinta. Versiunea in engleza, cu frazele sale melodioase m-a cucerit asa de tare incat am citit-o pe o cursa Stockhom – Bucuresti, dintr-o rasuflare. Era doar inceputul a ceea ce numesc eu procesul dezvoltarii de sine, procesul schimbarii.
In viziunea mea, dezvoltarea personala incepe odata cu dorinta pe care o manifestam pentru schimbare, intr-o proportie mai mica sau mai mare. Dorim schimbare pentru ca vrem diferite lucruri in viata: echilibru, sanatate, o viata profesionala si personala implinita, mai multi bani sau alti prieteni. Oricare ar fi dorintele care ne conduc, ele trebuie sa fie tare puternice, asa incat sa fim deschisi la o asemenea neplacere pe care iesitul din zona de confort o presupune. Dorim sa ne schimbam pentru ca nu mai suntem multumiti cu noi cei de azi, vrem sa devenim o versiunea a noastra mai buna. Pentru ca in viata nu putem sta pe loc, simtim nevoia sa lucram cu noi insine, sa exploram zone necunoscute ale noastre, sa ne exploatam la maxim potentialul.
Procesul schimbarii incepe in clipa in care accepti ca esti singurul responsabil de drumul pe care il iei si de oamenii cu care te inconjori. Dezvoltarea de sine nu este atinsa doar prin cititul de carti sau bloguri, participarea la cursuri, filme motivationale sau practicarea gandirii pozitive fara limite. Schimbarea incepe in momentul in care incepi sa exersezi principii, in care incepi sa simti si sa intelegi cine esti si cum contribuie ceea ce faci la mersul lumii si al vietii intr-un spirit al binelui propriu si al celorlalti.
Va doresc sa descoperiti dezvoltarea de sine si procesul sa va fie lin, dar plin de intelesuri, zguduitor, dar cu adevarat revelator! Sa fie cu folos!
Categorii