Categorii
Blog Food and nutrition

Viața în vremea coronavirusului – episodul 2: nu risipiți banii! Consumați responsabil!

Am fost la cumpărături azi. La colțul străzii, la supermarket, în vremea coronavirusului. Ne apropiam de limita de provizii pentru săptămâna aceasta. Iar ieri luasem de la un aprozar de cartier doar usturoi și salată, sper amuzamentul doamnelor aflate la șuetă acolo. Din fericire, nu era multă lume, căci era miezul zilei. Mai mult se mișuna pe culoare, pentru că e și centrul emag aici. Erau produse pe raft. Lipseau cele din categoria de preț mai mică, e drept. Am găsit curcan, vită și pește fără nicio problemă. Am intrat în vorbă cu personalul, vizibil obosit. M-am bucurat să îi văd la post, deși știu că nu le e ușor.

Tot azi am fost invitată la 2 emisiuni, ca să povestesc despre cum să ne aprovizionăm în perioada asta și ce să mâncăm. Am transmis deja mesajul că e bine să o facem ca de obicei, în mod cumpătat și de sezon. Sper să îl transmit la fel de bine și live.

Din păcate, imaginile care mi-au trecut prin fața locului de la cumpărături, nu sunt nici cumpătate și nici în acord cu vreun principiu nutritiv. Am văzut risipă multă și bani cheltuiți, mulți bani pe multe alimente, care cel mai probabil vor ajunge la coșul de gunoi.

Ce am cumpărat eu azi

Ce cumpăr de obicei. Nu avem de gând să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Momentan nu avem motive de panică. Mai mult, aici ținem și post.

Ce cumpăr de obicei iarna, cât vremea e instabilă. Da, acum vine primăvara, puțin probabil să apară vreo zăpadă copleșitoare, dar vremurile sunt instabile. Acum 3 ani mi-a fost greu când zăpada a ținut 3-4 săptămâni orașul blocat. Eram singură cu un bebe și un copil mic, noroc cu părinții și vecinii care au sărit în ajutor cu medicamemte și mâncare când am avut nevoie. Prin urmare, de atunci, în nicio iarnă nu mai stau cu dulapurile și frigiderele goale. Nu de panică, ci ca măsură de precauție.

La anumite produse, am mai pus + 1 (năut, linte, hrișcă, quinoa) – fix din cauza de mai sus. Deși, vorba soțului: ”nicio problemă, iubito, nu se bate nimeni pe quinoa, o să găsim mereu”.

Am refăcut stocul de produse de curățare pentru suprafețe, baie și bucătărie.

Am luat mai multe pachete de carne de curcan și de vită, pentru congelare. Din păcate, nu m-a satisfăcut oferta de legume și fructe congelate, probabil voi mai reveni asupra ei zilele următoare.

Am refăcut stocul de pâine de orez și de tip crackers, pe care le mâncăm în mod curent.

Am luat mălai mai mult, dar asta pentru că așa cum mâncăm salată cu orice, mămăliga e noua pâine pentru noi. Ce vreți, fiecare cu călcâiul lui vulnerabil. 🙂

Cam atât, alte nimicuri, în rest. Sunt provizii pentru 2 săptămâni, dacă iau în calcul și completările de acasă. Mai am ceva în cămară de la nașa, femeie gospodină și muuuult mai planificată decât mine.

Fructe am de la Voinești

Am fost în weekend la Voinești și ne-am luat mere cu 2 și 3 lei kg, dar și pere. Avem și acum, vă dați seama ce cantitate am prădat din fața livezii direct.

Nu uitați de primăvara de la aprozar

E vremea verdețurilor, de la salate, la ceapă verde, la usturoi, urzici, leurdă și toate nebuniile astea aromate. Știu că e bine să stăm acasă și să evităm aglomerațiile, dar există aprozarele de cartier unde ne întâlnim doar cu vecinele. Nu le evitați.

Lăsați căratul baxurilor de apă

Poate e momentul să vă luați niște filtre de carbon și diferite căni care filtrează apa, așa mai evitați și plasticul îngrozitor care se adună în fiecare zi.

Uitați de excesul de zahăr

Nu știu care e planul celor care au luat tot zahărul din supermarket, nu pot decât să îmi imaginez că ei sunt cei care consumă în mod regulat cantități mari de zahăr. Altminteri, nu uitați că zahărul în exces are potențial inflamator și că în perioada asta e bine să fim ok cu sănătatea. Sunt alte variante prin care ne putem oferi un desert, de la mirodeniile scorțișoară și vanilie ori pudră de roșcove, până la 1 lingură de miere naturală ori câteva cubulețe de ciocolată neagră cu 80% cacao.

Alcoolul nu e o idee bună

În exces, alcoolul chiar provoacă anxietate și mai mare, după ce trece efectul lui. Mai mult, deshidratează și acumulează calorii și deci grăsime. Nu vreți să ieșiți din vremea coronavirusului și cu kilograme în plus și deprimați.

Principii, ce combinăm

Nu înțeleg rostul acestei idei, dar îi răspund de dragul exercițiului. Nu e Paști, nu e Crăciun, nu avem motive mari de veselie și petrecere, deci keep it simple. Asta ca să nu vă treziți cu probleme digestive și să ajungeți la spital. Nu vreți să ajungeți la spital zilele acestea și nici nu trebuie, să le lăsăm loc oamenilor care au cu adevărat nevoie.

Ca principal general, mâncați cumpătat și fără combinații prea multe. Sursa principală a corpului de energie sunt carbohidrații. Dar pentru că nu mai faceți mișcare, nu vă mai permiteți 55% carbs. Așa că poate la 40-45% ne oprim. Cum ziceam, dacă nu ne mișcăm, totul se duce către depozitele de grăsime.

Mai mult, nu uitați de carbohidrații complecși, care ne dau energie și ne ajută la digestie.

Legumele și fructe să fie baza în meniurile noastre, mai ales că anotimpul ne permite. Vă mai aduceți aminte provocarea din Wellness Mama Challenge – jumătate de farfurie să fie verde la fiecare masă? Încercați, nu o să vă pară rău.

Proteinele – 25-35%, să fie de calitate, atât vegetale, cât și animale. Nu mâncați carne la fiecare masă, completați cu alte surse de proteine vegetale: năut, linte, soia.

Grăsimile să fie cam 25% din calorii, grăsimi bune, vegetale (semințe crude, nuci, ulei, avocado) și animale (pește gras).

Pentru energie și un sistem imunitar puternic, nu cantitatea trebuie să primeze, ci calitatea alimentelor.

Ca mâncarea să fie de ajuns și să optimizați bugetul încercați să gătiți brioșe, pâine, clătite, budinci, din făină integrală ori de secară, care se pot servi atât ca desert, cât și ca mic dejun ori fel principal, dacă le adăugați salate proaspete.

Evitați supraconsumul!

Mâncarea din abundență nu ne va ajuta să fim mai sănătoși, dimpotrivă! Nu uitați că suntem la trecerea dintre anotimpuri, corpul are nevoie să se curețe de peste iarnă și să treacă la meniuri mai ușoare, ca să se refacă și să se reumple rezervorul de energie.

În concluzie – nu risipiți banii! Și gândiți-vă și la ceilalți!

Mă tem că în următoarele zile va ajunge multă mâncare la coș, în multe case. Ori tocmai asta ar trebui să încercăm să nu facem acum: risipă de bani și de mâncare. Din principiu, dar și pentru că vremurile de acum nu sunt propice pentru risipă.

Mai mult, atunci când epuizați un stoc de orice – de la mâncare la medicamente – gândiți-vă că cel de lângă voi nu va mai găsi acel produs. Trăim într-o comunitate, chiar ar trebui să ne pese! Alo, se aude acolo în spate, până la cei care au cumpărat toată lămâia!! Noroc că am cătină acasă, că nu mă supăr așa de rău.

Și nu uitați: consumați responsabil! Mai ales că nu faceți mișcare prea multă!

Lista alimentelor pe care să le ai mereu în cămară

Este o listă făcută mai demult, dar pentru cei iubitori de astfel de materiale, o las aici.

Surse de încredere de urmărit în vremea coronavirusului

Naționale: 

Internaționale:

Viața în vremea coronavirusului – episodul 1

Puteți citi AICI episodul 1.

Să ne auzim și să ne vedem cu bine! Sănătate multă nouă! Și, nu uitați, cui îi permite jobul, să stea acasă zilele acestea! E esențial să nu încurajăm răspândirea virusului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.