Au trecut 2 săptămâni de când m-am întors dintr-un weekend în Delta Dunării cu familia. De atunci tot prelucrăm amintiri și fotografii, parcă niciodată nu a fost așa de intens totul. Mai fusesem în Deltă cu ceva ani în urmă, la Dunavăț, Jurilovca și Gura Portiței. Aveam doar un copil cu noi atunci și era destul de mic. Îmi amintesc cu plăcere de mâncare și peisaje, cu neplăcere de țânțarii insistenți, care nu ne-au lăcat deloc să ne bucurăm de serile afară. Nu a fost cazul acum, deși noi am plecat înarmați cu spray-uri antițânțari. Dar să începem cu începutul. Am vrut în Deltă anul acesta în special pentru a petrece timp la Pensiunea Doi Căpitani, despre care auzisem cu ani buni în urmă și căreia niciodată nu îi venise rândul până acum. De ce acolo? Pentru că e în inima Deltei, în satul Crișan și nu e un loc accesibil cu mașina, așa cum fusesem noi înainte. Și pentru că avea referințe foarte bune, din toate punctele de vedere: cazare, mâncare, activități prietenoase cu cei mici.
Drumul
Așadar, am decis să mergem pentru un weekend la Doi Căpitani, în iulie, deși vremea era instabilă. Am mers cu ambele fete, bineînțeles, chiar dacă panicoșii din jur ne avertizau cu privire la pericolul țânțarilor. Am plecat din București la ora 13, am ajuns în Tulcea, în Port Aval, la ora 17.00. Dar noi mergem bătrânește, cu depășim viteza în localități și facem și ceva pauze, la cerere. Pe tot acest parcurs am și alimentat o dată, la Rompetrol. Am pregătit de acasă gustările și prânzul, ceea ce ne-a mai scutit de timp petrecut la masă și de surprize legate de preferințe și nazuri la masă. 🙂 Deși la Rompetrol am avut doar experiențe plăcute cu mâncarea, ca să fiu sinceră.
În Tulcea Port Aval am plătit 30 de lei, pentru că am lăsat mașina acolo 2 zile. Cu o zi înainte de plecare am făcut rezervare la șalupă, la Delta Travel Star, pentru 3 persoane, pentru ora 18,00. Șalupa ne-a lăsat chiar la pensiune, pe ponton. Un drum a fost 180 lei (60 de lei pentru fiecare persoană), deci tot transportul a fost 360 lei. La fel, pentru întoarcere, a fost nevoie de programare, ca să avem la ora stabilită șalupa la ponton. Un drum durează cam 1 oră și în salupă pot fi și 10 oameni. Atenție la bagaje, să întrebați la rezervare, căci peste un număr de kilograme sau de valize e posibil să plătiți suplimentar.
Cazarea
Cum spuneam, pensiunea Doi Căpitani e în inima Deltei, pe brațul Sulina, în satul Crișan. E spectaculos satul ăsta, mașini nu circulă pe acolo, nu au de ce și nici pe unde. Strada principală e pe malul apei, ca o alee într-un parc de la noi din oraș. E liniște, de auzi gâzele cum zumzăie. Timpul pare că s-a oprit la un moment dat acolo și limbile ceasului nu se mai mișcă.
Pensiunea nu ne-a dezamăgit, încă de la intrare. O casă faină, construită cu atenție la detalii, care îmbrățișează o piscină viu colorată. Oameni veseli, de la bucătărie până la administrare. Proprietarul, Denisa, își petrece timpul acolo, printre musafiri, mereu cu o vorbă bună și un sfat pentru turișii dornici de idei pentru vacanță. Sunt foarte mulți turiști străini și mulți oameni cu copii. Așa că, în cazul în care vă deranjează compania copiilor, mai bine ocoliți locul.
Toate camerele sunt la fel, duble, cu scară interioară. Pentru noi, cu 2 copii, a fost ideal. Dacă vor copiii să doarmă împreună, ei pot ocupa canapeauna de jos sau patul dublu de sus. Dacă nu, poate dormi cu câte un părinte fiecare. Baia are duș, iar chiuveta este în afara băii. Și asta mi-a plăcut, pentru că am putut să mă spăl pe dinți și să mă demachiez, cu ochii pe un copil, în timp ce altul era în baie.
Patul avea o saltea comodă, cred că ortopedică. Canapeua avea un topper deasupra, deci a fost foarte comodă și ea, mi-a demontat temerea. 🙂
Piscina e punctul de atracție al pensiunii, nu e adâncă și e foarte curată. Și Măriuca a avut curaj să petreacă ceva timp pe marginea ei acolo.
Mâncarea
De-li-cioa-să! Legumele sunt locale, crescute în zonă fără poluare. Iar peștele este prins în ziua respectivă. Ce poate fi mai sănătos? Dacă nu vă place peștele, puteți veni în Deltă, dar pierdeți însăși esența unui astfel de loc. Așadar, nicio masă fără pește. Desigur, dacă aveți alergii sau intoleranțe la vreun aliment, e bine să spuneți în avans, ca să vi se găsească alternativă la masă. Fetele noastre mănâncă pește amândouă, doar am rugat pentru Maria să nu se fie ceva iute sau foarte piperat, de exemplu. Toate mesele de prânz au avut un borș, evident. Pâinea este făcută în casă. Mămăliga a însoțit aproape fiecare fel de pește. Totuși, în una dintre seri fetele au ales să mănânce un șnițel și a fost ok. Mâncarea este gătită de bucătari ai locului, în ziua respectivă, nu este nimic decongelat, de exemplu.
Mâncare sau băutură din afara pensiunii nu sunt acceptate, nici apa. O sticlă de apă plată de 2 litri este 8 lei, o bere de la 5 la 10 lei. Un capuccino este 8 lei. În Deltă este foarte complicat cu transportul și costă semnificativ. Este valabil și pentru gunoi – colectarea lui costă destul de mult, de aceea nu sunt acceptate ambalaje din afara pensiunii.
Activitățile
Cât am stat acolo, am făcut așa:
- O plimbare de seară prin sat, pe unica lui stradă;
- O plimbare pe lacuri și canale. Am văzut și Mila 23;
O oră de plimbare pe canale costă 140 lei, noi am împărțit barca cu alte 2 familii, iar durata unei plimbări este de 3 ore. În funcție de destinația aleasă, ea variază.
Noi am făcut o pauză la Mila 23, pentru baie și pentru o apă și o înghețată, la magazinul sătesc. Liniște și pace și acolo.
- O după-amiază la piscină;
Bălăceala în costume de baie am lăsat-o pentru arhiva personală, acestea sunt doar fotografiile de arătat. 🙂 Mai ales că au fost mulți copii în același timp cu noi acolo.
- O seară la pescuit pe canalul din spate;
A fost foarte distractiv, mai ales că noi eram singurii mai familiarizați cu undițele. 🙂 Cineva luase momeală din Tulcea, iar cei de la pensiune aveau acolo echipament. Canalul pe care ne-am jucat era navigabil. Copiii au fost în delir, la fel câteva mame.
- Baschet împreună cu fetele, în curtea din spate;
- Relaxare.
Weekend în Delta Dunării cu familia, la pensiunea Doi Căpitani
Sunt clienți care revin aici de câteva ori pe an, pentru câteva zile și sunt clienți care aleg să își petreacă aici toată vacanța de vară de 7-10 zile. Un lucru e cert: nu există vreme pentru plictiseală. Satul Crișan este punct de plecare spre cele mai multe trasee din deltă: Pădurea Letea, lacurile Puiu și Roșu, Pădurea Caraorman, Sulina. Cum ziceam, este situat chiar în inima Deltei Dunării, la o lungime de barcă de canale înguste și retrase, stufăriș și sălcii pletoase, nuferi albi și nuferi galbeni.
Sunt 300 de specii de păsări care se cuibăresc în Delta Dunării, dintre care lebedele, pelicanii, lișițele, egretele sunt cele mai cunoscute. Pentru birdwatcheri sau cei mai puțin inițiați, chiar este un adevărat spectacol.
Așadar, acesta a fost un weekend În Delta Dunării cu familia, la pensiunea Doi Căpitani, un loc unde ne doream să ajungem demult și pe care îl recomandăm pentru iubitorii de călătorii în familie, de natură, de relaxare și de mâncare bună. Ne-ar plăcea să ne ajungă timpul pe care noi îl dedicăm călătoriilor, așa încât să ne întoarcem. 🙂
Dacă vreți și voi să petreceți timp aici, puteți să îi scrieți Denisei la adresa [email protected]. Ofertele de cazare și masă sunt aici, dar cel mai bine e să scrieți, pentru o ofertă personalizată.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter! Puteți urmări pe unde mai călătorim în țară sau în afara țării, citind rubrica CĂLĂTORIILE NOASTRE.
4 răspunsuri la “Weekend în Delta Dunării cu familia”
Frumos! Nu am fost in Delta, dar e pe lista ☺ ; poate reusim anul viitor sa mergem.
Foarte fain, e o experiență care merită trăită. Lunile mai și septembrie sunt cele mai bune pentru o astfel de călătorie. Să îmi zici dacă ai nevoie de ajutor, că am tips and tricks pentru tine! 🙂
Uau, Florina! Ce poze frumoase. Acum știu că ai muncit ceva la ele. E de reținut locul, mulțumim!
Cu plăcere, Laura! Să mergi în Deltă, da? 🙂