Categorii
Blog Despre slăbit Sănătate și wellbeing

(3) Semăn cu părinții și bunicii, toată lumea e plinuță în familia mea

Ce sunt genetica și epigenetica

Anul trecut în toamnă scriam ACEST articol despre genetică și epigenetică. Voi știți acești termeni? Genetica și epigenetica sunt niște noțiuni foarte interesante, cu ajutorul cărora aflăm despre cât de mult ne impactează genetica viața. Și dincolo de ea ce există. Pentru acelea dintre voi interesate de subiect pot citi acel articol până la capăt, pe scurt genetica se referă la studiul genelor, ca unități/secvențe ale moleculei de ADN din cromozomi. Epigenetica este studiul mecanismelor care influențează expresia genelor. Cu alte cuvinte, factorul genetic determină caracteristicile fizice și psihice moștenite, dar există numeroși factori care pot influența (pozitiv sau negativ) manifestarea acestor caracteristici. Pam, pam. Care ar fi aceștia pe tema despre care vorbim azi?

E adevărat că acei copii care vin din familii supraponderale au mai multe șanse să ajungă supraponderali și să rămână niște adulți supraponderali, din păcate, față de copiii care vin din familii de părinți normoponderali.

Care ar fi factorii care influențează greutatea copiilor?
  • Mediul – adică aceste familii au niște obiceiuri pe care le transmit și copiilor lor. De cele mai multe ori alimentația sănătoasă nu este o prioritate în familie și nici mișcarea. Dacă cei mici nu trăiesc într-un mediu care să prețuiască mâncarea sănătoasă și mișcarea, ei nu au de unde să le învețe;
  • Mesaje nocive despre mâncare: ”Dacă nu mănânci tot din farfurie, nu ai voie să te ridici de la masă.”, ”Dacă nu mănânci toată mâncarea, nu primești desert” sau ”Nu bea apă înainte de masă și nici în timpul mesei, că nu mai ai poftă de mâncare!” ori chiar ”Mănâncă tot, că alți oameni nu au mâncare pe acest pământ.”
  • Mâncarea ca recompensă – dacă ai făcut ceva bun primești ceva dulce, dacă ai luat o notă la standardele părinților primești un cadou etc;
  • Mâncarea ca tratament al emoțiilor – dacă erai tristă, îți făcea mami ceva bun? Dacă aveai un succes, te scotea la înghețată?
  • Mare parte din viața acestor familii se petrece în jurul mâncării: cineva gătește non stop (mama sau bunica), orice petrecere e cu mâncare multă, se fac rezerve de mâncare și acasă și pentru călătorii, există o frică de foame care se transmite de la unul la altul.

Pe scurt deci, genetica nu prea e implicată aici, mai mult sunt factorii de mediu și de comportament – obiceiurile despre care vorbeam.

Dacă ar fi să vorbim despre un minim de genetică, poate ar fi forma corpului și predispoziția de a aduna țesut într-o anumită zonă. Cu alte cuvinte, să ne uităm la părinții noștri de același sex, că e important.

Cum să schimbi obiceiurile alimentare moștenite

În rest, zice știința, contează deci ce faci cu factorul genetic. Dar ca să ajungi să poți face ceva din punct de vedere alimentar,  trebuie să ajungi suficient de mare încât să vezi obiceiurile familiei tale și să le dezaprobi. Ca ulterior să le schimbi. Când ești copil, consideri că ceea ce fac părinții tăi este normalul.

De aceea copiii care cresc în familii supraponderale ajung și ei supraponderali, în general. Însă de aici până la a da vina pe familia de bază că ți-a transmis prin gene obezitatea zic că e bine să ne mai gândim.

Deci, tu cum influențezi expresia genelor tale, draga mea prietenă din comunitatea Wellness Fairy?

Un răspuns la “(3) Semăn cu părinții și bunicii, toată lumea e plinuță în familia mea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.