Categorii
Blog Food and nutrition

6 idei de mic dejun pentru școlari grăbiți – Food for Brain 2

Ați început școala sau grădinița și nu știți ce să mai pregătiți pentru micul dejun? Și copiii voștri întorc capul de la clasica omletă și spun ”nu pace”? Haideți să aflăm idei de mic dejun pentru școlari grăbiți și pentru mame care să nu mai facă dimineața crize de nervi între bucătărie, baie și camera copiilor. Am documentat eu de la noi de acasă 6 idei de mic dejun, care poate fi servit, de fapt, pentru toată familia. Sper să vă placă și vouă, pentru că la noi a fost bătaie pe ele! Să vă zic care dintre rețete a câștigat detașat? 

1. Clătite cu secară și afine

rețetă clătite

Acestea sunt cele mai simple clătite pe care cineva le-a făcut vreodată și vă rog să mă credeți că și eu fug de rețetele complicate. Nu îmi place să stau mult timp în bucătărie și cei care mă cunosc bine știu asta. dar clătitele acestea au ieșit imediat. Am montat împreună cu Teo ingredientele, trebuie să vă zic. 

Ingrediente pentru 6 porții:
– făină albă – 200 gr.
– făină de secară – 125 gr.
– prof de copt – 1 1/2 linguriță
– bicarbonate de soda – 1 1/2 linguriță
– sare – 1/4 linguriță
– ouă – 2 bucăți
– lapte bătut – 625 ml
– ulei de rapiță – 2 linguri și 2 lingurițe
– afine (proaspete și congelate) – 125 gr.
După cum observați, nu am pus nimic dulce. Eu nu recomand dimineața dulce, nici chiar de casă – gem sau miere. Dar dacă serviți aceste clătite în altă parte a zilei, mierea chiar e foarte bună de adăugat.
Cum se prepară:
Se amestecă într-un castron făina, cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. În alt castron, mai mic, se bat ouăle cu laptele bătut și cele 2 linguri de ulei până se omogenizează. Compoziția lichidă se toarnă peste cea uscată și se amestecă ușor, după care se încorporează afinele.
Se încinge la foc mediu o tigaie antiaderentă și se unge cu 2 lingurițe de ulei. Șe șterge excesul de ulei cu un prosop de hârtie. Se toarnă aluat în tigaie cam 70 ml. Se prăjesc clătitele până se rumesc pe fund și fac bășici la suprafață. Apoi se întorc și se repetă operațiunea pe cealaltă parte.
Atât! Serios, sunt o minune gustoasă!
Puteți folosi orice comabinație de făină doriți.
Afinele sunt minunate pentru că sunt sursă de antioxidanți, care ajută la îmbunătățirea memoriei. Sunt bogate în flavonoide, care mențin sănătatea inimii și sunt bogate în fibre și sărace în calorii.
Rețeta poate fi pregătită din seara anterioară.

2. Terci de ovăz și caise

rețetă terci ovăz

Ingrediente pentru 4 porții:

  • miez de nucă fărâmițat – 60 gr.
  • fulgi de ovăz – 90 gr.
  • bucățele de caise deshidratate – 45 gr
  • scorțișoară măcinată – 3 sferturi de lingură

Într-o crăticioară uscată, se amestecă ovăzul, caisele tăiate mărunt, scorțișoara și 2 căni de apă (500 ml). Puneți la fiert pe foc mediu spre mare. Se fierbe, amestecând din când în când, până ce apa se absoarbe complet, iar ovăzul este cremos, circa 7-10 minute.

Se pune terciul în boluri și se presară deasupra nucă și scorțișoară. Se servește imediat sau a 2-a zi.

Este un preparat care, consumat cald, dă o stare de bine, fiind și hrănitor în același timp. Ingredientele sunt sănătoase și practic trebuie să le aveți mereu în cămară. Nucile conțin mai mult omega 3 bun pentru inimă decât oricare dintre nucifere și protejează împotriva bolilor cardiace și demenței.

Rețeta poate fi pregătită dimineața, ca să fie caldă.

3. Cremă de brânză dulce și măsline

rețetă cremă de brânză

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 125 gr. brânză dulce
  • 75 gr. iaurt natural
  • 80 gr. măsline fără sâmburi
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 legătură de busuioc
  • piper
  • 1 linguriță de susan
  • sare de mare.

Mod de preparare:

Puneți brânza și iaurtul într-un castron și amestecați bine. Tocați măslinele fin, curățați cățelul de usturoi și tocați-l mărunt, apoi adăugați-le și pe ele. Spălați busuiocul, uscați-l și tocați frunzulițele. Adăugați-l și pe el, amestecând atent și condimentați totul cu piper.

Rumeniți susanul într-o tigaie, fără grăsime, apoi zdrobiți-l în mojar cu un praf de sare, până devine o pastă. Încorporați-l în amestecul obținut anterior. Serviți cu o baghetă cu semințe sau neagră!

Rețeta poate fi pregătită de seara.

4. Omletă japoneză

rețetă omletă japoneză

Ingrediente: ouă, lapte și pătrunjel. Puteți sări peste pătrunjel, dacă știți că nu aveți succes cu el acasă.

De ce e faină această rețetă? Pentru că seamănă la final cu o clătită, se poate tăia felii și se poate unge cu ce vreți voi – un cub de unt, de exemplu. Și pentru că place copiilor – arată altfel decât omletele clasice.

Pe scurt, preparați așa: ungeți bine cu ulei tigaia încinsă, apoi turnați compoziția dintr-o cană mai mare, ca și cum ați face o clătită. Când începe să se rumenească, rulați într-o parte. În locul rămas liber, mai puneți un pic de ulei, dacă e cazul. Dacă nu, turnați direct compoziția și tot așa, rulați și turnați. Iată despre ce vorbesc:

idei de mic dejun

Rețeta poate fi pregătită dimineața, ca să fie caldă.

5. Budincă de chia și căpșune

rețetă budincă de chia

Ingrediente pentru 4 pahare budinca:

  • 8 linguri pline de semințe de chia
  • 600 ml de lapte – după preferințe și credințe
  • 2 portocale

Pentru topping:

  • 400 gr. căpșuni congelate
  • 400 ml lapte – la fel ca mai sus
  • 120 gr. căpșune

Pentru budincă: puneți câte 2 linguri pline de semințe de chia în 4 pahare, amestecați-le cu câte 150 ml de lapte și lăsați-le peste noapte în frigider, să se înmoaie. După 15 și respectiv 30 de minute, amestecați-le, pentru a evita formarea cocoloașelor.

Pentru topping: curățați portocalele de coajă și tăiați-le mărunt. Într-un blender, puneți-le împreună cu laptele și căpșunele, până când amestecul devine lichid. Distribuiți amestecul peste budincă.

La final decorați cu cășune tăiate în jumătate. Se servește imediat.

Este o rețetă pentru oameni grăbiți, poate fi luată pe drum către școală și serviciu, într-un recipient de sticlă.

Semințele de chia sunt un adevărat superaliment. Mayașii și aztecii foloseau aceste semințe atât ca aliment, cât și ca medicament.

Rețeta trebuie pregătită în 2 pași: seara și dimineața.

6. Sendviș de curcan cu ardei

sendviș de curcan

Este cel mai ușor dintre sendvișuri. Are avantajul că ardeiul nu curge în punga de sendviș, ca să avem parte de accidente în ghizdan.

Alegeți pâine cu maia, e mult mai sănătoasă, fără aditivi și alte bazaconii.

Puteți unge cu unt, cremă de brânză cu smântână sau humus cu ardei.

Carnea de curcan este făcută la cuptor și condimentată simplu, cu sare și piper.

La prepararea acestor rețete copilul nostru cel mare a participat activ. I-a făcut plăcere și s-a implicat cât de mult a putut. Ceea ce a însemnat și că nu a făcut nazuri la partea propriu zisă de servire a preparatelor. 🙂

Rețeta poate fi pregătită de seara.

Food for Brain

Food for Brain este un proiect florinabadea.ro, dedicat comunității blogului. Se va materializa atât online, cât și offline, prin evenimente – traininguri și ateliere.

Episodul 1 al proiectului este aici – IDEI PENTRU PACHEȚELUL CU MÂNCARE AL ȘCOLARULUI.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.