Categorii
Blog Carieră

Antreprenoriatul este o stare de spirit!

Am fost aproape 20 de ani angajat. Mi-a placut mult ceea ce am facut si oamenii cu care am lucrat. Imi placea sa invat de la oameni cu experienta si, cu timpul, sa daruiesc oamenilor cu mai putina experienta decat mine. Imi placea feedbackul pozitiv si il asimilam greu pe cel negativ. Am vrut mereu sa ma dezvolt, sa urc pe scara ierarhica si sa ajung in top. Ceea ce am si facut, pana la punct. Pana la punctul in care am simtit ca nu mai merge asa, ca nu ma mai implinesc lucruri care odinioara ma hraneau si imi dadeau entuziasm. Simteam ca stagnez si ca oricat incercam sa lucrez cu mine pe cararea batatorita, rezultatele nu mai erau la fel. Mi-a trecut prin cap ca acela era momentul in care e nevoie sa schimb mai mult decat locul de munca si oamenii cu care lucrez. Am luat decizia, dupa 1 an de framantare, ca vreau sa pornesc pe drumul meu, trasat de mine, cu oamenii alesi de mine si cu experientele proprii.

De obicei, astfel de momente in viata noastra sunt momente de introspectie, cu care e bine sa avem rabdare si sa le intoarcem pe toate fetele. E foarte important momentul de inceput. Setat pe baze corecte, ne va scuti in viitor de frustrari, momente de stagnare sau de intoarcere la T0. Sunt momente in care ne intrebam si trebuie sa ne raspundem cu toata sinceritatea CINE SUNTEM noi cu adevarat si CARE ESTE SCOPUL NOSTRU in viata. Sunt intrebari infricosatoare, la care avem nevoie de timp sa ne raspundem. In anii in care am alergat nebuneste din copilarie pana acum, ca sa facem fata normelor sociale, vom fi in situatia in care sa sapam adanc in noi ca sa ne raspundem la aceste intrebari. Cu toate acestea, doar raspunsul la aceste intrebari ne va oferi drumul pe care am putea merge si ne va arata perspectivele.

Odata ce ne-am raspuns la aceste intrebari si drumul incepe sa se deschida, mai am pentru voi un set care ne clarifica si mai mult cararea. Va propun sa le scrieti pe o hartie, cu mana voastra, si sa raspundeti la fiecare in parte. Luati-va timp, raspundeti intr-o prima faza, apoi reveniti la ele, adaugati, taiati, reformulati. Pana obtineti o oglinda clara. Puteti raspunde la o intrebare pe zi, iar dupa o saptamana sa va intoarceti si sa o luati de la capat.

  • Ce imi place mie sa fac cu adevarat?
  • Ce as face incepand de azi daca as sti ca as reusi imediat?
  • Care este talentul meu unic pe care il pot oferi celorlalti?
  • Ce stiu sa fac atat de bine, incat sa fiu platit pentru asta?
  • Care sunt lucrurile la care ma pricep mai bine decat altii? Ce ofer eu unic?
  • Ce am nevoie sa mai invat, ca sa pot dobandi abilitati noi?

Antreprenoriatul este o stare de spirit. Drumul acesta nu e usor. Nu e despre bani si despre succes peste noapte. E despre o idee, despre pasiune, despre multa munca si despre relatii sanatoase cu oamenii cu care lucrezi. E greu sa treci de la rolul de angajat, unde trebuia sa indeplinesti niste taskuri si la final de luna primeai in cont salariul, la rolul de om care genereaza idei si le implementeaza in colaborare cu altii, idei care pot produce bani sau nu. Pot produce acum sau peste luni. Sau pot genera relatii de-o viata cu oameni cu care rezonezi si care devin motoare ale business-ului tau, alaturi de tine. E vorba de mindset diferit si de capacitatea de a duce aceasta schimbare. Ca sa nu fie nevoie sa lupti si pe aceste fronturi, te-ar ajuta sa fii hotarat ca acesta este drumul tau si sa nu iti pui singur stavile in cale, cu asteptari din fosta ta viata, aceea de angajat.

La momentul la care scriu aceste randuri, pot spune ca sunt pe calea de a deveni antreprenor. Devenirea aceasta e de durata, nu se petrece peste noapte. Ma anima insa experientele, descoperirile zilnice, procesul de invatare si chiar particica de necunoscut pe care o simt. Pe vremuri, ma speriau unele lucruri, astazi, aceleasi ma anima si ma motiveaza sa merg mai departe. Face partea din acea stare de spirit a antreprenoriatului de care va spuneam mai sus.

In loc de final, chiar daca mai sunt multe de spus, indemnul meu este acela de a nu inceta sa visati nicio clipa! Si sa va reamintesc ca, daca faceti ceea va place, nu veti munci nicio zi din viata voastra!

Material aparut ca guest post pe platforma: http://wahm.ro/guest-post-antreprenoriatul-este-o-stare-de-spirit-florina-badea/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.