Categorii
Blog Food and nutrition

Brioșe cu morcovi fără gluten

A trecut ceva vreme de când nu am mai făcut brioșe, pentru că nu aveam tava potriviă. Așa că la ultima vizită la Ikea mi-am cumpărat și am revăzut rețetarul de acasă. Am ales o rețetă pe care au încercat-o și colegele mele blogger, la recomandarea mea, acum ceva vreme: brioșe cu morcovi și fără gluten. Dar știți cum e, fiecare adaptează rețeta după preferințe și după ce are prin cămară. Rețeta de mai jos a fost preparată în 40 de minute, cu totul. Știți că eu nu vă propun rețete complicate, care se fac în ore întregi și apoi se mănâncă în jumătate de oră. De altfel, deși au fost făcute seara, a doua zi cu greu am mai găsit prin bucătărie vreo urmă.

De ce brioșe fără gluten

Am mai povestit în câteva rânduri că tot ce preparăm în casă pe bază de făină alegem să fie fără grâu și fără secară: pâine, gogoși, clătite, brioșe, fursecuri, biscuiți etc. Nu este nimeni intolerant, avem doar un copil cu alergie la grâu și secară. Și încă ceva, nu preparăm foarte des. Noi suntem exact ca pe vremuri, gătim astfel de lucruri la zile mari. Și nu avem zahăr în casă. Până și tata bea cafea la noi fătă zahăr, drăguțul de el, s-a obișnuit. Desigur, nu vrem să păream mai scrupuloși decât suntem, dar la o nuntă, un botez sau o aniversare, când suntem serviți cu un desert, nu refuzăm. Noroc că nu sunt foarte dese aceste întâmplări. 🙂
Mai jos e tava de la Ikea cu hârtia aferentă. Cred că au fost cam 50 lei. Mă gândeam să îmi mai iau o tavă de la Mega, pentru că 12 brioșe la atâtea persoane sunt efectiv insuficiente.
brioșe cu morcovi și fără gluten

Brioșe cu morcovi și fără gluten

Rețeta de azi poate fi ori o gustare pentru drumeții extrem de sățioasă, ori un fel de mâncare în sine, care poate fi însoțit de o salată mare și generoasă sau poate de niște legume la cuptor sau de o sana.
Ingrediente:

  • făină de orez – 255 gr.;
  • făină de soia – 105 gr.;
  • bicarbonat de sodiu – 1/2 linguriță;
  • praf de copt – 1/2 linguriță;
  • 2 ouă mari;
  • ulei vegetal – 125 ml;
  • 5 morcovi (cca 250 gr.) – curățați și dați prin răzătoare;
  • lapte (de care vreți voi – eu am folosit de vacă cu procent de 1.5 % grăsime) – 125 ml;
  • miez de nucă – 30 gr.;
  • stafide aurii – 45 gr.

Alternativă: 
Dacă nu doriți neapărat să preparați brioșe fără gluten, puteți folosi făină de grâu și făină integrală. Cea din urmă este foarte bună pentru că e bogată în fibre, care îmbunătățesc digestia și conține antioxidanți pentru sănătatea inimii. De asemenea, e sursă de carbohidrați buni (complecși), care reglează nivelul zahărului din sânge.
brioșe cu morcovi și fără gluten

Pregătire și preparare brioșe

În timp ce pregătim aluatul pentru brioșe, preîncălzim cuptorul la 190 gr. C.
Să aveți la îndemână:

  • 1 bol de mărime medie;
  • 1 bol de mărime mare.

În bolul de mărime medie amestecați cele 2 tipuri de făină cu bicarbonatul de sodiu și sarea.
În bolul mare amestecați ouăle și uleiul, după care încorporăm morcovii rași. Deasupra turnăm amestectul uscat din bolul mic și încorporăm laptele. Atât, după care, amestecăm până se încorporează bine făina. La final, se adaugă în compoziție nucile și stafidele.
Compoziția ar trebui să arate așa:
brioșe cu morcovi și fără gluten

Pregătirea pentru cuptor

Puneți aluatul cu o lingură în fiecare formă și umpleți cam 3 sferturi.
brioșe cu morcovi și fără gluten
Se introduc în cuptorul preîncălzit.
brioșe cu morcovi și fără gluten
Se lasă 25 minute la cuptor.
brioșe cu morcovi și fără gluten
Verificați dacă brioșele sunt făcute apăsând aluatul – dacă acesta se ridică după presare, înseamnă că sunt gata coapte bine merci. 🙂
brioșe cu morcovi și fără gluten
Se lasă la răcorit câteva minute, după care se scot din formă și se pun într-un aluat închis ermetic, ca să nu se usuce. Mă rog, dacă rezistă atât de mult încât să ne punem această problemă. 🙂
brioșe cu morcovi și fără gluten
Dacă sunteți curioși în legătură cu numărul de calorii, să știți că o brioșă are cam 260 kcal, cu preponderență carbohidrați, întrucât are și morcovi și 2 tipuri de făină. Așa că nu mâncați toată tava o dată, împărțiți cu familia! 🙂
Acestea fiind spuse, aștept poze cu brioșele voastre, după această rețetă.
Pentru inspirație, urmăriți rubrica noastră – IDEI ȘI REȚETE ÎN BUCĂTĂRIE.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva personală, fotografii făcute cu iphone 7.

2 răspunsuri la “Brioșe cu morcovi fără gluten”

Minunateeee! E prima oara cand incerc asa ceva, desi am mai vazut retete cu morcovi, totusi nu m-au convins. Dar aceasta…
Am si uitat sa pun merisoarele si nuca, dar au iesit delicioase, e un gust nou pt noi, dar foarte bun. Cel mic a devorat 3 dintr-o lovitura!
Si am facut si biscuitii cu fulgi de ovaz, dar nu au mai apucat sa fie pozati, caci au disparut imediat (copilul + sotul i-au mancat pe toti).
Am vrut sa pun poza cu briosele, dar nu m-am descurcat aici in comentarii…
Astept in continuare retetele dv. simple si bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.