Ca orice concept relativ nou aparut la noi, wellness-ul nu a fost nici el ocolit de interpretari sau de acordarea unor intelesuri partiale. Asa se face ca cea mai comuna interpretare pentru acest termen a fost data in asociere cu centre spa sau de fitness, care ne-au lansat promisiunea unei stari de bine, intr-o perioada mai mult sau mai putin scurta. In realitate, termenul este mult mai complex, iar starea de bine – dezideratul nostru, al tuturora, ar prinde bine sa plece de la cunoasterea lui in ansamblu. Nu de altceva, dar sa stim ce cautam, ca sa putem atinge! 🙂
Consultantul medical al blogului de viata sanatoasa, dr. Mihaela Posea – medic specialist, specialitatea diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, ne-a oferit un pic de indrumare, ca sa putem pleca la drum cu un minim de informatie. Sa ne fie de folos!
Ce este wellness-ul si de cand au inceput romanii sa foloseasca acest termen?
Termenul “Wellness” poate fi interpretat in mai multe feluri insa, conform National Wellness Institute reprezinta ”procesul activ prin care o persoana devine constienta de alegeri si le face in vederea unei existente de succes”. Prin urmare, este vorba despre un proces constient, auto-dirijat si dezvoltat pentru a se atinge potentialul maxim, cuprinzand mai multe dimensiuni: stil de viata, bunastare mentala si spirituala, dar si mediul inconjurator.
Cu ce este cel mai des asociat wellness-ul la noi?
De cele mai multe ori, wellness-ul este asociat doar cu un stil de viata sanatos, respectiv o alimentatie si o activitate fizica corespunzatoare. Insa, dupa cum am mentionat deja, el cuprinde mai multe notiuni, care, incep, totusi, sa fie luate in considerare.
Cum putem introduce in viata noastra acest concept? Cu ce pasi simpli putem incepe?
In primul rand trebuie sa vrem. Fara vointa nu se poate indiferent de cat de mult vor persoanele din jurul nostru sa ne schimbam. Apoi, putem face un plan prin care sa ne propunem ca, in fiecare zi sau in fiecare saptamana (depinde de ritmul pe care ni-l dorim) sa schimbam cate un lucru in viata noastra. De exemplu, ne putem propune ca de azi sa renuntam la bauturile indulcite, de maine – sa mergem pe jos, in ziua urmatoare – sa renuntam la fumat; si tot asa, pana cand atingem obiectivele propuse. Important este ca fiecare schimbare facuta sa fie mentinuta si pe termen lung.
Cat de importanta este starea de sanatate generala a corpului nostru si ce putem face sa ne-o mentinem?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, definitia starii de sanatate este urmatoarea: ”starea de bine din punct de vedere fizic, mintal si social si nu numai absenta bolii sau a infirmitatii”. Prin urmare, trebuie sa ne simtim bine nu numai din punct de vedere fizic ci si mintal, iar lipsa sanatatii isi pune amprenta asupra relatiilor cu noi insine, dar si cu cei din jur. Pentru a fi sanatosi, putem acorda o mai mare atentie alimentatiei, activitatii fizice si somnului; putem de asemenea, sa facem analize de laborator periodice pentru a preveni/a surprinde in faze incipiente unele boli.
Ce parere aveti despre hidratare, cei 2 l de apa pe zi sunt un mit? Ce reguli trebuie de fapt respectate? Este sanatos consumul de apa plata imbuteliata?
Apa reprezinta aproximativ jumatate din greutatea corporala. Supravietuirea fara apa este posibila doar cateva zile deoarece acest constituent joaca un rol important in mentinerea si reglarea proceselor metabolice si celulare. Necesarul de apa este calculat in functie de greutatea corporala si este de 30-35 ml/kg corp pentru un adult, ceea ce corespunde celor 2 litri recomandati (daca se considera o greutate medie de 70 de kilograme).
Lichidele (apa plata, apa minerala, ceaiuri, sucuri proaspete) si alimentele sunt principala sursa de apa.
Indiferent ca provine de la robinet sau ca este apa imbuteliata, important este sa fie asigurata siguranta alimentara, iar producatorii trebuie sa se asigure ca respecta normele in vigoare privind standardul de calitate si siguranta.
In Europa, problemele de sanatate publica asociate consumului de apa (imbuteliata sau nu) sunt rare, datorita reglementarilor in vigoare privind calitatea, productia si ambalarea. Prin urmare, este o chestiune de alegere personala daca se foloseste apa de la robinet sau imbuteliata.
In afara de starea de sanatate a corpului si de alimentatie, care este urmatoarea componenta cea mai importanta in wellness?
Componentele care definesc wellness-ul au importanta pe care o dam fiecare din noi. Pentru unii oameni este important sa aiba o alimentatie sanatoasa, pentru altii conteaza sa faca activitate fizica, si asa mai departe. Fiecare dimensiune a wellness-ului are rolul ei in viata fiecaruia dintre noi si important este sa se atinga toate componentele.
Ce recomandari aveti sa le faceti oamenilor care vor sa isi schimbe stilul de viata si sa inceapa un trai sanatos din toate punctele de vedere?
Fiecare nou inceput este greu, insa cu vointa se poate atinge tot ceea ce iti doresti. Pentru unii conteaza sa fie pasi marunti, pentru altii este importanta schimbarea radicala. Indiferent de ritmul modificarilor aduse, acestea trebuie sa corespunda unui nou stil de viata, pe care sa il urmeze tot timpul, nu unei diete, unui abonament la sala sau unui concediu.
Sursa foto: dr. Mihaela Posea