Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum să curățăm corect frigiderul

Eu am o vorbă, izvărâtă din înțelepciunea proprie :): pe om dacă vrei să îl cunoști, mergi la el la baie și la bucătărie, mai exact uită-te în frigiderul lui. N-am nicio problemă cu tot ce ține de cuptor, dacă vă puteți imagina, în schimb am ceva cu frigiderul. De ce? Pentru că acolo mi se pare tărâmul perfect unde bacteriile își pot face de cap. Cred că ați văzut și voi (sper că nu la voi acasă) rafturi murdare, de pe care se scurg diferite zemuri de origine necunoscută, resturi de mâncare ambalată care zac triste printre oale fără capac adăugat și pungi de salată desfăcute, aflate sub zemurile de pe rafturile de mai sus. Mai horror de atât nu pot să îmi imaginez în bucătărie. Nu mă oripilează nici cuptorul și nici chiar mormanul de vase murdare din chiuvetă. Dar haosul din frigider este cu adevărat periculos pentru sănătate. Așadar, când ați făcut curat în frigider ultima oară?

Să începem cu începutul: cât de des curățăm frigiderul

Eu sunt experta în domeniu de la noi din casă. Soțul face orice în bucătărie, taie chiar și ceapă. 🙂 Dar să nu care cumva să ajungă la frigider. Exclus curățat frigider pentru el. Sarcina i se pare mult prea complexă, mai ales când….chiar e.

Ca frecvență, curăț frigiderul de fiecare dată înainte de a introduce noile cumpărături pe care le-am făcut. Asta înseamnă 1 dată pe săptămână. Dacă se întâmplă cumva să curgă vreun lichid dintr-o neglijență a cuiva din casă, vă dați seama că nu aștept o săptămână în acest sens. Pun mâna pe lavetă și atac frontal problema imediat. După care nu uit să admonestez întreaga familie pentru imprudență. Familie care se jură că nu e faptașă, evident.

Cel puțin o dată pe lună scot sertarele și toate accesoriile și le spăl cu apă caldă și detergent de vase. De când avem copil mic din nou, folosim mult soluția pentru biberoane și suzete (de la Bebe Tei), pe bază de plante și cu miros de citronella, de la frigider până la toate suprafețele din casă.

Cu ce produse curățăm frigiderul

În urmă cu mulți ani, am fugit mâncând asfaltul dintr-o cofetărie unde vânzătoarea pulveriza soluție dezinfectantă pe geamul interior al vitrinei unde se lăfăiau prăjiturile care își așteptau clienții. Astăzi, în supermarketuri, la vitrina asistată, văd de multe ori aceeași acțiuni prestată cu nonșalanță de vânzătoare. Așa le-or fi învățat pe ele la școală?

Dezinfectanții nu ar trebui folosiți niciodată în interiorul frigiderelor. Ca și în cazul altor produse de curățare a bucătăriilor, orice dezinfectant care vine în contact cu alimentele îi poate îmbolnăvi pe oameni din cauza substanțelor chimice puternice pe care le conține. Folosiți produse special destinate care sunt în siguranță în interiorul unui frigider sau optați pentru curățare naturală.

Produsele naturale pot fi foarte utile atunci când curățați un frigider și sunt modalități sigure de a menține aparatul curat și igienic. Bicarbonatul poate fi excelent pentru îndepărtarea petelor și absorbția mirosurilor neplăcute, în timp ce oțetul alb este bun pentru curățarea oricăror articole din oțel inoxidabil, inclusiv ușile frigiderelor, dacă aveți un model din oțel inoxidabil. Nu uitați să testați mai întâi o mică zonă pentru a verifica dacă nu există efecte adverse.

Pentru pete încăpățânate, amestecați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu cu puțină apă pentru a produce o pastă groasă. Aplicați pasta pe pete și lăsați-o timp de o oră înainte de a șterge cu un burete sau o cârpă umedă. Bicarbonatul ar trebui să înfrângă pata, care devine ușor de șters.

Ce să facem înainte de curățarea propriu zisă

Scoateți din frigider toate produsele alimentare înainte de a începe. Chiar dacă folosiți numai produse naturale pentru curățat, e bine să nu ajungă vapori în jurul produselor depozitate. Procesul devine mult mai ușor și elimină posibilitatea de contaminare.

Deși cele mai multe alimente nu se vor altera atunci când sunt lăsate pentru o perioadă scurtă de timp în afara frigiderului, asigurați-vă că produsele alimentare nu sunt lăsatate mai mult de o oră la temperatura camerei. Alimentele pot ajunge “în zona periculoasă” într-o perioadă relativ scurtă de timp. Mai ales lactatele. În lunile de vară, aerul condiționat din bucătărie e de ajutor. Iarna, o idee e să puneți articolele afară (pe balcon)  în timp ce le selectați.

Cum să curățăm corect frigiderul – interior și exterior

Scoateți toate piesele detașabile, cum ar fi rafturile și sertarele. Umpleți un bazin cu apă caldă și detergent de spălat vase și lăsați aceste părți să se înmoaie înainte de ștergere și clătire. Ștergeți toate suprafețele fie cu șervețele comerciale, fie cu o combinație de săpun și apă caldă. Utilizați o cârpă din microfibră sau un burete de bună calitate – aceste instrumente de curățat nu se vor deteriora și nu vor lăsa urme mici în frigider.

Bobinele condensatorului frigorific și ventilatorul sunt responsabile pentru eliberarea căldurii în aerul înconjurător. Dacă bobinele sunt acoperite cu praf, păr și resturi, căldura nu este eliberată în mod corespunzător, determinând compresorul frigiderului să funcționeze mai greu pentru a menține frigiderul rece. Curățați bobinele condensatorului frigiderului la fiecare șase luni pentru a vă păstra frigiderul în stare optimă!

După ce ați deconectat frigiderul de la sursa de curent, curățați cu o cârpă moale și exteriorul frigiderului. Atenție la bureți, ei pot zgâria suprafețele acestea, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Ce mă enervează cel mai tare: mirosurile

Mirosul din frigider mă enervează pe mine cel mai tare. De obicei se întâmplă asta atunci când vasele nu se închid ermetic, în special cele cu brânzeturi.

Iată cu ce vă puteți echipa cu frigiderul pentru a combate aceste mirosuri:

  • O șosetă curată umplută cu cărbune activ – dintr-un magazin de acvariu, nu din brichete. 🙂 Carbunele absoarbe mirosuri neplăcute pentru o perioadă de până la trei luni;
  • O cutie deschisă de bicarbonat de sodiu. Cele mai multe pachete de bicarbonat de sodiu spun că ar trebui să-l schimbați la fiecare 30 de zile, dar probabil că puteți scăpa cu 60 până la 90 de zile de utilizare înainte de schimb.
  • Cafeaua proaspăt măcinată, așezată într-un vas mic din spatele frigiderului, funcționează foarte bine și la absorbția mirosurilor.

Dar prevenția?

E clar că nu putem preveni 100% mizeria și dezordinea din frigider, dar putem face câțiva pași de la haos total la un loc de depozitare în care alimentele să nu se altereze și să nu ne cauzeze problème de sănătate. Iată cum:

  • Verificați în mod regulat produsele din frigider și aruncați tot ce este expirat sau a stat descoperit, pentru că în mod sigur s-a contaminat. Mâncărurile cu mucegai pot contamina alte obiecte, așa că aruncați-le!
  • Curățați orice lichid cât mai des posibil. Deversările pot picura pe alte alimente și pot provoca mirosuri urâte – mai ales dacă va curge dintr-o sticlă de lapte, dar și bacterii periculoase, despre care spuneam!
  • Păstrați o mică cutie de plastic umplută cu bicarbonat de sodiu în partea de jos a frigiderului.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: aici          

5 răspunsuri la “Cum să curățăm corect frigiderul”

Super bun articolul! Majoritatea pasilor pe care mi i-ai descris ii fac si eu, dar tot am o lene de nedescris de 3 zile, cand vreau sa fac curat in el:) De aruncat mereu arunc ce e stricat, din fericire nu se intampla des.

Aragazul insa il spal mult mai des, adica am grija atunci cand se murdareste să curăt. Poate si pentru că e mai accesibil. 🙂 Foarte bune sfaturile, multumesc

Cum se numeste sau o poza la solutia de curatat tetine si biberoane de la Bebe Tei ? Eu am mai cumparat recent un cub de absorbit mirosuri din supermarket, inca nu l-am pus in functiune, ca nu am curatat frigidferul(e in plan zilele astea) e ok oare?

Aceste sfaturi au venit fix cand ma gandeam ca trebuie sa fac curat in frigider, inainte sa aduc copilul din vacanta, de la bunici. Ei, da, cam de atunci nu am mai facut curat, de la sfarsitul anului scolar! Bine ca n-ai fost in bucataria mea! Foarte util articolul! M-a convins sa nu mai fiu neglijenta, chiar daca e un frigider cu autocuratare, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.