Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Vacanțele ne prelungesc viața – este demonstrat științific

Abia ne-am întors din vacanța de vară și am făcut deja planuri pentru o mini vacanță în octombrie și una în noiembrie. Faptul că știu deja când va fi următoarea plecare îmi dă aripi în prezent. Mă face să mă simt mai bine, mă motivează și…ma ferește de melancolia post vacanță, de care mulți dintre noi suferim, de fiecare dată când ne întoarcem de undeva.

O vacanță este mult mai bună pentru sănătatea noastră decât ne imaginăm. Ieșim din rutina de zi cu zi, ne stimulăm mintea datorită contactului cu o nouă cultură și avem șansa să exersăm obiceiuri mai sănătoase. Este momentul nu numai să ne relaxăm, ci și să ne îmbunătățim tonusul, că doar ne întoarcem acasă cu niște amintiri fantastice. Adică așa ar trebui, exceptând unele dezamăgiri legate de rezervări sau catastrofe, pur și simplu. Sper că sunt tot mai rare astfel de întâmplări, care să ne ruineze vacanțele.

De ce sunt vacanțele sunt exact ce ne trebuie să fim mai sănătoși

1. Ne reduc nivelul stresului

Un studiu publicat anul trecut de Asociația Americană de Psihologie (American Psychological Association) a concluzionat că vacanțele lucrează pentru a reduce stresul. Efectul durează și după perioada de vacanță. Părerea mea e că depinde de fiecare dintre noi – cam cât putem păstra starea de bine de după vacanță. Dacă ai fost plecat 2 săptămâni, iar a 2-a zi după vacanță deja ești obosit și nervos…nu e ceea ce trebuie.

2. Contribuie la prevenirea bolilor cardiace

O serie de studii au evidențiat beneficiile unei vacanțe pentru sănătatea cardiovasculară. Se pare că bărbații cu risc de boli de inimă care au omis vacanțe timp de cinci ani consecutivi, aveau 30% mai multe șanse de a suferi atacuri de inimă decât cei care au luat cel puțin 1 săptămână de vacanță în fiecare an. Studiile au rezultate similare și la femei: femeile care au avut o vacanță o dată la șase ani sau mai puțin au fost de aproape opt ori mai predispuse să dezvolte boli de inimă, să sufere un atac de cord sau să moară de cauza coronariană decât cele care au avut cel puțin două vacanțe într-un an. Aceste statistici nu trebuie neapărat să ne sperie, ci doar să ne convingă că timpul liber este important pentru sănătatea noastră pe termen lung.

3. Productivitate mai bună la locul de muncă

Ernst & Young a efectuat un studiu intern în rândul angajaților săi și a constatat că, pentru fiecare 10 ore libere pe care le-au avut angajații, performanța la sfârșitul anului a crescut cu 8%. Păi da, când te relaxezi și te deconectezi, ești mai productiv, ești mai fericit și când ești mai fericit, excelezi la ceea ce faci. Un fel de cerc, dar nu vicios, ci pozitiv. 🙂

4. Dormim mai bine, ne odihnim

Nopțile neliniștite și somnul perturbat sunt plângeri comune la oameni – adesea rezultând din faptul că pur și simplu avem prea multe în minte. Când nu ne putem opri gândurile, ne este afectat somnul, iar lipsa de somn duce la mai puțină atenție, la o stare de alertă mai încetinită, la o memorie insuficientă, la o probabilitate crescută de accidente și la o scădere a calității vieții. Cercetătorii spun că vacanțele pot ajuta la întreruperea obiceiurilor care tulbură somnul, cum ar fi lucrul târziu în noapte sau vizionarea unui ecran cu iluminare din spate înainte de culcare.

Vacanțele ne prelungesc viața

Încă de acum 40 de ani s-a demonstrat că vacanțele ne prelungesc viața. Luarea concediilor regulate de la locul de muncă ar putea prelungi viața, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging. Profesorul Timo Strandberg, autorul coordonator al studiului, de la Universitatea din Helsinki, spune: ”Nu vă gândiți că veți compensa orele de muncă continuă și lipsa vacanțelor cu un stil de viață sănătos. Vacanțele sunt o modalitate excelentă de a scăpa de stres.”

Ce facem în vacanță diferit și ne ajută la sănătate

  • Mâncăm….bine

Am experimentat atât de multe feluri de mâncăruri diferite și delicioase în călătoriile mele, inspirându-mă să recreez arome când mă întorc. În țările exotice, puteți face un mix de fructe tropicale colorate la micul dejun, de exemplu. Acest lucru vă va alimenta corpul cu substanțe nutritive esențiale, îmbunătățindu-vă bunăstarea din interior. Unii dintre noi au chiar ocazia să mănânce 3 mese pe zi, ceea ce, în mod normal nu fac acasă. Nu au timp, jobul nu le permite.

  • Facem mișcare, chiar dacă nu suntem sportivi

Unii oameni fac fitness și în vacanță. E modul lor de a-și menține sănătatea și a se relaxa. Alții încearcă yoga sau aerobic în apă, de multe ori pentru prima oară. Este o modalitate fantastică de a obține motivația de care au nevoie pentru a continua cu această formă de mișcare când se întorc acasă. În ceea ce ne privește, noi mergem foarte mult doar pe jos. Aproape toată ziua. Este forma de mișcare pe care noi o putem face și care ne ține în formă, nu ne obosește deloc.

  • Stăm la soare

Viața de zi cu zi înseamnă multă lumină artificială, din păcate. Nu trebuie să fim paranoici și să trăim cu frica de soare, căci el are, de fapt, o multitudine de beneficii de care să ne bucurăm, ajutându-ne să ajungem la sănătatea noastră optimă. Ne dă vitamina D, care ne întărește sistemul imunitar și oasele, și s-a constatat, de asemenea, că ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

  • Dormim altfel

În vacanță, ceasul nu sună. Nu avem angajamente. Relaxarea la care ajungem în vacanță ne va oferi somnul profund de care avem nevoie ca să ne reîncărcăm bateriile. Somnul de calitate ne ajută la întărirea sistemului imunitar și la scăderea stresului – așa se explică faptul că atunci când ajungem acasă arătăm mai tineri. 🙂

  • Ne bucurăm de apa de mare, cu beneficiile ei

Ați observat vreodată cât de netedă și strălucitoare arată pielea noastră când ne întoarcem acasă dintr-o destinație caldă? O baie răcoritoare în mare exfoliază în mod natural pielea, îndepărtează celulele moarte ale pielii și o umplu cu minerale nutritive, ceea ce ne oferă o strălucire pe care credem că doar tratamentele spa scumpe ne dau. Apa de mare este benefică și la vindecarea pielii deteriorate sau iritate, reducând inflamația. Ea are un efect calmant fantastic și ajută la un somn bun.

  • Simțim bucurie mai ușor

Când sunt în vacanță, detașată de viața mea de zi cu zi, de hainele de birou și de obligațiile zilnice, mă simt cea mai fericită! Pot să fac lucrurile care îmi plac și să am ritmul meu. Nu știu voi cum sunteți, însă eu râd mai des, iar asta e bine pentru că râsul este cel mai bun medicament, deoarece eliberează endorfinele și încurajează buna dispoziție. 

  • Îndosariem amintiri pentru tot restul anului și pentru toți anii

Nu există un moment mai potrivit pentru a produce amintiri veșnice decât în ​​timp ce călătorim. Ele ne ajută să rămânem liniștiți și pozitivi tot restul anului. Înainte de o zi plină de muncă sau când mă simt stresată nițel, mă gândesc la vacanță – o tehnică de relaxare și un remediu instant de salvare pentru mine. Vă sfătuiesc să încercați.

În aceeași ordine de idei, haideți, luați-vă o vacanță, chiar dacă e toamnă. Pentru o viață mai lungă, ferită de boli și de gânduri negre! Azi e cel mai bun timp pentru un astfel de proiect, nu mâine și nu anul viitor! Nu știm niciodată cum va fi viața noastră în viitor și ce mai putem face din ce ne-am dorit azi.

Ca să citiți mai multe pe subiect, vă pun sursele mele. Poate nu mă credeți. 🙂

1. Studiu 

2. Studiu

3. Studiu

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: aici 

2 răspunsuri la “Vacanțele ne prelungesc viața – este demonstrat științific”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.