Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum se simte asta în corp?

Dragilor, ultimul meu an a fost anul în care am înțeles cele mai multe lucruri despre corp din toți anii mei de viață de până acum. E drept, a coincis cu anul în care am început formarea în Somatic Experiencing. Cu toate acestea, am ajuns nu doar să propun practici somatice clientelor mele, cu care lucrez online sau în Retreat, ci să lucrez în primul rând cu mine. Pentru cine a stat în cap toată viața, așa cum am făcut eu, poate fi ceva înfricoșător la început. Dar de aceea se cheamă practică, odată cu exercițiul lucrurile devin mai simple.

Așa am ajuns să mă consult cu propriul corp nu doar în lucruri care au legătură cu hrana sau corporalitatea și tot ce înseamnă ea, ci și pentru unele decizii pe care le iau. După aproape 1 an de practică am învățat că al meu corp nu mă minte niciodată.

Întrebarea cu care testez anumite decizii pe care am nevoie să le iau este ”Ce simt acum în corp?”.

Ați încercat vreodată să vedeți cum vă ghidează corpul în luarea deciziilor?

Pentru mine a fost ”uau” atunci când am început să mă gândesc la business-ul meu și să văd ce simt în corp atunci. Am simțit entuziasm și efectiv fluturi în stomac. Am știut corporal că ceea ce fac profesional zi de zi mă animă și îmi place la nebunie. A fost cea mai bună confirmare de care aveam nevoie. Ceea ce mă ajută atunci când am perioade care nu musai îmi plac – ori foarte aglomerate, ori cu liniște – care până mai ieri mă cam speria. Dar despre asta în alt articol. 🙂

Ce părere aveți despre această perspectivă? Ați trecut vreodată deciziile prin filtrul corpului?

Să iei decizii poate fi uneori dificil, în special atunci când ne confruntăm cu alegeri care au consecințe sau impact semnificativ asupra vieților noastre. Ceea ce eu vă aduc azi aici, pe masa de discuție, este ascultarea corpului pentru luarea deciziilor. Un fel de a folosi corpul ca un filtru, atunci când chiar te simți în impas.

Ideea este să acorzi atenție modului în care corpul se simte atunci când iei în considerare diferite opțiuni. Corpul ne poate oferi feedback valoros, care ne poate ajuta să luăm decizii ce să se alinieze cu intuiția și înțelepciunea interioară.

Pentru a folosi corpul ca pe un filtru pentru luarea deciziilor, începe prin a face o respirație adâncă și a-ți relaxa corpul. Apoi, vizualizează decizia pe care trebuie să o iei și opțiunile diferite pe care le iei în considerare. În timp ce faci asta, acordă atenție oricăror senzații care apar în corpul tău.

De exemplu, dacă iei în considerare o ofertă de job, întreabă-te: “Ce simt despre această oportunitate?” Observă dacă simți un sentiment de entuziasm sau teamă, în piept sau stomac. Sau în orice altă zonă a corpului. Dacă te simți tensionată sau anxioasă, acesta poate fi un semn că poate jobul nu ți se potrivește. Pe de altă parte, dacă te simți energizată sau entuziasmată, acesta poate fi un semn că jobul se aliniază cu obiectivele și valorile tale.

Nu lua o decizie imediat, mai poți verifica în corp de câteva ori.

Similar, dacă iei în considerare să re-evaluezi o relație, întreabă-te: “Ce simt în corp când mă gândesc la această persoană?” Observă dacă simți un sentiment de liniște sau tensiune în corpul tău. Dacă te simți relaxată și calmă, acesta poate fi un semn că relația este sănătoasă și împlinitoare. Dacă te simți tensionată sau neliniștită, acesta poate fi un semn că relația este obositoare sau nesănătoasă.

Pentru acelea dintre voi care judecă totul pe toate părțile știu că poate fi greu să priceapă (vedeți, tot de la cap așteptați răspuns) cum adică al nostru corp știe el așa ceva. Și cum să ne bazăm pe el, după atâta educație, școală și experiență de viață. Simplu, există o inteligență corporală pe care noi am ignorat-o complet azi de zile. Simt însă că a venit momentul să începem să auzim vocea corpului. Cred că am început să ne trezim, după ani de zile de trăit doar în cap.

Toate cheile sunt în corp, acesta este adevărul. Și știu că multe dintre voi citiți autorii care au intrat și pe piața noastră – Gabor Mate și Peter Levine. Și vă rog să continuați să o faceți, pentru că ochii și urechile voastre se vor deschide din ce în ce mai mult. Chiar dacă să știi nu este suficient, e important să începeți să aflați informație valoroasă care să vă aducă mai aproape de corp. Informația e pasul 1, după care trebuie să începeți practica.

Cheia este să începeți să vă concentrați pe semnalele corpului și să vă încredeți mai mult în instincte. Corpul știe ce este mai bine pentru noi și, prin utilizarea sa ca filtru, puteți lua decizii care se aliniază cu binele nostru suprem. Asta nu înseamnă că anulați toată știința la care ați lucrat ani de zile prin educație și studiu, înseamnă doar că mai aduceți o piesă importantă în joc: corpul. Care oricum vă este casă pentru tot restul vieții. De ce e mai puțin valoros, chiar așa?

Așadar, cum se simte în corp ceea ce citiți acum aici, în acest articol? Probabil că simțiți agitație, poate a crescut pulsul, poate simțiți nevoia să schimbați locul, poate să beți un pahar de apă. Doar presupun, pe baza experienței mele cu această idee și ce am simțit prima oară când am auzit de ea.

Dar, desigur, nu trebuie să mă credeți pe mine. Testați ideea și veți vedea efectele. Nu e nimic nici ezoteric și nici magie ori vrăjitorie. E începutul unei noi relații cu al vostru corp. O relație de încredere și prietenie, pentru o viață mai bună și mai frumoasă.

Sunt aici, pentru voi, pentru orice întrebare: [email protected]. Sau reply la email, dacă ați primit așa articolul meu.

Vă îmbrățișez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.