Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

De ce ne obosește energia masculină și ce legătură are cu mâncatul

Energia masculină și energia feminină sunt două aspecte fundamentale ale naturii umane. Fiecare om, fie el bărbat sau femeie, poate avea atât trăsături ale energiei masculine, cât și ale energiei feminine.

Este însă important să înțelegem că energia masculină predominantă poate deveni obositoare pentru femei în anumite situații.

Hai să vedem cum se manifestă energia masculină și cum femeile pot gestiona și echilibra această energie în viața lor.

Definirea energiei masculine

Energia masculină nu este legată exclusiv de sexul biologic, ci se referă la o calitate energetică asociată trăsăturilor precum acțiunea, direcția, puterea și raționalitatea. Aceasta poate fi manifestată atât de bărbați, cât și de femei în diferite proporții. În relațiile interpersonale, energia masculină poate fi prezentă în diferite grade.

Diferențele dintre energia masculină și energia feminină

Energia masculină și energia feminină sunt două poluri complementare care există în fiecare om. Energia masculină este asociată cu acțiunea și rezolvarea problemelor, fiind concentrată pe obiective, direcție și luarea deciziilor. Pe de altă parte, energia feminină este legată de intuiție, empatie și conexiunea emoțională. Ambele energii sunt valoroase și necesare pentru echilibrul și armonia noastră interioară și în relații.

Motivele oboselii asociate cu energia masculină

Deși energia masculină poate fi puternică și inspirațională, există situații în care poate deveni obositoare pentru femei. Aceasta se poate datora unor factori precum:

a) Suprimarea energiei feminine: În societatea noastră, valorile și trăsăturile asociate cu energia masculină sunt adesea promovate și încurajate, în timp ce energia feminină este subestimată sau chiar reprimată. Femeile pot simți o presiune de a se conforma la standardele masculine și de a fi puternice și competitive în toate aspectele vieții, ceea ce poate conduce la epuizare. Atunci când suntem epuizate, tindem să mâncăm mai mult și mai ales mâncare de confort, ca să compensăm.

b) Balanța energetică dezechilibrată: Atunci când energia masculină domină într-o relație sau într-un mediu, femeile pot simți că nu au spațiu suficient pentru a-și exprima și cultiva energia feminină. Acest dezechilibru poate duce la oboseală și la o pierdere a conexiunii cu sine și cu propriile nevoi emoționale.

c) Presiunea de a se conforma: Femeile pot resimți din plin în mediile de business această presiune, de a fi forțate să țină ritmul cu colegii lor bărbați, în condițiile în care ciclul natural al femeii este diferit de la zi de la zi și acest lucru se răsfrânge și asupra energiei ei.

Pentru femei, energia masculină poate deveni obositoare atunci când este prezentă în exces sau când este solicitată în mod constant. Într-o societate în care se acordă o mare importanță energiei masculine, femeile pot simți presiunea de a se încadra în aceste roluri și de a fi mereu în acțiune și puternice. Acest aspect poate duce la epuizare, stres cronic, la disconfort emoțional și prin urmare la comportamente alterate când vine vorba de mâncare.

Atunci când energia masculină devine dominantă sau este solicitată în exces în viața unei femei, aceasta poate deveni obositoare și poate contribui la comportamentul de mâncat emoțional. Iată cum energia masculină în exces poate afecta femeile și modul în care aceasta poate duce la mâncatul excesiv:

  1. Presiunea de a fi în acțiune constantă: Energia masculină este asociată cu acțiunea și direcția. Femeile care se simt presate să fie mereu active, productive și să-și îndeplinească multiple roluri pot resimți o presiune excesivă, ceea ce le poate epuiza emoțional și fizic. În aceste situații, mâncarea poate deveni o modalitate de a scăpa de stresul și presiunea constantă, de a găsi un moment de relaxare sau de a-și umple golurile interioare.
  2. Neglijarea nevoilor emoționale și sufletești: Energia masculină se concentrează adesea pe raționalitate și putere, lăsând în plan secundar nevoile emoționale și sufletești. Femeile care sunt prea preocupate de a-și îndeplini responsabilitățile și de a fi puternice pot să nu mai acorde atenție propriilor lor emoții și dorințe. Această neglijare poate duce la sentimente de frustrare, tristețe sau nesatisfacție, care pot fi compensate prin mâncatul emoțional.
  3. Dificultatea de a se relaxa și de a-și elibera mintea: Energia masculină este adesea asociată cu raționalitatea și focusul mental. Astfel, femeile care trăiesc predominant în energia masculină pot avea dificultăți în a se relaxa și în a-și elibera mintea de gândurile și preocupările constante. Mâncarea devine uneori o modalitate de a-și distra mintea și de a-și oferi o pauză de la gândurile agitate sau stresante.
  4. Lipsa conexiunii cu corpul și simțurile: Energia masculină poate accentua orientarea către gândire și acțiune, lăsând în umbră conexiunea cu corpul și simțurile. Femeile care trăiesc în pilot automat și nu sunt conștiente de senzațiile și semnalele corpului lor pot să nu aibă o relație sănătoasă cu mâncarea. Consumul excesiv de alimente devine o modalitate de a compensa această lipsă de conștientizare și de a umple un gol interior.

Pentru a depăși această stare de oboseală și a evita mâncatul emoțional, femeile trebuie să își consolideze energia feminină și să găsească un echilibru între masculin și feminin. Este important să se acorde timp pentru odihnă și relaxare, să se dezvolte o relație sănătoasă cu propriile emoții și să își încurajeze exprimarea creativă. Prin conectarea cu propriul corp și simțuri, femeile pot obține o înțelegere mai profundă a nevoilor lor și pot găsi modalități să se îngrijească și să se simtă bine în propria lor piele.

Gestionarea și echilibrarea energiei masculine

a. Conștientizarea și acceptarea: Începeți prin a fi conștiente de energia masculină și de cum se manifestă în viața voastră. Acceptați faptul că aveți dreptul să vă exprimați și să manifestați și energia feminină, care aduce echilibru și împlinește nevoile voastre emoționale.

b. Grija de sine: Acordați-vă timp pentru a vă reconecta cu energia feminină prin activități care vă aduc liniște și bucurie, cum ar fi yoga, meditația, cititul sau plimbările în natură. Este important să vă faceți timp pentru a vă îngriji și a vă reîncărca bazinul energetic.

c. Comunicare și limite sănătoase: Învățați să comunicați și să vă impuneți limitele în mod clar și ferm. Fiți deschise în a cere sprijin atunci când aveți nevoie și stabiliți priorități care vă permit să vă îngrijiți de voi înșivă.

d. Recunoașterea valorii energiei feminine: Nu neglijați importanța energiei feminine și valorile sale precum intuiția, compasiunea și creativitatea. Aceste trăsături sunt la fel de valoroase și pot aduce o mare împlinire în viața voastră.

Prin gestionarea și echilibrarea acestor energiei feminine cu cea masculină, femeile pot găsi un echilibru mai profund și să se simtă împlinite în propria lor autenticitate. Mai mult, relația cu mâncarea se va schimba, la fel și relația cu propriul corp.

Când noi suntem bine, ne vedem bine în oglindă și nu avem nevoie de mâncare decât pentru a satisface foamea corpului.

Vino la Cursul ”Mâncatul emoțional – de ce mănânci și cum să te oprești”, aflat la ediția a 3-a și care se va desfășura peste vară, începând cu 3 iulie. 

Datele pentru modulele online live pe care le vom ține pe zoom sunt acestea:

Modul 1, introductiv: “Introducere în mâncatul emoțional” – 3 iulie 2023

Modul 2: “Să ne înțelegem emoțiile” – 12 iulie 2023

Modul 3: “Conectarea la copilul interior” – 19 iulie 2023

Modul 4: “Imaginea corporală și criticul interior” – 24 iulie 2023

Modul 5: “Nutriție echilibrată pentru femei care mănâncă emoțional” – 3 august 2023

Modul 6: “Relația cu al nostru corp – cum ne ajută să nu mai mâncăm emoțional” – 7 august 2023

Modul 7: “Hrană dincolo de mâncare – să lucrăm la Personal Self Care Plan” – 10 august 2023

Puneți-le în agendă și puneți-vă intenția să le urmăriți de oriunde ați fi, iar dacă nu puteți o dată, veți putea vedea înregistrările. Sunt alături de voi să parcurgeți vara aceasta cursul care vă poate schimba cu totul relația cu mâncarea și relația cu propriul corp. care sunt, de fapt, relația cu viața.

AICI puteți citi toate detaliile, iar AICI vă puteți înscrie la curs. Mai e foarte puțin timp și începem!

Doamnele care închid acum ediția a 2-a vor putea reparcurge ediția a 3-a alături de noi. La fel și voi, cele care veți dori să vă înscrieți acum, veți putea relua cursul la ediția următoare. Sigur, fără nicio implicație financiară. Dar este bine să o faceți pentru că ediția următoare va fi îmbunătățită, pe baza feedbackurilor voastre și așa vă veți bucura și voi de ceea ce vă doreați în plus.

Vă aștept cu drag, mâine seară începem! Haideți repede cu înscrierea!

Un răspuns la “De ce ne obosește energia masculină și ce legătură are cu mâncatul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.