Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

De ce ești mereu obosită și ce să faci ca să îți recapeți energia

Spuneam într-un articol anterior că oboseala este una dintre principalele probleme cu care se confruntă azi femeile. Din păcate, soluția nu se găsește doar în somn. După o perioadă în care oboseala a devenit cronică (care poate însemna ani întregi), somnul e important, dar nu suficient ca să revii la echilibru și energie.

Cu părere de rău, societatea în care trăim nu ne încurajează ca femei să ne luăm timp pentru noi. Am ajuns să glorificăm până și noi timpul cât mai ocupat și să privim cu dispreț femeile care fac lucruri în tihnă. Pe de altă parte, așa cum spuneam despre articolul despre energia masculină și cea feminină, corpul nostru de femei nu este făcut să alerge de dimineață fără seară continuu. Riscurile sunt mari și burnout-ul bate la ușă.

Femeile care lucrează în locuri de muncă cu responsabilități ridicate experimentează epuizare și oboseală la locul de muncă într-un procent cu aproape 50% mai mare decât media populației, conform studiilor. În domeniul muncii fizice, femeile se confruntă, de asemenea, de două ori mai des cu oboseală extremă și dureri în comparație cu colegii lor bărbați.

Oboseala însoțește femeile pe măsură ce înaintează în vârstă, iar femeile sunt predispuse la niveluri mai ridicate de epuizare persistentă în fiecare etapă a vieții, într-o măsură mai mare decât bărbații.

Ce cauzează niveluri scăzute de energie la femei? De la schimbările hormonale la factorii emoționali, acest articol vrea să tragă un semnal de alarmă despre motivele pentru care multe femei se simt constant obosite și vorbește despre ce pot face pentru a aborda această problemă.

Hai să vedem de ce suntem obosite și nu avem energie, de fapt. De principiu, sunt 3 categorii mari de cauze:

  • cauze fizice (hipotiroidism, anemie, eficiențe de vitamina D, boli digestive, sindrom de oboseală cronică, efecte date de medicație, premenopauza sau menopauza cu schimbările lor hormonale etc):
  • cauze psihologice (stres, anxietate, depresie, tulburări alimentare, probleme cu somnul, violență domestică etc);
  • cauze care țin de stilul de viață (dietă deficitară, consum de alcool constant, prea mult sport sau schimbări bruște în viață).

Dacă mă întrebați pe mine, fiecare dintre categorii este insuficient explorată de femeile care se luptă cu oboseala, în timp ce se speră că doar niște suplimente (luate după ureche) să rezolve toate aceste cauze. E nerealist și arată lipsa de responsabilitate pentru propria viață, îmi permit să afirm.

Ca să re umplem rezervoarele de energie, sunt câteva aspecte importante, pe care le listez mai jos, pe scurt, însă ele au nevoie să fie dezvoltate mai amplu, fiecare în parte.

  • Somn de calitate (nu doar durata e importantă și nici orele de început și de final) – este momentul în care se face detoxifiere în organism, mai ales a creierului. Ați auzit de sistemul limfatic? În webinarul de luni, 10 iulie, voi povesti și despre el. Dar somnul are și el legătură cu ceilalți factori la care trebuie să lucrăm;
  • Mâncare nutritivă (în general, dar mai ales în particular, pe fazele ciclului menstrual și mai ales la menopauză, cu particularitățile ei);
  • Băuturi – apă, cafea, ceaiuri, alcool – de revăzut dozele și frecvența și de înțeles ce impact au asupra corpului;
  • Mișcare și sport – poate părea contraintuitiv însă cu cât suntem mai obosite cu atât avem nevoie de să găsim o formă de mișcare blândă care să ne ajute pentru energie;
  • Suplimentare cu suplimente de calitate;
  • Încărcătura de activități zilnice – de revizuit. Dacă ne luăm toate sarcinile în spate doar noi, ”pentru că doar eu fac cel mai bine” sau ”doar eu pot, soțul meu e ocupat toată ziua”, să nu ne mire că suntem aici și vestea mai puțin bună e că tot aici vom rămâne sau chiar mai rău ne va fi;
  • Practici de calmare a sistemului nervos – dacă suntem calme nu înseamnă că suntem lipsite de energie, ci dimpotrivă, această umplere a bazinului energetic e aducătoare de bine și de aici găsim resursele care ne energizează;
  • Revizuirea conectării sociale – cât de mult timp petrecem cu prietenii, colegii și facem și altceva fața de muncă și activități casnice vs. cât timp petrecem singure, izolate. Are sens și din punct de vedere hormonal și voi povesti acest lucru curând.

Dar despre toate acestea, pe larg, voi vorbi în comunitatea Wellness Fairy Factory, care începe să lucreze cu mine luni, 10 iulie, online, pe zoom. 

Este comunitatea aceea pe care am creat-o la cererea voastră, care se petrece a la long și în care puteți lua orice tip de abonament simțiți că aveți nevoie – Wise Fairy sau Deep Work Fairy – în funcție de cât simțiți că aveți timp, energie și resurse pentru el, inclusiv resurse financiare.

Am făcut în așa fel încât să fie foarte accesibilă această comunitate pentru voi, să nu fie un stres în plus și să vă ofere cu un minim – 190 lei – un suport de care aveți nevoie. Dacă simțiți că aveți nevoie de mai mult, puteți accesa abonamentul Deep Work Fairy – care este 350 lei lunar. Desigur, am creat în așa fel abonamentele încât pe termen de 3 și de 6 luni să fie mai ieftine. Nu neg, am în vedere și un alt tip de angajament în afară de ”vin și testez pentru o lună”, pentru acelea dintre voi care au nevoie să se angajeze o perioadă mai lungă în proces.

Dragilor, dacă intrați acum într-unul din aceste abonamente, fie că îl plătiți lunar sau pentru 3 ori 6 luni, fie că alegeți Wise Fairy sau Deep Work Fairy, începem LUNI, 10 iulie, pe zoom, seara, la ora 19.00 sau 20.00 (voi vorbi și cu participantele care se strâng despre oră). 

Luna aceasta focusul meu este pe oboseală și cum să facem să ne creștem energia, atât pe webinarul din 10 iulie, cât și la cel de-al 2-lea, din 25 iulie. La cel din 25 iulie va fi mai multă practică – așa este gândită structura abonamentului lunar, o parte informațională mai multă și o parte de practică.

Agenda webinarului de luni, 10 iulie, cuprinde:

  1. Cauzele lipsei de energie și de ce ești obosită – în detaliu;
  2. Top factori care susțin energia – ce e cel mai important;
  3. Ce mâncăm ca să avem energie;
  4. Ciclul menstrual și energia, nutriția pe fazele ciclului menstrual;
  5. Cum facem ca să ne creștem nivelul de energie;
  6. Model de zi pentru o femeie care vrea să evite oboseala și să-și crească nivelul de energie.

Dragilor, veți avea și workbook-uri luna aceasta, care să vă ajute să implementați ceea ce prezint la webinar și, desigur, dacă nu reușiți să prindeți toată discuția veți avea acces la înregistrare.

AICI vă las din nou linkul pentru a vă înregistra prin plata unuia dintre abonamente – Wise Fairy (190 lei lunar sau planuri mai bune pentru 3 și 6 luni) sau Deep Work Fairy (350 lei lunar și mai ieftin dacă plătiți pentru 3 sau 6 luni). Diferența dintre cele 2 e că  la Deep Work vom avea și sesiuni 1 la 1 și comunicare de grup online, în afara webinariilor.

Agenda pentru primele 3 luni e așa:

IULIE

10 iulie – Cum ne creștem energia pentru o zi întreagă – abordare holistică
25 iulie – Practici pentru a crește nivelul de energie și a combate oboseala

AUGUST

11 august – Sănătatea intestinală – de la balonare, constipație, inflamație și migrene la un microbiom sănătos

30 august – Practici pentru sănătate intestinală

SEPTEMBRIE

14 sept. – Detoxifierea cu bune și cu mai puțin bune
28. sept. – Practici benefice pentru detoxifiere – abodare holistică

Sigur că puteți intra oricând, poate în august sau în septembrie, însă de ce să pierdeți vara asta timpul, fără să aveți resurse valoroase pentru echilibrare și stare de bine?

Mai mult, trebuie să știți că nu încurajez să intrați o lună da și una nu. Pot înțelege situația acestei veri, însă din toamnă dacă ai ieșit după prima lună înseamnă că nu este pentru tine și nu văd de ce ai mai dori să te întorci. E vorba de un principiu important: dacă intenția ta este schimbarea, aceasta nu se va produce din intermitențe, e nevoie de constanță și perseverență.

AICI  – pentru înscriere.

Vă îmbrățișez, Wellness Fairies!❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.