Categorii
Mișcare Sănătate și wellbeing Wellbeing

Despre sanatatea noastra cea de toate zilele

Aliquam ut quam arcu. Vivamus sed tellus neque. Donec sit amet tellus tempus, condimentum ex vitae, elementum nunc.

Din rapoarte si statistici reiese ca noi, romanii, stam pe locuri fruntase la tot felul de indicatori legati de sanatatea noastra, care din pacate, sunt negativi: la obezitatea infantila, la mortalitatea infantila, la speranta de viata, la acces la servicii medicale, la acces la tratemente de ultima generatie, la sedentarism, la decesele cauzate de boli cardiovascule, la incidenta din ce in ce mai crescuta a unor boli in randul copiilor sau a tinerilor. Lista ar mai putea continua cu astfel de indicatori luati aleatoriu si nu pe categorii anume, dar care reflecta nivelul nostru de sanatate la care contribuim singuri sau de care sunt raspunzatori cei care ne conduc si care hotarasc in numele nostru la ce putem avea acces si la ce nu.

Va propun insa sa facem abstractie pentru moment de a doua situatie si sa ne intoarcem catre noi. Pentru ca statisticile legate de obezitate si de sedentarism ne privesc in mod direct. Nu am specialitate medicala, dar consider ca educatia pe care am capatat-o in ultimii ani lucrand pentru acest sistem m-a ajutat sa imi formez cateva opinii de la care am inceput sa cultiv obiceiuri zic eu sanatoase, pentru mine si pentru familia mea si un ochi oarecum critic. Am ajuns astfel sa imi dau seama la o intalnire cu parinti si copii ca daca acestia din urma nu se ating de unele alimente (verzi, galbene,albe) este ceva in neregula, ceva lipseste in acea familie la capitolul educatie. Daca la gradinita cineva isi aduce copilul cu febra si intr-o stare de rau vizibila, imi spune din nou ceva. Daca aud in jur oameni care au ajuns din ce in ce mai mult adeptii unor practici nedovedite stiintific care ne-ar face bine pentru tratarea unor afectiuni – reprezinta din nou o concluzie pentru mine. In general, toate ”drumurile” duc catre o concluzie mai simpla decat am putea crede la prima vedere: avem cu totii nevoie de educatie pentru sanatate, desi credem ca stim multe lucruri in acest domeniu. Si un element de baza pentru aceasta educatie este identificarea surselor de incredere de unde ne putem lua informatie. Adevarul este ca e foarte greu sa iti conturezi o opinie proprie cand esti bombardat din toate directiile cu sfaturi contradictorii pe aceeasi tema. Daca vrei sa tii o dieta, sursele iti spun asa: nu tine dieta, nu e sanatos pe termen lung; daca nu tii dieta macar o data la cateva luni, corpul tau va avea de suferit; dieta cu proteine e periculoasa, tine dieta cu fructe si legume; fuctele sunt un pericol pentru sanatatea ta. Si tot asa. Pe cine sa mai crezi, cand toate par surse de incredere si citeaza tot soiul de cercetari de la organizatii cvasicunoscute? E doar o situatie, ca ea sunt multe. E derutant si periculos deopotriva.

Care ar fi solutia, ca sa iei o decizie? In primul rand, bunul simt propriu din stomac ar trebui sa ne spuna ca in orice lucru legat de sanatatea noastra, important este ECHILIBRUL. Sanatos=echilibrat. Nu vei arde in focul Gheenei daca bei un pahar de suc carbonatat intr-o zi, asa cum nu vei ajunge la spital daca mananci carbohidrati de 2 ori pe saptamana. Atat timp cat nu ai contraidicatii medicale in acest sens, urmeaza regula echilibrului si a masurii in toate. Si mai ales, nu lua decizii fara analize medicale, fara sfatul medicului si fara a consulta mai multe surse diferite, credibile si stiintifice. Aici e de fapt marea problema – sursele sunt multe, impostura e mare. Nu orice publicatie online reprezinta sursa de incredere. Nu orice raport prezinta sfaturi demne de urmat. De regula, orice sursa care prezinta adevarul garantat, e bine sa fie privita cu retinere. Nu exista adevar absolut, si nu tot ce imi este potrivit mie, iti va fi si tie. Se aplica atat la medicamente, cat si la orice recomandare medicala in general. Despre toate acestea, vom vorbi pe rand si pe larg aici, pe blog.

Fiti cu bagare de seama cand vine vorba de sanatatea voastra si prudenti cand vi se dau sfaturi categorice! Alegeti calea moderatiei si a echilibrului in toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.