Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Care este distanța între sarcini – varianta optimă pentru fiecare familie

Aveți un bebe nou nouț și vă mai doriți unul, atât de frumos e să fii mamă? Sau, dimpotrivă, bebelușul a crescut demult și vă întrebați cât de bine este să mai visați la încă unul la fel de drăguț? 🙂 Așadar, întrebarea e una și aceeași: care este distanța  între sarcini cea mai potrivită, din toate punctele de vedere?

Implicații diverse

Dacă sunteți deja părinți, planificarea familială are un nou sens. Dacă aveți un alt copil, viața familiei se va schimba. Sunteți gata voi, cât și partenerii voștri să vă ocupați de un nou-născut? Cum va reacționa copilul sau copiii voștri la ideea că vor împarți atenția cu un copil nou?

Momentul sarcinilor este important, de asemenea. În timp ce noi și partenerii am putea avea preferințe cu privire la cât de aproape de vârstă dorim să fie copiii, unele cercetări arată că în timpul dintre sarcini poate afecta mama și copilul.

Care sunt riscurile sarcinilor prea apropiate?

Cercetările sugerează că o sarcină nouă în termen de 6 luni de la nașterea anterioară este asociată cu un risc crescut de:

  • Naștere prematură;
  • Placenta îndepărtată parțial sau complet de peretele interior al uterului înainte de naștere;
  • Greutate mică la naștere;
  • Tulburări congenitale;
  • Schizofrenie.

În plus, cercetările recente sugerează că o sarcină în decurs de mai puțin de 2 ani de la nașterea anterioară ar putea fi asociată cu un risc crescut de autism la copiii din a doua generație. Riscul este cel mai mare este pentru sarcinile la un interval de mai puțin de 12 luni.

Este posibil ca femeile să nu aibă suficient timp să se recupereze de la o sarcină înainte de a trece la următoarea. De exemplu, sarcina și alăptarea ne pot epuiza depozitele de nutrienți, în special acidul folic și fierul. Dacă rămânem însărcinate înainte de a înlocui aceste depozite, aceasta ar putea afecta sănătatea noastră sau a copilului nostru. Inflamația tractului genital care se dezvoltă în timpul sarcinii și nu se vindecă complet înainte de următoarea sarcină ar putea juca un rol important și ea.

Există riscuri asociate cu o distanță prea mare între sarcini?

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că intervale lungi între sarcini prezintă îngrijorări pentru mame și copii. O sarcină la cinci ani sau mai mult după naștere este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială și semne de deteriorare a unui alt sistem – adesea rinichii pot fi afectați.

Nu este clar ce intervale de timp ar trebui să fie între sarcini pentru a nu cauza probleme de sănătate. Este posibil ca sarcina să îmbunătățească capacitatea uterină de a susține creșterea și sprijinul fetal, dar, în timp, aceste schimbări fiziologice benefice să dispară. 

Care este cel mai bun interval între sarcini?

Pentru a reduce riscul de complicații ale sarcinii și alte probleme de sănătate, cercetările sugerează că este bine să așteptăm între 18 și 24 de luni, dar mai puțin de 5 ani după nașterea anterioară, înainte de a încerca următoarea sarcină.  Riscurile și recomandările nu se aplică cuplurilor care au suferit un avort spontan. Dacă sunteți sănătoși și vă simțiți pregătiți, nu este necesar să așteptați să concepeți după un avort spontan. Alegerea legată de aducerea pe lume a unui alt copil este o decizie personală. Când ne planificăm următoarea sarcină, atât noi, cât și partenerul, trebuie să luăm în considerare diverși alți factori pe lângă riscurile și beneficiile pentru sănătate – ex: financiari, sociali, profesionali.

Ce altceva trebuie să știm despre perioada dintre sarcini?

Nu există momentul perfect pentru a avea un alt copil. Chiar și cu o planificare atentă, nu putem controla întotdeauna când se întâmplă concepția. Cu toate acestea, înțelegerea riscurilor asociate cu sincronizarea sarcinilor prea apropiate sau prea îndepărtate ne poate ajuta să luăm o decizie în cunoștință de cauză cu privire la momentul când alegem ca familia să se mărească.

Sursa: Mayo Clinic

Ne dorim alt copil!

Când este momentul să avem un alt copil este o alegere personală și, uneori, nu este în întregime sub controlul nostru. În plus, femeile care își întemeiază familia în jurul vârstei de 30 de ani ar putea să nu aibă luxul de a aștepta prea mult timp pentru a rămâne însărcinate din nou, din moment ce șansele lor de succes se diminuează odată cu vârsta.

Chiar și așa, din punct de vedere al sănătății, este mai bine să ne recuperăm după o sarcină înainte de a ne gândi la o sarcină următoare. Acest lucru este bun pentru noi, dar și pentru viitorul bebeluș. O cercetare din 2006 în acest domeniu a arătat un risc semnificativ mai ridicat de prematuritate și greutate mică la naștere la copiii concepuți în termen de 6 luni de la o naștere anteiroară, în comparație cu sugarii concepuți într-o perioadă 18-24 luni de la o naștere anterioară. Aceste riscuri au fost totuși evidente pentru copiii concepuți în decurs de 7 până la 17 luni de la nașterea anterioară, deși într-o măsură mai mică decât cei concepuți în termen de 6 luni. Așadar, o distanță de 18 până la 24 de luni între sarcini ne va oferi timp să ne recuperăm energia și să ne refacem complet resursele organismului.

Distanțele mai mari între sarcini ne pot oferi ocazia să ne bucurăm de fiecare copil și să le acordăm o atenție mai mare în primii câțiva ani de viață. De asemenea, înseamnă că putem distribui costul de a avea copii pe o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, copiii care se distanțează foarte mult pot crește mai puțin unul cu celălalt. Uneori există resentimente de la copilul mai în vârstă, care simte că poziția sa a fost uzurpată de o nouă sosire (aici am eu povești nenumărate, din păcate).

Așadar, este rezonabil să așteptăm cel puțin 6 luni până la 1 an înainte de a încerca să concepem din nou, pentru a da copilului un început mai sănătos în viață. În afară de asta, nu pare să existe dezavantaje majore asociate cu apropierea vârstei copiilor, deși poate fi mai solicitantă din punct de vedere emoțional și financiar pe termen scurt.

Dar ce spun mamele? Avem mame de mai mulți copii în comunitate, care ne pot povesti din experiența lor? Care a fost distanța între sarcini la voi? A fost bine?

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.