Categorii
Blog Food and nutrition Meniu săptămânal

Meniu de post pentru 6 zile – idei pentru fiecare masă

Perioadele de post vin cu dureri de cap pentru persoanele care doresc să mențină o linie în ceea ce privește aportul de nutrienți sau numărul de kilograme sau chiar să scadă în kilograme. De aceea, multe persoane și renunță la idee. Pentru că mâncării de post i s-a dus vestea că nu e prietenoasă cu silueta. Nimic mai neadevărat. Cei care sunt cu adevărat interesați de sănătatea lor știu că se poate mânca și vegetarian, cu atenție însă și eventual cu ajutor de diferite suplimente, pentru a evita carențarea corpului. Cu toate acestea, depinde și de perioada pentru care țineți post. 1-2 zile pe săptămână? 1 săptămână înainte de Crăciun sau tot postul? Așadar, am pregătit pentru voi un meniu de post simplu, pentru 6 zile.

Așadar, ce NU trebuie să conțină un meniu de post?

La modul general, ca să evitați frica de kilograme în plus, evitați cât de mult puteți:

  • Covrigii și pâinea albă în exces;
  • Cornuri, cornulețe, pateuțe și alte sărate sau dulciuri cumpărate – sunt pline nu numai de zahăr și aditivi alimentari, dar și de grăsimeeeee vegetală multăăăăă;
  • Preparate cu ulei mult, de uns pe pâine, precum: zacuscă, vinete sau humus – toate acestea sunt ok dacă le-ați făcut voi acasă și ați introdus ulei în cantități moderate în ele. Este extrem de ușor de mâncat un borcan de vinete cu 5 felii de pâine, când nu ai mâncat nimic toată ziua, iar creierul cere carbo și grăsimi, nu-i așa?

Orezul se reduce la 1-2 linguri, pâinea integrală la 1-2 felii, iar fructele oleaginoase se consumă cu măsură – un căuș de palmă.

Atenție și la abuzul de:

  • fructe (nu mâncați toată ziua doar fructe);
  • miere;
  • măsline;
  • diferite tipuri de uleiuri.

E bine să limitați consumul de cartofi – mai răruț, că e mai drăguț și eventual la cuptor, pe folie.

Cele mai bune alimente pe care să le mâncăm în post

Am vrut să încep cu asta, dar am zis să nu vă sperii. 🙂 Poate e bine să vă întrebați de ce țineți post. Preocuparea excesivă pentru mâncare se poate să nu fie chiar în acord cu ceea ce vă doriți de la voi în această perioadă. Așa că soluția poate fi să mergeți pe simplitate, ca să vă servească scopului general și să vă scutească de bătăi de cap în bucătărie.

Ce înseamnă simplitate? Go green, people! De fapt, pe ideea aceasta putem merge oricând, nu numai în post. Optați pentru salată cât cuprinde, pentru spanac, sparanghel, fasole verde, linte verde, varză, castraveţi, ardei, dovlecei.

În postul Crăciunului sunt multe dezlegări la pește! Peștele e bun în meniu fie că vă doriți să slăbiți, fie că vă doriți să găsiți alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie că vreți să aveți o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. Carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile în care aceste substanțe minerale și nutritive se găsesc în pește diferă în funcție de tipul peștelui.

Atenție, să fie de captură, nu de cultură! Variați peştele roşu (somon, ton) cu peştele alb (păstrăv, cod, biban, doradă) sau cu fructe de mare (pentru cine preferă). Optați pentru pește gătit la cuptor, la grătar sau fierte. Faceți salate de peşte, paste (pateu) de pește, ciorbă de pește, însoțiți grătarul de pește cu legumele pe grătar și tot așa.

Meniul de mai jos nu conține însă pește.

Meniu de post pentru 6 zile

Ziua 1

MIC DEJUN: 1 smoothie energizant din 150 ml lapte de migdale, 3 curmale, praf de scorțișoară, 1 linguriță de cacao, 2 linguri de fulgi ovăz, 1 linguriță de semințe de psylium.

GUSTARE 1: 1 felie mare de ananas

PRÂNZ: ciorbă/supă – după preferințe (recomand să nu folosiți smântână lichidă vegetală).

GUSTARE 2: floricele de porumb cu unt de arahide (atenție, să fie fără bazaconii).

CINA: ciuperci perpelite în tigaie, alături de cubulețe de tofu. Se servesc cu bulgur fiert cu legume, după gust.

Ziua 2

MIC DEJUN: 1 lipie unsă cu 1-2 linguri de humus, presărată cu salată verde și 25 gr. de pudră proteică de mazăre și 30 gr. semințe de cânepă, plus câteva boabe de porumb fiert.

GUSTARE 1: 30 gr. semințe de floarea soarelui crude

PRÂNZ: salată de quinoa fiartă, baby spanac, roșii cherry, ardei roșu, tofu în saramură cubulețe, morcov ras, 1 lingură fulgi de migdale. 1 bol de mâncare de mazăre și 1 felie de pâine multicereale.

GUSTARE 2: mix de legume crude (morcov, țelină, ardei etc)

CINA: supă de linte cu murături asortate

Ziua 3

MIC DEJUN: guacamole din 1 avocado, cherries, pătrunjel tocat, oregano, usturoi sau ceapă (nu e musai). Se mănâncă pe lipie integrală sau crackers integrali.

GUSTARE 1: măr bucăți cu unt de arahide

PRÂNZ: salată verde – poate fi o salată la pungă, ușor de asezonat, după gust, din oferta celor de la Eisberg. Crăciunița este noua lansată în oferta lor și e de sezon. Nu trebuie să speli nicio frunză, doar o torni într-un bol și îi adaugi un sos simplu vinegrettă. 100 gr. de humus pe 1-2 felii de pâine integrală însoțesc perfect această salată.

meniu de post

GUSTARE 2: 3-4 curmale

CINA: 200 gr. salată tabbouleh cu rădăcinoase coapte (morcov, țelină, păstârnac, fenicul, cartof dulce). Se coc la cuptor, pe folie, se stropesc cu ulei de măsline și sare, eventual cu cimbru, dacă vă place gustul.

Ziua 4

MIC DEJUN: crackers integrali unși cu humus (3-4 bucăți), roșii cherry

GUSTARE 1: 3-4 smochine

PRÂNZ: falafel home made, cu salată de varză și morcov ras. Falafelul se prepară din năut fiert și pasat, amestecat cu pătrunjel, turmeric, usturoi, condimente după gust și se pune la cuptor pe folie de copt, în tavă.

GUSTARE 2: 2 pere mici

CINA: Ciorbă de legume preferate, cu crackers/wassa/rondele de orez.

Ziua 5

MIC DEJUN: 1 shake dintr-o cană de lapte vegetal (după preferințe, dar să nu fie cu zahăr), 2 linguri fulgi de ovăz, 2 linguri de mix de semințe, 1 fruct la alegere – pară/măr/banană

GUSTARE 1: 1 cartof dulce la cuptor cu ce mirodenii vă plac

PRÂNZ: 300 gr. păstăi fasole verde făcute în tigaie cu puțin ulei de măsline, cu usturoi și cimbru+1 lipie/foccacia

GUSTARE 2: 1 măr

CINA: pate de linte (pasați 150 gr. linte fiartă și adăugați ulei de măsline), alături de o salată mare din: roșii, ardei gras, castraveți, ridichi, ceapă verde, stropite cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.

Ziua 6

MIC DEJUN: bărcuțe de ardei roșu umplute cu salată de vinete home made (1 ardei tăiat în 2 bucăți), câteva roșii roșii și cubulețe de brânză tofu.

GUSTARE 1: 2 mandarine mici (nu fresh)

PRÂNZ: mâncare de varză cu legume și mămăliguță

GUSTARE 2: mix de nuci – 30-50 gr.

CINĂ: mâncare de spanac cu orez , 2-3 linguri.

Așadar, aceasta este o idee de meniu de post pentru o săptămână, cu ajutorul căreia vă puteți menține în formă, fără să câștigați kilograme în plus.

În ultima zi a săptămânii puteți pregăti o pizza cu legume și multă ruccola sau poate e o zi în care puteți mânca pește, așa că va fi foarte ușor. 🙂

În loc de concluzie

Tratați zilele de post la fel pe oricare zi din viața voastră. Mâncați cele 3 mese și luați gustări dacă simțiți nevoia. În orice caz, nu vreau să vă dau eu lecții, dar postul e despre cumpătare! 🙂

Cum vă pot ajuta eu – programe pentru voi

– Programul Fit for Spring vine cu idei si mai multe pentru voi de planuri alimentare cu mancare variata: https://www.florinabadea.ro/fit-spring/
– Programul Spring Detox dureaza 2 saptamani si e menit sa ajute corpul sa se curete pentru vara care vine: https://www.florinabadea.ro/spring-detox-program/
Ambele programe se desfășoară online, deci ne putem conecta oriunde ați fi, în țară.
Vă aștept să îmi scrieți la adresa [email protected]!

Sursa foto: aici

2 răspunsuri la “Meniu de post pentru 6 zile – idei pentru fiecare masă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.