Categorii
Blog Despre slăbit Food and nutrition

(1) Eu nu mănânc toată ziua și, totuși, mă îngraș

De-a lungul celor aproape 7 ani de când lucrez cu femei pentru un stil de viață mai sănătos și o formă fizică ce să le aducă mai multă energie, am auzit de multe ori acest lucru. Mai mult, observ tendința de a se așeza în retreat-uri la masă și de a evita mâncarea, de teama judecății mele sau a colegelor de tabără. Cumva pentru a confirma că ele nu mănâncă. 🙁 ”Nu mănânc și mă îngraș” însă conține mult adevăr. Am analizat multe jurnale și am observat că femeile respective chiar nu mâncau în timpul zilei.

Ce am observat din lucrul cu femeile care au probleme cu greutatea:

  • cât e ziua de lungă sunt antrenate în tot felul de activități pe pilotul automat al vieții lor;
  • ciugulesc toată ziua, fără să se așeze la masă;
  • seara se simt epuizate după ziua lungă și fără mese hrănitoare și la masa de seară mănâncă mai mult decât ar fi necesar la ora respectivă;
  • mănâncă, deci, dar nu se hrănesc, de fapt – mesele lor nu conțin nutrienții de care corpul are nevoie
Ce se întâmplă

E adevărat că ele nu simt că mănâncă. Atâta timp cât nu te așezi la masă, creierul nu înregistrează activitatea ca mâncare.

E normal ca după o zi întreagă de privațiuni, seara corpul să își ceară drepturile. Deci nu are nicio legătură cu voința, ci cu faptul că pe timpul zilei el nu s-a bucurat de energie din macro și micronutrienți.

Ronțăitul nu este luat în seamă – covrigi, biscuiței, dulciuri etc – alimente cu valoare calorică mare, dar cu nicio valoare nutritivă. Când ciugulești de aici și de acolo, nu simți că mănânci, deși în corp se adună calorii goale.

Pentru că ”ronțăielile” nu conțin fibre și nici grăsimi bune, sațietatea nu e de lungă durată și foamea apare foarte repede. Iar tentația de a mânca aceleași lucruri e foarte mare.

De cele mai multe ori, persoanele care fac astfel de alegeri sunt și cele care nu fac nici mișcare. Prin urmare, depunerile de grăsime se petrec în voie, neperturbate.

O altă capcană sunt sucurile băute în loc de apă. Creierul nu înregistrează caloriile lichide. 🙂 E valabil și pentru cafelele cu multe topinguri, care ajung să ”valoreze” cât o masă cinstită de prânz.

Dacă până acum nu ați conștientizat aceste idei simple, am o invitație pentru voi: țineți un jurnal alimentar pentru măcar 7 zile. Notați tot ce mâncați, tot ce beți, când, în ce cantități. La finalul celor 7 zile veți avea oglinda tuturor obiceiurilor voastre. E un puternic instrument de monitorizare, de responsabilizare, de auto-motivare.

Am scris AICI mai mult despre jurnalul alimentar, unde am explicat de ce ne ajută să slăbim un astfel de instrument.

Femeile din grupul 1 pentru slăbit, început în decembrie, au ținut un astfel de jurnal și au avut nenumărate aha-uri. Uneori, când vezi într-o astfel de oglindă tot ce faci, e ușor să corectezi.

”Eu nu mănânc și mă îngraș”? Cum mai sună pentru voi?

Ce puteți face

Vestea bună pe care o am pentru voi e că în săptămâna 16-20 ianuarie încep lucrul cu grupul al 2-le de slăbit pentru femei.

Mai am câteva locuri.

Poate fi un moment bun să afli lucruri despre slăbit și să și practici în timp real, cu farfuria în față și cu pixul pe hârtie. Ca să afli de ce mănânci. Și cât ai nevoie, de fapt.

Lucrăm pe pilonii:

  • mindset;
  • corp;
  • obiceiuri.

Cine vrea să vină alături de noi, să dea un email la [email protected].

Vă aștept cu brațele deschise! Ca să intrați și voi în gașca femeilor care au slăbit mâncând și care au reușit să se și mențină.

AICI aveți toate detaliile.

Îmbrățișări! Să aveți un an grozav, fără kilogramele care v-au dat bătaie de cap până acum și v-au pus în pericol sănătatea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.