Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Sportul reduce sindromul premenstrual – știați?

Ei bine, doamnelor, iată că am flat și eu: din viață, nu din cărți, că sportul e o metodă terapeutică de tratament pentru femeile afectate de sindrom premenstrual. Și se pare că e un număr serios de femei afectate de acest sindrom. Adică un procent de până la 90% dintre noi, indiferent de vârstă. Deci, să ridice mâna sus cine nu se recunoaște în acest model! Dacă da, rămâneți cu mine, am o confesiune de făcut!

De când am cunoscut sportul, sunt ca orbul care a început să vadă

Aceasta e o poveste scurtă despre o fată încăpățânată, care a făcut doar ce a vrut ea în viață. Deși nu regretă nimic, ar fi vrut să cunoască unele lucruri mai demult. Unul dintre ele e sportul. Dacă aș fi știut că mă scapă de atât de multe lucruri, poate viața mea ar fi fost cu totul alta.

Doamnelor dragi, sportul și sindromul premenstrual au o legătură atât de….intimă! Adică primul îi face zile negre celui din urmă, iar noi avem pur și simplu….viață!

După 5 luni de sport, raportez:

  • nu mă mai chinui cu 12 zile înainte de menstruație, aproape că nu mai simt decât vag momentul că se apropie;
  • nu mă mai țin de pereți cu 1-2 zile înainte;
  • nu mai am crampe în timpul perioadei;
  • nu mai dorm cu sticle ori șosete;
  • mă pot odihni, nu mă mai trezesc de n ori pe noapte;
  • nu mai au niciun medicament care să îmi calmeze durerile sau stările pre;
  • nu mai am dureri de cap și nici de alte zone ale corpului;
  • nu mă mai cert cu nimeni;
  • nu mi se mai pare că soțul e dușman de moarte doar pentru că a uitat să ducă gunoiul;
  • nu mai plâng aiurea, nu mai sunt melancolică și nici nu mi se mai pare că a venit sfârșitul lumii (știu, am văzut prea multe filme pentru o persoană care are oricum o imaginație prea bogată);
  • viața nu mai e așa…greu și pustiu 🙂 :);
  • nu mai trag de mine, dimpotrivă, stau liniștită și aștept să treacă;
  • nu mai îmbrățișez frigiderul; anul trecut în noiembrie mă uitam în calendar și mă rugam să se termine faza pre, ca să mă opresc din mâncat!!!
  • nu mă mai simt ca un balon și pot să îmi închid jeanșii fără efort;
  • a devenit o perioadă cu 50% mai scurtă.

Cred că mai sunt bucurii, dar nu mi le mai amintesc eu, în euforia prezentă.

Ok, dacă nici așa nu v-am convins să vă dați jos de pe net, de la TV, din mașină și de unde mai sunteți urcate, vin și idei mai pe larg, din studii pe temă. Că am cercetat, ca să fiu sigură că nu sunt afectată de euforie sau de placebo, Doamne ferește!

Sportul și sindromul premenstrual

Relația dintre cele 2 – sportul (în sens de mișcare, nu de sport de performanță) și sindromul premenstrual, a fost studiată încă din 1939 și de atunci reluată și aprofundată de mulți cercetători. Sportul a fost  recunoscut ca o modalitate cu potențial terapeutic semnificativ, deoarece cercetările au evidențiat că poate reduce stresul, îmbunătățește simptomele de depresie la bolnavii cronici, la fel de bine cum îmbunătățește starea de spirit a femeilor care nu suferă de nicio altă afecțiune sau condiție. Alte studii au demonstrat că diminuarea simptomelor premenstruale inclusiv unii markeri de sânge, o scădere a nivelului prolactonei, a estradiolului și progesteronului.

Ce este sindromul premenstrual – câteva informații

Sindromul premenstrual începe la pubertate și continuă până la perioada menopauzei. Sindromul premenstrual se manifestă în fiecare lună în faza luteală, sub forma unor manifestări complexe: fizice, somatice, psihologice și atitudinale. Acest sindrom începe de obicei să se manifeste în intervalul zilelor 6-12 înainte de menstruație și durează până după zilele 2-4 de menstruație. Simptomele sunt mai sus, descrise la mine și ele pot varia în intensitate, de la femeie la femeie.

Ce spun cercertările

Mișcarea de tipul mers, ciclism, înot sau alergare ușoară sunt câteva metode potrivite pentru detensionare și eliminarea sidromului premestrual. Este evident că, spre deosebire de tratamentele cu medicamente, mișcarea e lipsită de efecte secundare și e fără riscuri. Efectuarea de exerciții pe termen lung, în mod regulat, reduce stresul, deci atenuează simptomele premenstruale.

În ultimii 35 de ani s-a tot studiat acest subiect – relația dintre activitatea fizică și PMS, iar concluziile au dus toate în aceeași direcție: exercițiile fizice de 1-2 ori pe săptămână, efectuate pe termen lung, până la 6 luni pot avea un efect extraordinar asupra simptomele descrise mai sus.

În zilele noastre, metode medicinale și non medicinale, precum antiinflamatoarele, contraceptivele, pshihoterapia, folosirea căldurii, stimularea nervoasă la nivelul pielii, sportul – sunt toate metode folosite ca metode de tratament. Având în vedere efectele secundare ale PMS, medicația și chirurgia sunt recomandate (sau ar trebui să fie) numai în cazuri acute sau unde pacientele nu au răspuns la alte metode de tratament. De aceea, toate acestea metode non medicinale au început să fie de interes mai mare pentru cercetători și pentru femei din întreaga lume, care suferă de sindromul premenstrual.

Sportul/mișcarea, pe de altă parte, a crescut în importanță și atenția care i se acordă e din ce în ce mai mare pentru comunitățile științifice. Una dintre cele mai importante probleme specifice pentru femei este această legătură dintre activitatea fizică/mișcarea pe care ele o susțin în viața lor și ciclul menstrual. Diferite studii au arătat că practicarea unor sporturi aerobice poate îmbunătăți stările fizice și psihice înainte de menstruație. De asemenea, unele cercetări au arătat că mișcarea de mai mult de 3 ori pe săptămână reduce simptomele somatice de dismenoree în perioada menstruației.

Se pare că efectuarea de exerciții aerobice poate reduce nivelul de renină și aduce un echilibru de estrogen – progesteron, prin urmare reținerea de sodiu și apă sunt reduse. De aceea, exercițiile fizice reduc edemele și îmbunătățesc simptomele psihice și fizice. Pe de altă parte, având în vedere faptul că nivelul de beta endorfine scade în ultima fază luteală datorită variațiilor hormonale, exercițiile aerobice pot duce la o creștere a nivelului de beta endorfine și acest lucru va crește toleranța la durere a femeilor. Și se poate spune deci că simptomele fizice care sunt create ca rezultat al reducerii de beta endorfine pot fi îmbunătățite prin sport.

Concluzii

Sunt diferențe între rezultatele pe care studii diferite efecte în diferite țări, parte din ele legate de diferențe culturale și zone geografică. Dar, în general, cercetările au arătat beneficiile mișcării pentru îmbunătățirea simpromelor sindromului premenstrual. Măcar 8 săptămâni de mișcare de tip aerobic, de 2-3 ori pe săptămână, este benefică pentru a reduce sindromul premenstrual și poate fi considerată tratament pentru acesta.

Cred că e perioada optimă pentru o femeie să vadă cum se simte după 2 cicluri menstruale și cum se îmbunătățește viața ei, nu credeți și voi?

E mult, puțin? Dacă te gândești cât de scoase din activitate suntem atâtea zile pe lună, eu zic că nu e mult. Melancolice, mereu țâfnoase, balonate, puse pe harță, fără vlagă uneori….etc….

Încercați mișcarea, orice formă, făcută constant! Vă garantez rezultate!

Studii

Pentru voi, cele interesate să aprofundați subiectul sportul și sindromul premenstrual, vă rog să citiți detalii aici, aici și aici.

Ce mai urmează – altă veste bună!

Urmează să povestim partea mea și mai preferată: despre cum influențează hrana sănătoasă sindromul premenstrual. Pentru că da, există și o asemenea relație. Ca să trecem peste pofte, dureri de cap și abdominale, balonare, indispoziție, anxietate, lipsa somnului de calitate și toate acele simptome pe care fiecare dintre noi le are în fiecare lună.

Așadar, cu mișcare și mâncare adevărată, sindromul premenstrual poate fi depășit! Rămâneți cu ochii pe rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, căci veți afla curând multe lucruri noi și foarte interesante.

Sursa foto: aici

3 răspunsuri la “Sportul reduce sindromul premenstrual – știați?”

Am reluat mersul la sala de aproape 2 luni; si eu am ajuns la concluzia din acest articol.
Abia astept sa citesc continuarea.

Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.