Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Femeie, tu cum ai grijă de tine? Spune-ne povestea ta! (concurs)

Te întreb direct: ce ai făcut anul asta pentru tine, draga mea? Nu pentru familie, nu pentru copii, nu cât de mult l-ai susținut pe soț, nu cât de mult ai lucrat la serviciu și cât de apreciată ești acolo. De cele mai multe ori, ce faci pentru toți aceștia te aduc într-un stadiu de oboseală și anxietate, în care nu mai poți să ai grijă de tine cu adevărat. Nu dormi de griji, mânânci haotic, te îngrăși, nu ai timp de o manichiură, nu te-ai mai vopsit de luni întregi. Propunerea mea e să nu aștepți Anul Nou, ca să îți pui rezoluții complicate și nenumărate, ci să începi, nu de mâine, ci de azi. Anul Nou e un fel de La anul și la mulți ani! Începe de acum! Scriam aici despre femeile mame și de faptul că stă în puterea noastră să facem lucruri pentru noi, nu să așteptăm să ne trimită cineva la coafor, că nu o va face, vă asigur!

Una dintre cele mai frecvente greșeli chiar aceasta e: în ianuarie umplem agenda cu de toate: sală, masaj, salon, dietă și haine noi (la reduceri). Și tot felul de promisiuni. Începem cu toate deodată și nu ne prinde Ziua Îndrăgostiților cu ceva finalizat pe bune. Ușor, ușor, ne lăsăm de toate și de 1 martie ajungem la fel de copleșite cum eram în decembrie. De ce?

Povestea mea

Povestea mea e destul de comună, până la un punct. E povestea unei femei care muncește de la 19 ani și care, de aproape 9 ani, e mamă. De 9 ani TREBUIE să le îmbine pe toate – casă, masă, copii și job. Ooo, dar știți despre asta, nu? De ce să vă zic aceeași poveste? Doar că, de la un punct încolo, e ceva ce trebuie să vă zic. M-am luptat și am ținut cu dinții de unele obiceiuri și tabieturi ale mele, ca să le pot continua. Am negociat la sânge cu ai mei, ca să mă pot ocupa și eu de mine. Am continuat să citesc, chiar în perioade în care totul îmi era ostil. Am continuat să năzuiesc. Către mai mult, către împlinirea mea. Am stat între muci cu teancuri de cărți, între caca și scutece cu telefonul pe care am păstrat legătura cu prietenele mele. Am citit cu copiii pe mine, am scris în cele mai ciudate poziții sau în cele mai neobișnuite locuri din casă (ex: baie). Am făcut tot felul de aranjamente ca să pot respecta programările la cosmetică, am fugit de acasă periodic la cumpărături pentru mine sau la cafea cu prietenele. Dar timpul pentru mine și grija pentru mine nu a însemnat doar atât, ci și lucruri care țin de sănătate, de controale și de tratamente medicale.

Anual mi-am făcut analizele la sânge, controale în locuri din corp care suferă. La 40 de ani am început din nou tratament ortodontic, de data aceasta cu aparate fixe. Nu pentru frumusețe, ca să zic așa, ci din dorința de a simți că fac ce e corect și că am grijă de mine, ca să fiu mai sănătoasă și mai voioasă, timp mai îndelungat. Nu doar pentru mine, ci și pentru fetele mele. A fost mai simplu pentru Blondă să vadă că și mama ei face eforturi cu sârmele în gură, s-a plâns mai puțin și a mutat atenția de la ea la altcineva. A învățat empatia și compasiunea și nu numai.

Un obicei pe an, care să îți schimbe viața

Nu a fost ușor, dar ușor poate oricine. Uneori nu mi-au ieșit lucrurile după planul meu. Am plâns, m-am supărat, m-am căinat la telefon, la prietenele mele. M-am șters de lacrimi și am mers mai departe. Alteori, am renunțat eu la ce mi le propusesem. Pentru că mi-am dat seama de greutatea presiunii pe care singură mi-o puneam pe mine. Greutate care mă împiedica să mă bucur și nu făceam decât să bifez unele lucruri.

Ușor, ușor, am renunțat la prea multe planuri și obiective. S-a ridicat și greutatea de pe umeri, odată cu ridicarea biciului pe care mi-l aplicam uneori singură. Și mi-am propus să fac un exercițiu mult mai simplu:

 • să renunț într-un an la un obicei pe care îl simt că îmi face rău;
 • să adopt un obicei care îmi va face bine.

Simplu. Focus. Concentrare deci pe ceva mai puțin bun și pe ceva bun.

Acum 9 ani, îmi amintesc, mă vopseam acasă. Până într-o zi, când mi-am propus să am mai multă grijă de părul meu. Am reușit după 1 an să îmi fac un obicei din a mă duce doar la salon pentru tot ce ține de păr, dar și pentru unghii. Anul trecut, mi-am propus să am mai multă grijă de pielea mea și am început să o hidratez mai mult și să o repar din interior cu diferite suplimente, atât cât se poate.

Ce obicei mi-am propus pentru anul următor, începând de acum

Din toamna aceasta mi-am propus să am mai multă grijă de tenul meu, de toată fața. Au rămas pe ea petele din cele 2 sarcini, nopțile nedormite, lipsa de hidratare (am vezica mică și zic mereu că eu sunt fata cu prostata :)), emoțiile, durerea, plânsul de neputință sau cel de bucurie, râsetele cu fetele sau cu tatăl ei. Sunt toate acolo și nu îmi e rușine cu ele. Dar parcă vreau mai multă prospețime nițel și un pic de revigorare. Așa că voi fi atentă și mă voi ține de planificarea în care am pus tratamente faciale și ale ”ajutoare”. 🙂 Vă țin la curent!

CONCURS:

Premiez 6 cititoare (din București, veți vedea de ce) cu câte un set de la Yves Roche care cuprinde:

 • 1 cremă hidratantă Hydra Vegetal;
 • 1 apă de toaletă Collection Ete;
 • 1 spray parfumat pentru păr.

Ce trebuie să faceți pentru a câștiga acest set: să scrieți în comentariu, mai jos, care este obiceiul pe care doriți să vi-l însușiți din această toamnă și de ce. Voi premia povestea și voi alege eu persoanele, nu voi apela la random.org.

Produsele pe care vi le dăruiesc sunt de la mine, le-am primit acum ceva vreme de la Yves Roche pentru un material frumos și educativ pe care l-am scris pentru o comunitate. #dardindar

Start concurs: luni, 3 octombrie, ora 12.00. Concursul se termină pe 10 octombrie, ora 12.00. Cele 5 câștigătoare vor fi anunțate aici pe blog și pe Facebook, pe 10 octombrie.

Cum intrați în posesia premiului

Ne vom întâlni la o cafea sau ceai, pe 12 octombrie, la ora 18.30 și vom vorbi ca între fete, câte în lună și în soare…de toamnă! Abia aștept! Am și o (altă) surpriză pentru voi! 🙂

Iată o rezoluție!

Și un manifest!

Draga mea, tu cum ai grijă de tine?

Proiectul face parte din campania MAMA TIME OUT; o campanie florinabadea.ro, lansată la începutul toamnei 2017.

Aici puteți citi un articol scris de Zâna Scutecel, despre tine, femeie și despre cât de important e să fii tu bine, ca să fie și copilul tău bine!

Later edit: Momentul de premiere a participanților la concurs se va întâmpla în cadrul evenimentului de lansare a proiectului MAMA TIME OUT; joi, 12 octombrie, ora 18.30. Aveți aici toate detaliile! Abia aștept să ne cunoaștem, dragi cititori al blogului! 

Am citit de mai multe ori rezoluțiile voastre pentru stare de bine și mi-au plăcut toate. Pentru mine, sunteți toate câștigătoare!! Dar pentru că a trebuit să aleg, am ales în funcție de cât de hotărâte ați părut fiecare și de ceea ce am simțit de la voi, dincolo de cuvintele scrise! Să nu vă supărați pe mine! Am însă și o propunere pentru ceilalți participanți, aveți nițică răbdare!

CÂȘTIGĂTOARELE CONCURSULUI SUNT:

 1. Valentina Alexandrescu;
 2. Alina Pârjol;
 3. Flori Ioniță;
 4. Mădălina Hodor;
 5. Elena Claudia
 6. Baciu Diana Maria

Felicitări, vă aștept joi la eveniment! Cu premii și alte surprize! 🙂

Pentru voi, fetelor:

 • Dobrescu Maria
 • Elena Santos
 • Carmen Popescu
 • Georgiana Coman
 • Cristina Cioabă
 • Camelia
 • Ion Nicoleta
 • Ingrid
 • Bufanu Luminița

Dacă aveți timp, vă aștept și pe voi joi, la eveniment! Dacă nu, vă invit la o întâlnire separată, la o cafea sau un ceai cald, să vorbim de rezoluții sau de viață, în general!

Vă mulțumesc tututor pentru că v-ați luat timp să vă gândiți la voi și că ați scris și public angajamentul vostru! Să fie spre îndeplinire!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: arhiva personală și aici

41 de răspunsuri la “Femeie, tu cum ai grijă de tine? Spune-ne povestea ta! (concurs)”

Nu am grija de mine. Ocazional ma vopsesc pe repede inainte ca mi se vad fire albe.La coafor ha, ha ce gluma, toamna si primavara normal.Mai des nu am cum pentru ca am scuze mai bune decat iubitul de sine.Creme? am, imi cumpar si le folosesc cand imi aduc aminte. Ritualul de seara ma salveaza.In timpul zielei grija fata de mine pana acum era zero. Anul acesta am constientizat ca trebuie sa imi acord mai mult timp cand mi-am vazut mega ridurile din jurul ochilor.A fost un soc venit cu un altul la pachet varsta de 40 de ani. It sucks!Articole ca al tau Florina sau al Zanei Scutecel ma ambitioneaza sa spun stop nimicurilor si sa imi dau mai multa importanta! So, multumesc amandoura!

Da, da, nu uita! Ai nevoie sa fii cea mai importanta persoana in viata ta! Daca nu acum, atunci cand?!!

Buna, Florina! Povestea mea e si ea la fel de comuna, doar ca sacrificiile pe care le-am facut din bugetul pentru frumusete nu au fost din cauza copilului sau a timpului, ci din cauza ca mi-am dorit sa incep o afacere si am strans fiecare banut. Eh…acum, imi dau seama ca sufar, ca lucrez 8h/zi ca sa platesc chiria spatiului in partea cealalta, iar eu nu ma duc la un pensat, un epilat, un vopsit. Cel mai rau, de a lungu timpului, am suferit cu lipsa ingrijirii parului. Cred ca singura oara cand am stat la salin cateva ore, a fost la botezul celei mici, acum 3 ani!!! Iar acum m-am saturat de vopsit acasa, par uscat, si care niciodata nu arata bine. Asa ca, de acum, mi am propus sa am grija de parul meu la salon cand e vorba de ingrijire si vopsire, iar acasa cu masti si tot ce este necesar pentru repararea lui. Chiar daca urmeaza sa nasc din nou, cu atat mai mult ma motiveaza ca de acum sa am si putin grija de mine. Iar duoa ce nasc si cu parul ingrijit, imi doresc sa ma duc la pilates si sa-mi tonific corpul 🙂 dar nu ca pana acum, un abonament pe an, ci chiar sa fie un efor constant si sustinut.
Par stralucitor va doresc si voua!

Un obicei sanatos deja am adoptat de acum un an, atunci cand am renuntat la produse procesate, mezeluri, fast-food si imi e este foarte bine asa. Al doilea obiectiv din aceasta toamna ar fi acela de a pune accent si pe sport, sa am o dezvoltare armonioasa, sa imi relaxez nu doar corpul ci si mintea. Sper sa imi iasa, ma las pe “mana” ambitiei!

De 3 săptămâni am început să mănânc ordonat . 3 mese pe zi și aleg cu atenție alimentele. ..eu zic ca este un început …

Am mai multe planuri de actiuni ce le doresc parte din viata mea si le voi insira aici pe toate ca si cum le-as destainui la o intalnire cu o prietena apropiata:
1. Din toamna aceasta am renuntat la dulciuri: dupa o perioada cu foarte mult stres (stat acasa cu primul copil timp de aproape doi ani, inceperea serviciului de un an, provocarile primului an de gradinita), pentru care am regasit rezolvare in dulciuri, m-am hotarat sa fac ceva in aceasta privinta; in afara de studiile bine docuemntate, cazuri reale expuse in mass media, exemplele negative din interiorul familiei, simt eu ca acest obicei trebuie schimbat. Am decis ca a venit momentul!
2. Pentru ca cel mic are 3 ani (fara 12 zile in momentul de fata), este moemntul sa ma gandesc la acea vacanta doar cu sotul o data pe an macar. Nu am avut parte pana acum in ultimii 3 ani de acea prima “noapte magica” dupa aparitia copilului, asa ca ne-am propus ca macar o data pe an sa ne bucuram unul de celalalt, acum cand parca bunicii au prins mai mult curaj in a ramane cu cel mic peste noapte.
3. Vizita la salon o data pe luna; Momentan tot din motive de timp voi incepe prin rotatie , luna asta cu manichiura, luna viitoare cu coafor, peste alta luna poate un tratament cosmetic.

Buna,am citit cu interes articolul pentru a descoperi concursul si am desciperit un mod simpatic pentru a impusiona o mama sa descopere femeia din ea. Eu am o lista de dorinte,propineri si vise. Acum o sa fie o provocare sa ma concentrez de acum pe o actiune si sa fac tot posibil sa respect. Dupa prima sarcina m- am dus la sala si am fost 15 luni consecutiv si dupa nu am mai tinut pasul. Acum cu inca un bebelus parca totul este haotic. Sa revin…sa aranjez parul regulat (3luni) si sport de 2 ori pe saptamana. Gata este scris vom vedea daca reusesc.

Doamnele mele!Mai inatai sa ma prezint! Sunt o mamica tanara de aproape 40 ani(la anu ii implinesc), cu doi copii minunati , fata si baiat de 8 respectiv 6 ani …doritori de dulciuri si de fast-food, de plimbari lungi si dese , de spectacole in aer liber , de mare , de soare . Am decis ca de anul acesta, sa renuntam definitiv, la proastele obiceiuri de a manca dulciuri din comert si fast-food-ul neprietenos organismului. Duc o lupta acerba cu toata lumea ,dar sper sa castig. Am introdus in alimentatia noastra hrana vie precum : fructele (uscate sau nu) , legumele (toate de sezon) si multe lichide precum ceaiurile, sucurile naturale preparate in casa .Cu aceasta ocazie, as vrea sa va informez ca am slabit spectaculos de la 67 de kg la 58 in doua luni si ma simt fenomenal.
PS Tin sa va multumesc, pentru toate sfaturile si ideile voastre si pentru faptul ca sunteti cu adevarat interesate de cum sa ne facem viata mai frumoasa! La multi ani , femeie !

In speranta ca

Time out pentru mine inseamna out pentru toata familia. Nu consumam mezeluri si grasimi nesanatoase, fast-food decat ocazional-la 2 luni o data cred (copilul refuza orice fast food, ceea ce e fantastic pentru el si pentru mine). Petrecem mult timp impreuna si facem miscare in aer liber de cate ori avem ocazia, nu gatesc niciodata acasa prajeli, doar mancare “mai ligth”.Permanent avem in casa si consumam fructe si legume proaspete. Cel mic este mai selectiv cu hrana vie, dar puterea exemplului va functiona cu siguranta in timp.
Eu, personal, ma lupt cu programul de zi cu zi si incerc sa mananc 5 mese la ore fixe, sa beau multa apa, sa mai slabesc cateva kilograme si sa ma mentin frumoasa atat la exterior, dar mai ales la interior.
Te pup Florina si multumim pentru sfaturile mereu utile si bine venite.

Ce frumos! Eu nu sunt din Bucuresti, dar va zic: trebuie sa mergeti sa o cunoasteti pe Florina si cele care nu veti castiga.
Felicitari, draga mea! Mi-ai dat o idee geniala. Sa fac si eu la fel cu fetele mele di Craiova!

Da, da, super! Musai sa faci si apoi sa povestim, da? 🙂 Multumesc tare mult pentru recomandare! 🙂

Sincer, nu ma interesează cadoul, dar îmi doresc sa stam de vorba in fata unei “găleți” cu ceai sau cafea, ca sa putem vorbi cat mai mult despre câte putem face pentru noi.
Eu reușesc sa fac câte ceva pentru mine, deși ma învârt între doua fete, care au programe diferite, si un băiat răsfățat, sotul meu.
Citesc, scriu ( mai mult de mâna de vreo patru luni, asta ca Bonus pentru creier ✨), ma întâlnesc cu prietenele la cafea, meditez – încerc si uneori îmi si iese, apoi îmi fac singura mici plăceri despre care putem vorbi, daca ne vedem. Cel mai frumos cadou a fost un curs de dezvoltare personală, din care mai am de “ronțăit” vreo cinci luni.
De vrei sa știi mai multe, te astept la cafea .. ☕️

Buna Florina! Ma bucur tare mult ca fac parte dintre femeile care te citesc si te admira. Concursul tau m-a provocat un pic. Bine, recunosc, un pic mai mult. Si nu pentru ca vreau sa castig cremele, ci doar pentru ca m-a fortat sa-mi fac o introspectie. Ha-ha-ha! Obiceiuri bune pentru mine mi-am facut de vreo 2 ani, cand am inceput schimbarea. Si ma bucur ca am facut asta pentru ca m-a ajutat destul de mult avand in vedere provocarile si experientele la care am fost expusa si probabil ca vor mai fi. Nu le mai spun pe cele deja existente, ma refer la obiceiurii, vreau doar sa spun un obicei pe care doresc sa-l introduc de ieri :)… terapie prin dans. Zilnic 30 minute, impreuna sau nu, cu copilul meu. Deocamdata acasa. De ce acest obicei? Pentru ca: ma relaxeaza, ma detensioneaza, imi place, imi face corp frumos, sanatos, armonios, vine si completeaza celelalte obiceiuri, imi creste increderea de sine, ma iubesc mai mult. Nu stiu ce ar mai fi de spus… lista poate continua. A, si uitasem: ma mentine tanara (prietenii stiu de ce). Atat! Multumesc si va imbratisez cu drag!

Uau, Luminita!!! Eu ma bucur ca esti aici, in online si ma bucur de fiecare data cand ne vedem in parc!!! Frumos ai povestit!! Imbratisari si de aici, cat mai stranse!

Eu am #MamaTimeOut de ceva timp, mai am concediu două săptămâni. Vreau și eu să îmi revin cu alimentația, pentru că am mâncat cam multe prostii în ultimul timp. Mi-am făcut abonament și voi reîncepe să merg la sală, între timp alerg în parc. Iar pentru starea mea de bine ajung cât de des pot la salon, la masaj, un ceai cald și câteva pagini dintr-o carte și sunt zen.

Eu m.am gandit sa fac ceea ce imi place implicandu.i pe copii, daca altfel nu se poate. Exemplu: sunt mare amatoare de calatorii in afara tarii si simteam nevoia uneia. Asa ca am cautat o destinatie child friendly si gata, am plecat. Am avut chef sa merg la cafenea asa ca am luat fetita mare cu mine si mi.am satisfacut nevoia. In afara de aceste iesiri, intotdeauna am avut grija de sanatate: ma durea spatele din cauza sarcinilor si caratului copiilor in brate, m.am dus la pilates si yoga atunci cand am putut. Nu am amanat consultatiile stomatologice sau cele urgente. Nu trebuie sa iesim din experienta aceasta numita maternitate, bolnave.

Voi citi la eveniment fraza asta a ta: nu trebuie sa iesim din experienta aceasta numita maternitate, bolnave!

Draga Florina, felicitari pentru campania initiata. Ma vad si pe mine si vad in jurul nostru multe mame care ar merita din plin mai multe placeri, mai mult rasfat, fara nimic complicat, poate doar cate o ora de somn in plus in timpul weekendului. Orice mizilic care le-ar face viata mai usoara conteaza enorm.
Acum legat de ideile la care ne indemni sa ne gandim… desi as schimba multe lucruri din felul in care se desfasoara viata mea, din fericire nu simt ca as avea un obicei care sa imi dauneze ca atare. E drept ca as avea multe lucruri de indreptat la mine, dar per general sunt intr-o oarecare stare de multumire. Insa pot sa declar cu mana pe inima ca sunt bucuroasa ca am scapat in timp de odiosul obicei de a alerga peste tot, de a-mi dori sa fiu prezenta peste tot, de a ma grabi peste tot si oriunde. Traiam profund sentimentul de “fear of missing out”, dar de cand o am pe cea mica, care are acum 2 ani si 3 luni am invatat ce inseamna rabdarea, ce inseamna a te bucura de moment.
Iar un obicei bun pe care as vrea sa-l adopt ar fi sa gatesc ceva mai mult acasa si ma bucur de mese in familie mai dese. Stiu ca poate unora li se pare o corvoada asta cu gatitul acasa, insa de multe ori mi se pare chiar distractiv sa fac asta cu fiica mea. Mai ales acum ca a venit toama si zilele sunt mai scurte, gatitul poate fi chiar o activitate super simpatica de interior. Stiu ca tu ai zis de obiceiuri care cumva sa ne implice doar pe noi, insa momentan simt ca de fapt as vrea sa petrecem mai mult timp in 3, decat sa am eu momente pentru mine :).

Cris, da, am si eu continuu dorinta de a petrece timp in 4 mai mult! Dar imi doresc si me time si timp pentru cuplu. 🙂
Imi va fi foarte greu să aleg câștigătorii la concurs, asta e clar! 🙂

Of. Nu am grija de mine iar corpul meu strigă după ajutor. Nu am când si toate planurile mele din sarcină…cum voi face sport, cum voi citi si ma voi plimba s-au pierdut fara urmă.
Ma energizez cu el, cu fiul meu dar nu ma mai vad pe mine. Am de lucru.

Nu ma mai vad pe mine…corect spus! Hai sa ne vedem joi, ce zici? Din pasii mici se fac lucrurile mari!

Foarte frumoasa ideea acestei campanii!
Eu imi doresc pentru mine sa fiu mai putin stresata si sa nu ma mai consum pentru lucruri, intamplari sau oameni care nu merita atata atentie.
Vreau sa investesc timp pentru a ma regasi pe mine si pentru a ma bucura de viata. In ultima perioada am devenit foarte constienta de faptul ca viata e doar una. Depinde de fiecare dintre noi sa ne bucuram si sa profitam de ea.
Imi doresc sa investesc timp si atentia in sanatatea si alimentatia mea; vreau sa fac mai mult sport si sa ma bucur mai mult de timpul petrecut cu familia.

Esti exact in locul care trebuie, sa stii! 🙂 Planurile tale sunt perfecte, dar ai nevoie de suport! E mai usor sa ne tinem de lucruri in grup, decat singure! Urmeaza sa fac un grup de suport, daca vrei sa faci parte din el!

Buna, minunat! Și mie mi se ample sufletul de bucurie atunci când citesc cuvintele voastre frumoase de apreciere!
Știi că nu e doar un articol, nu? E un concept întreg, care se desfășoară lunar, împreună cu voi, pe câte o altă temă și cu alt speaker. Save the date! Am pus pe Facebook invitația pentru Mama Time Out 2, pe 15 noiembrie, ora 17.30. Te aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.